Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Megemlékezést tartottak Csornán

Budapest és a vidék nemet mondott a szocialista demokráciának hazudott politikai terrorra, a jólétnek nevezett elszegényedésre, a szabadság helyett börtönt nyújtó szovjet uralomra – hangzott el a csornai ünnepségen.
Csornán a volt szovjet hősi emlékműnél – ma zenepavilon – kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség, ahol a Szülőföldünk Egyesület kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el. Az 1956-os csornai eseményekre Szalay Balázs tanár emlékezett. Egyebek mellett felelevenítette az emlékmű ledöntésének történetét, majd arról beszélt, hogy a csornai forradalom jelentős hatást gyakorolt a járás falvaira is. Megfogalmazása szerint kiderült, az emberek képesek a saját sorsukat helyesen irányítani. Szólt arról is, hogy Csornán nem követelt halálos áldozatot a forradalom, de az országban zajló eseményeknek voltak a városhoz kötődő áldozatai.
A beszédet követően Csik László, Gulyás Imre és Herczeg Zoltánné leleplezte az emléktáblát, amely a megyei önkormányzat anyagi támogatásával és Árpási Tamás kivitelezésben nyújtott segítségével készült.
Az ünnepség a művelődési központban folytatódott, ahol Turi György polgármester mondott ünnepi beszédet. Többek között kifejtette: '56 hősei azok a fiúk és férfiak, akik szabadságot és igazságot akartak. De '56 hősei azok az asszonyok és lányok is, akik életüket kockáztatták fiaikért, férjeikért, apáikért. S azok a csornai és rábaközi forradalmárok, akik több mint tíz évi elnyomás után nem akartak mást, csak megtalálni az igazságot, szabadulni béklyóiktól és az elnyomó rendszernek a jelképeitől is. Kijelentette: 1956 október 23-án Budapest és a vidék nemet mondott a szocialista demokráciának hazudott politikai terrorra, a jólétnek nevezett elszegényedésre, a szabadság helyett börtönt nyújtó szovjet uralomra. Hozzátette, a mi dolgunk is az, hogy elutasítsuk a hazugságot.
A továbbiakban a megyei önkormányzat által adományozott emlékérmet a jelenlévő kitüntetetteknek vagy hozzátartozóiknak Turi György adta át. Emlékérmet kapott a Hollandiában élő Illés Lajos, Kollár Miklós, Kovács György, a bágyogszováti Máté Imre, a csornai Néma Sándor. Posztumusz emlékérem kitüntetésben a farádi Savinszky Lászó és a szili Szalay Károly részesült.
Az ünnepség résztvevői az egykori tanácsháza épületén lévő 56-os emléktáblához vonultak, ahol a város vezetői pártok, egyesületek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az ’56-os évfordulót?

Tovább olvasom