Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Megemlékezések világszerte

A világon számos helyen emlékeztek meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról. Az Egyesült Államokban a lakosság egyperces néma csönddel tisztelgett reggel országszerte az áldozatok emléke előtt George Bush elnök felhívására.
Az amerikaiak 8.46-kor (közép-európai idő szerint 14.46-kor) adóztak egy percig az áldozatok emlékének, 2001-ben ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába. Kofi Annan ENSZ-főtitkár és a Biztonsági Tanács is néma csenddel rótta le kegyeletét. Az elnöki házaspár már vasárnap este koszorút helyezett el az ikertornyok helyén. A támadások évfordulóján a Ground Zero mellett a hozzátartozók felolvasták az áldozatok neveit. Az al-Kai-

da a négy eltérített utasszállítóval 2973 ember halálát okozta.
Az évfordulón a központi helyszínen, New Yorkban az első néma tisztelgést továbbiak követték 9.03-kor, a második gép becsapódásakor, valamint 9.59-kor és 10.29-kor, a két torony leomlásának idején.
Az elnök hétfői programjában szerepelt a terrortámadások másik két helyszínén rendezett gyászünnepség is: a Washington melletti Pentagonnál, valamint Pennsylvaniában, ahol a United Airlines 93-as járata lezuhant.
Az egyesült államokbeli merényletekben elhunyt 67 brit áldozatról emlékeztek meg hozzátartozóik Londonban, az amerikai nagykövetség melletti emlékparkban. Nagy-Britan-

niából 120 rendőr utazott New Yorkba az ottani emlékünnepségre, illetve András herceg is, akinek gépét a támadások napján fordították vissza az Egyesült Államokból.
A NATO brüsszeli székhelyén is megemlékezést tartottak, amelyen Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a transzatlanti szolidaritás fontosságát hangsúlyozta a terrorizmus elleni harcban. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: „A tudatlanság és a bizalmatlanság a terrorizmus stratégiájának nélkülözhetetlen elemei. Erre azt a választ kell adnunk, hogy kitartunk elveink mellett, azaz tiszteletben tartjuk az emberi jogokat, amivel a lehető legjobban szavatolhatjuk jövőbeni biztonságunkat.” Bírálta Washington politikáját Wolfgang Schäuble német belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus ellen határozottan fel kell lépni, de a jogállam alapelveit semmi esetre sem szabad hatályon kívül helyezni.
Az amerikai sajtó George Bush kormányát hibáztatta a terrorizmus elleni harc eddigi sikertelenségéért. A The New York Times szerint a terrorcselekmények sorozatát egy elveszett iszlám világ újjáélesztésének vágya vezérli, ennek figyelmen kívül hagyása, az izraeli–palesztin konfliktus, illetve az afganisztáni és az iraki beavatkozás okolása az al-Kaidának nevezett képződmény félreértése. A központi kérdések most úgy hangzanak: mennyire lehet „multi” a multikulturalizmus, és nem civilizációk közötti összecsapás kezdetének vagyunk-e tanúi? (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom