Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Megemlékezések országszerte

A nemzeti ünnep alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak már vasárnap, az évforduló előtt egy nappal, megkezdődtek a koszorúzások a szabadságharc emlékhelyeinél, az egyházi rendezvények emlékeztek meg 1948-49 hőseiről, és az évfordulós programok között fáklyás felvonulás is szerepelt.

A fővárosban a XV. kerületben a helyi rendezvényen jelen volt Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, aki beszédében arról szólt, hogy "nem mindig és mindenben alakulnak úgy a dolgok, ahogyan szeretnénk, ám ha kivonjuk magunkat a döntésekből, ha utat engedünk a csalódottságnak, rosszkedvnek, akkor biztosan nem abba az irányba halad majd az ország, amit a legjobbnak tartanánk".

A politikus úgy vélte, hogy itt az ideje a kijózanodásnak. "Annak a felismerésnek az ideje, hogy nehézségeinket csak összefogva; tennivalóinkat józanul átgondolva; erőnket megfeszítve; munkával győzhetjük le" - tette hozzá Kiss Péter. Egy új kiegyezés és a nemzeti egység érzésének szükségességéről beszélt Hiller István kulturális miniszter vasárnap a Szépművészeti Múzeumban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át.

"1848 nélkül nincsen 1867, de a kiegyezés és az összefogás nélkül értelmezhetetlen az, ami két évtizeddel korábban történt" - figyelmeztetett Hiller István, hozzátéve: abban az időszakban politikusok és nem politikusok képesek voltak az egység érzését megteremteni, és ezzel az ország szellemi és anyagi gyarapodását biztosítani.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere Veszprémben a Színházkertben, a Petőfi-szobornál tartott ünnepségen azt mondta, hogy az 1848-as magyar forradalmat azok a szabadságért küzdő politikusok vezették győzelemre, akik hitték, hogy a szabadság a törvényesség rendjén keresztül valósul meg.

A felelős politikusok a törvényhozásban fogadtatták el az áprilisi törvényeket - hangsúlyozta Kósa Lajos, felidézve: a király április 11-én fogadta el az "április törvényeket", s ekkor mondta ki Kossuth Lajos is, hogy "győzött a magyar forradalom".

A Magyar Kommunista Munkáspárt az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a Budai Várban tartotta 1848-49-es ünnepi megemlékezését és koszorúzását. Az I. kerületi Táncsics Mihály utcában Vajda János, a Munkáspárt elnöke - többek között "kedves elvtársainak" címzett - beszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarország mára a "nemzetközi tőke, az Európai Unió gyarmatává vált", miközben a közéletből elfogytak a "lelkesítő eszmék", illetve a közös ideálok, mint Kossuth Lajos, vagy Petőfi Sándor.

Megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából a Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság; a rendezvényen köszöntőt mondott Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Szanyi Tibor országgyűlési képviselő.

Több városban is ünnepi szentmisét tartottak a forradalom évfordulója alkalmából. Zalaegerszegen katolikus szentmisén emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, Budapesten a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban keresztutat imádkoztak a magyar nemzet lelki újjászületéséért, Veszprémben este ökumenikus istentisztelet lesz az ünnep alkalmából.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tájékoztatása szerint a hűvös idő ellenére nagy volt az érdeklődés március 9-e és 14-e között az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozat ünnepnapot megelőző programjain a fővárosban.

A "Március 15. - Közös tavaszunk" elnevezésű központi ünnepségsorozat múzeumkerti programjain mintegy tízezren vettek részt, és több százezer gyerek és felnőtt ismerkedett a huszár hagyományokkal a Budapest kilenc forgalmas csomópontján felállított, az 1848-49-ben a szabadságért harcoló huszárezredek díszes egyenruháját bemutató szobrok segítségével - közölte a MeH az MTI-vel vasárnap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes sérülés: motorost gázolt el egy autó Budaörsön

Súlyos, életveszély sérülésekkel vittek kórházba egy motorost vasárnap, akit Budaörsön gázolt el egy… Tovább olvasom