Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Megemlékezések, kitüntetések

A Magyar Köztársaság új lobogójának ünnepélyes átadásával és felvonásával vette kezdetét az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat a fővárosban. Az ország szinte minden településén ugyancsak megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen.
A fővárosban az ünnepség a Múzeumkertben folytatódott, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet. Ezt követően a Nemzeti Múzeum kertje gyerekekkel és családokkal telt meg, s összesen több ezren vettek részt itt és a Lánchídon, annak környékén, továbbá a pesti korzón a hagyományőrző, múltidéző programokon. Az V. kerület a Batthyány-örökmécsesnél ünnepelt, ahol Steiner Pál polgármester mondott beszédet.
Kora délután a Parlamentben a köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére 22–22 személyt tüntetett ki Kossuth- és Széchenyi-díjjal, továbbá más állami kitüntetéseket adott át.
Sólyom László köszöntőjében kifejtette, az adományozás nem csupán abból áll, hogy államfőként automatikusan aláírja az előterjesztési listát. Mint mondta, igyekezett utánanézni, például az interneten, kiket tüntet ki.
Kossuth-díjat kapott többek között Bozsik Yvette koreográfus-táncművész, Fischer Iván karmester, Csákányi Eszter és Kulka János színművész, Görgey Gábor és Spiró György író. Széchenyi-díjas lett mások mellett Falus András immunológus, Hankiss Elemér szociológus, Harnos Zsolt matematikus, Litván György és Szabad György történész, valamint Szelényi Iván szociológus.
A Parlament kupolacsarnokában rendezett ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is; az államfő mellett ők is gratuláltak a kitüntetetteknek.
A Köztársasági Elnöki Hivatal által nem cáfolt korábbi értesülés szerint Sólyom László köztársasági elnök három személy, Fekete János közgazdász, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil vízépítőmérnök kitüntetését nem támogatta volna.
Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott alelnöke és Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes, kereskedelmi miniszter átvette a magas állami elismerést, mindkettőnek a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozták. A Németországban élő Mosonyi Emil Kossuth-díjas vízépítőmérnök, akadémikus betegsége miatt nem tudta átvenni a Széchenyi-díjat.
Sólyom László köztársasági elnök a kitüntetés átadásakor nem fogott kezet Fekete Jánossal, míg Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus Gyurcsány Ferenc kormányfővel nem parolázott.
Fekete János kijelentette: „A kézfogáshoz két ember kell, ha ő nyújtja a kezét, elfogadom, ha nem nyújtja, akkor nincsen kézfogás.” Szabad György az újságírók kérdésére először csak annyit mondott: „A kezek nem találkoztak.” Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy az ő részéről nem volt szándékos, hogy elmaradt a kézfogás, azt mondta, hogy „ez egy hosszú beszélgetésnek lenne az eredménye, ha meg tudnám ezt fogalmazni pontosan”.
A központi ünnepségsorozat a Magyar Állami Operaházban tartott ünnepi díszelőadással ért véget. Az ünnepségen beszédet mondott Sólyom László köztársasági elnök, majd átadták a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, valamint Érdemes Művésze és Babérkoszorús Írója díjakat. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom