Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Megemlékezés Kiskőrösön Petőfi halálának 160. évfordulóján

Időszaki kiállítás megnyitásával, szoboravatással és Petőfi Sándor első szobránál tartott emlékünnepséggel tisztelegtek a kiskőrösiek és a meghívott vendégek Petőfi Sándor halálának 160. évfordulójára.

Az eseményen részt vettek a hazai és külföldi Petőfi-emlékhelyek küldöttei is.A megemlékezés alkalmával Ellen Niit észt író, költő és műfordítónő szobrát avatták fel az emlékmúzeum szoborparkjában. Az Országos Petőfi Sándor Társaság határozott úgy még 1985-ben, hogy a világon legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor szülővárosában szoborőpark létesüljön a költő műfordítóinak portréiból.

Az ötlet európai viszonylatban is ritkaságnak számított és számít ma is. Az észt költő pénteken felavatott szobra már a tizenötödik a parkban - mondta el a Független Hírügynökségnek Kiss Pálné, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. A szoboravatással egy időben a múzeum galériájában "Mesterek - a magyar Petőfi és az észt Ellen Niit " címmel nyílt kiállítás. Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született.

A mindössze 26 éves életpálya alatt vált irodalmi, politikai és emberi legendává. Egyszerű szülők gyermekeként csak a saját erejének és zsenialitásának köszönhetően került be verseivel és prózai alkotásaival először a magyar, majd az európai irodalom vérkörébe. 1848. március 15-én a magyar polgári forradalom irányító egyénisége volt. A kivívott szabadság megtartásáért folytatott harcokban esett el, egy hét és fél hónapos fiúgyermeket és egy 20 éves özvegyet hagyott maga után. Verseit több mint ötven nyelvre fordították le.

Olvasóink írták

  • 1. kahane1 2009. július 31. 18:02
    „-ez persze most csak ugy vicckent!!
    -es utana mindenki atment a "faluszeli kurtakocsmaba" es alaposan-(ki oromeben-ki banataban!)-berugtak!!!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzükre várnak a tanárok

Győr-Moson-Sopron - Több mint ötven tulajdonosi bejegyzés van azon az iskolaépületen, melyre a… Tovább olvasom