Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Megemlegetik a bankok a brókerbotrányt

Hat-nyolc évig a jelenleginél jóval magasabb díjat kell befizetniük az Országos Betétbiztosítási Alapba és a Befektető-védelmi Alapba a pénzügyi intézményeknek.
Hat-nyolc évig a jelenleginél jóval magasabb díjat kell befizetniük az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA) és a Befektető-védelmi Alapba (Beva) a pénzügyi intézményeknek - mondta a szombati Magyar Hírlapnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

Nagy Márton kifejtette: a következő évtől összesen 20 milliárd forinttal emelkedik az OBA és a Beva díjbevétele, amely így eléri majd a 35 milliárd forintot. Ebből finanszírozható az OBA esetén a DRB-bankcsoport, a Beva esetében pedig a Buda-Cash Brókerház, a Hungária Értékpapír és a Quaestor ügyfeleinek kártalanítása.

Hozzátette, ez az összeg még nem tartalmazza a kormány az irányú kezdeményezését, hogy a Quaestor-ügyfeleket 20 ezer helyett 100 ezer euróig kártalanítsák. A 20 milliárd forint éves pluszteher tovább emelkedhet, ha a hazai bankrendszernek kell kifizetnie a húszezer euró és a százezer euró közötti kártalanítási különbséget.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a hazai befektetési szolgáltatói piac 26 000 milliárd forintot tesz ki, ebből 200-300 milliárd volt a bedőlt brókercégeknél, a teljes volumen alig egy százaléka, s még további 600-700 milliárd van a nem banki hátterű brókercégeknél.

Hangsúlyozta, hogy a brókercégek ügyei nem veszélyeztetik a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, a problémával azonban foglalkozni kell, mivel nagyon sok ember megtakarítását érintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meleg szexrabszolgákat tartott egy magyar férfi Miamiban

A 25 éves férfit emberkereskedelemért és zsarolásért elítélték, akár 155 évi börtönbüntetést is… Tovább olvasom