Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Megelőzni a csontritkulást

Közel egymillióan szenvednek csontritkulásban – oszteoporózisban – Magyarországon. Mégsem félni kell ettől a népbetegségtől, hanem tudatosan tenni ellene – hívja föl a figyelmet egy most megjelent, a csontritkulás megelőzéséről s kezeléséről szóló kötet.
Miért hallunk ilyen sokszor a napjainkban a csontritkulásról? A születéskor várható élettartam ma sokkal magasabb, mint néhány száz évvel ezelőtt. Az időskor hozta új egészségügyi problémák közé tartozik a csontritkulás is. Az e betegségben szenvedők túlnyomó része nő, és mintegy 300 ezer férfit is érint. Egyes, csontritkulásra hajlamosító tényezőkön – ilyen a genetikai hajlam, mely a csontritkulás legjelentősebb kockázati tényezője, az életkor növekedése, illetve bizonyos gyógyszerek elkerülhetetlen szedése – nem lehet változathatni.

De mindig van, amin lehet, egyebek közt a fizikai aktivitás óvatos növelésével, a dohányzás, az alkohol, az egyéb, a kalciumot a szervezetből valósággal kivonó élelmiszerek (kóla, kávé) kerülésével, a kalciumban gazdag étrenddel – hívja föl a figyelmet a szerző, dr. Tamási László. Néhány egyszerű szabály betartásával megelőzhető vagy késleltethető a csontritkulás, a gyanújelek ismeretében hamar fölismerhető a betegség, az időben megkezdett kezeléssel pedig kivédhető a szövődmények kialakulása. Sok-sok gyakorlati tudnivalót, életmóddal, táplálkozással kapcsolatos tanácsot, tornagyakorlat-leírást találnak a kötetben az egészségük megőrzéséért tenni igyekvők.

Érdemes megszívlelni a szerző tanácsait: túl azon, hogy tagja a Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Osteoporosis és Ostearthrológiai Társaság, illetve a Magyar Reumatológusok Egyesülete vezetőségének is.

(Dr. Tamási László: Oszteoporózis. A csontritkulás megelőzése és kezelése. Springmed Kiadó, 2006)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom