Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megegyeztek a tűzszünetről

Az izraeli kormány is elfogadta vasárnap a Libanonra vonatkozó BT-határozatot az ellenségeskedések beszüntetéséről, amelyet Bejrútban már szombat este támogatásáról biztosított a libanoni kabinet.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata arra szólítja fel Izraelt és a Hezbollah síi-

ta szervezetet, hogy szüntessék be egymás ellen folytatott harcukat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár előzetesen már bejelentette, hogy mindkét fél elfogadja a határozatot, az izraeli és a libanoni kormány megegyezett, hogy a támadásokat ma reggeltől – közép-európai idő szerint hét órától – szüneteltetik.
Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő elmondása szerint a kormány közel ötórás ülés után hagyta jóvá a határozatot. Ehud Olmert miniszterelnököt idézve a tisztviselő azt mondta, hogy a határozat „jó Izraelnek”. Cipi Livni iz-

raeli külügyminiszter a libanoni hadsereg azonnali dél-libanoni felvonultatását és a Hezbollah feloszlatását követelte vasárnapi jeruzsálemi sajtótájékoztatóján. „Azt akarjuk, hogy a libanoni hadsereg azonnal vonuljon fel Dél-Libanonban” – szögezte le a külügyminiszter. Közölte: az izraeli hadsereg csak akkor vonja ki erőit Dél-Libanonból, ha megtörtént a libanoni hadsereg és az ENSZ-erő telepítése a térségben. Felszólította Fuád Szinjóra libanoni kormányfőt és a nemzetközi közösséget az ENSZ BT határozatának megvalósítására, amely a harcok beszüntetésére, valamint ENSZ-békefenntartók támogatásával libanoni erőknek Dél-Libanonba történő telepítésére hívott fel. Cipi Livni szerint Izrael nem feledkezik meg céljáról, a Hezbollah fegyveresei által július 12-én elfogott két izraeli katona szabadon bocsátásáról. A világnak támogatnia kell Izraelt abban a követelésében, hogy a két katonát „feltételek nélkül” szabadon kell engedni – szögezte le. Utalt arra is, hogy az ENSZ-határozat felszólít a Hezbollah elleni fegyverembargóra, és közölte, hogy a nemzetközi erők részt vesznek a határ menti ellenőrzésben a milícia újbóli felfegyverzésének megakadályozására.
Az al-Arabíja dubaji központú arab műholdas adó szerint hét iz-

raeli katona esett el vasárnap Dél-Libanonban a Hezbollah síita szervezettel vívott harcban. Egy másik arab hírtelevízió, a katari al-Dzsazíra azt közölte, hogy a Hezbollah vasárnap több mint kétszáz rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. A Hezbollah televíziója, az al-Manar szerint öt izraeli katona halt meg annak következtében, hogy a síita szervezet fegyveres szárnya, az Iszlám Ellenállás Szúr (Türosz) közelében szombat este lelőtt egy izraeli harci helikoptert.
Libanon bombázása sem hagyott alább. Izraeli gépek üzemanyagtöltő állomásokat kezdtek támadni röviddel dél előtt Szúrban és környékén. A csapások után hatalmas lánggal égett egy-egy benzinkút nem messze a várostól északra fekvő al-Bász palesztin menekülttábortól, illetve a városban, a Nadzsím kórház közelében. Áldozatokról nem érkezett jelentés.
Az izraeli hadsereg délután ismét rakétákkal lőtte Bejrút déli negyedeit, a Hezbollah síita szervezet erősségeit, legkevesebb hét civil halálát okozva. Húsz nagy erejű detonáció hallatszott két perc leforgása alatt, és vastag füstoszlopok szálltak az ég felé. A lövedékek 11 házat és egy mecsetet romba döntöttek. A mentők mintegy hatvan embert keresnek a romok alatt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: felemás szezonkezdet

Tovább olvasom