Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Megegyezés az Országgyűlés május 16-i alakuló üléséről

Megegyeztek a pártok az Országgyűlés május 16-i alakuló üléséről, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá az öt frakció képviselői. A megállapodás szerint a házelnököt az MSZP jelöli, az alakuló ülésen megválasztandó két alelnök egyikére az SZDSZ, másikra a Fidesz tesz javaslatot, további alelnököket az alakuló ülést követően választanak.
Ugyancsak tartalmazza a megállapodás a parlamenti ülésrendet. Ennek értelmében a pulpitusról nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP, mellette az SZDSZ frakciója foglal helyet, jobb oldalon - tovább haladva balról jobbra - az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik oly módon, hogy a KDNP képviselői a Fidesz-frakció soraiban ülnek majd, a független képviselő pedig az ülésterem jobboldalán kap helyet. Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem értett egyet, de tudomásul vették.

A Szabad Demokraták Szövetsége Világosi Gábort delegálja a parlamenti alelnöki tisztségére, országgyűlési jegyzőnek pedig Béki Gabriellát és Kis Zoltánt javasolja - közölte Eörsi Mátyás ügyvivő újságírókkal azt követően, hogy a parlamenti pártok képviselői megállapodást írtak alá az Országgyűlés május 16-i alakuló üléséről szerdán.

"Tartottam attól, hogy nem lesz megállapodás, nagyon sok aggasztó jel utalt erre, de örülök annak, hogy ha ideiglenesen is, a megállapodás létrejött, tehát a parlament meg tudja kezdeni a munkáját" - fogalmazott a liberális politikus. Szavai szerint a neheze még hátra van, hiszen a bizottságokról még nem egyeztek meg a pártok. Mint mondta, azért tartja ezt a legnehezebb kérdésnek, mert a legtöbb képviselői pozíciót a parlamenti bizottságok száma és nagysága fogja a leginkább érinteni. "Azt hiszem, nagy csata lesz" - jegyezte meg.

Véleménye szerint, amint kialakul a politikai megállapodás szintjén a kormányzati struktúra, létre lehet hozni a parlamenti bizottsági szerkezetet. Arra a kérdésre, hogy ez mikor lehetséges, azt mondta: az alakuló ülést követő egy héten belül többet lehet majd tudni a kormányzati struktúráról. A frakciók ezzel párhuzamosan tárgyalnak majd arról, hogy milyen és mekkora bizottságok alakuljanak. Eörsi Mátyás hangsúlyozta: az SZDSZ továbbra is kisebb számú és kisebb létszámú bizottságokat szeretne, amelyek hatékonyabban ellenőrzik a kormány munkáját, és a törvényhozás minőségét javítják.

A parlamenti pártok közötti szerdai megállapodás lehetővé teszi, hogy az új Országgyűlés megalakuljon, a későbbi egyeztetéseken az MDF a bizottságok számának csökkentését képviseli majd - mondta Herényi Károly frakcióvezető a sajtó képviselőinek a megállapodás aláírása után.

Az MDF azt is el kívánja érni, hogy egy képviselő csak egy bizottságnak legyen a tagja, és ott lehetőleg százszázalékosan végezze a munkáját - fejtette ki a frakcióvezető.

Az alelnöki pozíciókat illetően úgy nyilatkozott: fontos szempont, hogy a parlament működőképessége biztosított legyen. Ahány alelnökkel ez biztosítható, az az MDF számára elfogadható - tette hozzá. Elmondta azt is: az MDF elfogadja, hogy a Fidesz adja az ellenzék országgyűlési alelnökjelöltjét.

Rubovszky György (KDNP) elmondta: a KDNP nem írta alá az ülésrenddel kapcsolatos megállapodást, azonban tudomásul veszi.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben az utánpótlás

Az SC Sopron két legfiatalabb korosztálya, az U8-as és U9-es csapat egymás közötti csatája előzi meg… Tovább olvasom