Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Megdobálták a melegek felvonulását Budapesten

Tojással, sörösüvegekkel dobálták a Meleg Büszkeség Napján a felvonulókat a tiltakozók. A támadó tömegtől a felvonulókat rohamrendőrök védték, majd szabályosan be kellett menekülniük a felvonulás célállomására a pesti Duna-partról.
A fiatal, kopasz, árpádsávos zászlókkal felszerelkezett tüntetők mellett ötvenes-hatvanas idősek is végigkísérték a Meleg Büszkeség Napján Budapesten felvonulókat. A többszáz fős tüntető tömeg sörösüvegekkel, tojásokkal, homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálta őket.

A felvonulókat rohamrendőrök védték meg a tiltakozóktól. A rendőrök több alkalommal üldözőbe vettek arcukat csuklyával eltakaró tüntetőket, illetve tojásokat koboztak el.

Szivárványszínű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy kétezren indultak el szombaton délután a fővárosi Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfőjéhez a Meleg Büszkeség Napja ünnepségre. Az immár tizenegyedszer megrendezett felvonuláson melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták vesznek részt. A szimpatizánsaik által kísért menet fokozott rendőri felvezetés mellett indult el a térről, három, luftballonokkal díszített, színpaddá alakított zenés kamionon több tucatnyian táncolnak.

Az Oktogontól kezdve azonban több száz fős tiltakozó tömeg kísérte a melegeket. A tojás- és sörösüvegdobálás mellett folyamatos volt a szitkozódás is - számolt be az [origo]-nak az egyik felvonuló lány. "A leszbikusokra azt mondták, maradhatnak, de zsidó kurváknak neveztek bennünket. Sokan azt énekelték kórusban, hogy a buzikat a Dunába" - mondta a lány, aki sok éve jár a budapesti melegfelvonulásokra, de hasonlót eddig nem tapasztalt. Azt mondta, az árpádsávosok mellett sokan voltak idősek is, akik őket szidták, sőt, utóbbiak voltak, akik végigkísérték a menetet, és folyamatosan köpködtek a felvonulókra.

A felvonulókat rendőrök választották el a tiltakozóktól, rohamrendőröket is az utcára vezényeltek. A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai és a velük szimpatizáló ellentüntetők folyamatosan provokálták a felvonuláson részt vevőket és fényképeket, videofelvételeket készítettek róluk.

A Közgazdaságtudományi Egyetem és a Fővám tér környékén még mindig több száz bőrfejű várakozik, és sokan vannak a helyszínen rendőrök is - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. A Közraktár utcánál lévő szórakozóhely előtt összegyűlt közel 300 embert mintegy 100, rohamsisakkal felszerelt rendőr zárta körbe, és a felszólításokat követően feloszlatják az engedély nélküli tüntetést.

Bartha László őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI helyszíni tudósítójának azt mondta: az eddigi adatok szerint rendzavarás és garázdaság miatt nyolc embert állítottak elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 celsius az Egyesült Államokban

Tovább olvasom