Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Megbocsátó bölcsesség

„ Aludj, álmodj, angyalom, földön csak a szerelem és a hold az égen” – így végződött az a hajdan kedvelt dal, melyet de nagyon is régen szerenádozott Takács Andrásnénak vőlegénye, ezt idézte, akinek szólt, születésnapján, a százharmadikon és egyben névnapján.
Az egyszerű ember bölcsességének kútforrása – így jellemezte a Börcsön lévő evangélikus szeretetotthon egyik gondozónője az intézmény legidősebb lakóját, Takács Andrásnét, született Knausz Erzsébetet, aki Ikrényben élt. Tanulni való, milyen megértéssel tudja nézni mások gyengéit. Mindig, mindent megértéssel fogadott el az emberektől, az életben így fogadta a jót és rosszat. Neki hosszú életében a rosszból volt sokkal több.
Takácsné Erzsébet asszony, a matróna százéves koráig két gyermeke közül az idősebbnél, László fiánál élt. Akkor költözött el a börcsi otthonba, amikor a hetvenet közelítő fia megbetegedett. A szeretet légkörébe gyorsan beilleszkedett, színfoltja lett az otthonnak. A századik születésnapján már ott köszöntötték. Ma is idézik a dédunokakorú nevelőnők, hogy az ünnepségen még táncra perdült, s annak másnapján azt kérdezte: mikor lesz a legközelebbi buli? A matróna nagyon szeret emlékezni a múlt időkre, ám nem terhes a személye, senkire nem telepszik rá, akkor mesél a régiekről, ha valóban kíváncsi rá a hallgatója. Táncolni tegnap már nem táncolt, de korát meghazudtolóan élénk volt, s örült, hogy szeretik, hogy megemlékeztek kettős ünnepéről.
Mondják az otthonban, Erzsébet asszony, ha nem tud aludni, csendesen elénekelget magában. Az „Aludj, álmodj, angyalom...” szövegű éneket tegnap maga is felidézte, vőlegénye, András szerenádozta neki valamikor. Prá már nehéz visszaemlékeznie, hiszen ott maradt a háborúban, s felesége már nem kötötte magát senkihez. Egyedül nevelte fiát, lányát, volt nevelője aztán László fia gyerekeinek. Leánya Németországban él Erzsébet asszonynak, fia minden vasárnap ott van nála, és mennek hozzá unokái, dédunokái.
Erzsébet asszony szép, hosszú életének titkát, rejtélyét azért nem lehet megfejteni, mert nincsenek ilyenek. Talán a sok munka magyarázhatja némileg, miért kerülték el a betegségek, nem hagyott időt azoknak. Azt a gondozónői mondják, hogy az ünnepelt naponta elfogyaszt egy, másfél deci vörösbort, fia gondoskodik róla, hogy ne fogyjon ki itala. A matróna esetében igaz, hogy aki sok szeretetet adott, az sok szeretetet is arathat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozná az unió a fogyasztói tájékoztatást

Nem tudjuk, hogy mit eszünk, mit iszunk. Pontosabban fogalmazva, nem mindig tudjuk, hogy milyen… Tovább olvasom