Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Megbetegedés a balatoni táborban: mindenkit hazaengedtek a kórházból

Minden gyermeket hazaengedtek vasárnap a kórházból, akiket egy Balatonakali táborból még szombaton vittek be hányás és hasi panaszok miatt.
Minden gyermeket hazaengedtek vasárnap a kórházból, akiket egy Balatonakali táborból még szombaton vittek be hányás és hasi panaszok miatt - mondta a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának ügyeletes orvosa az MTI-nek vasárnap este.

Az ajkai kórházból már szombaton hazaengedték az ott ápolt négy kisgyermeket, a veszprémi kórház gyermekosztályán vasárnap délutánig hárman maradtak.

A gyermekek nagy része infúziós kezelésre szorult. Pápai Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője korábban azt közölte, hogy a megbetegedések pontos okáról még nincs információja, a laboratóriumi vizsgálatok eredménye leghamarabb a hét elején lesz ismert.

Az továbbra sem valószínű, hogy ételtől betegedtek meg a gyerekek. Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató vasárnap az MTI-nek azt mondta: a vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyhából származott.

Közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem. A Dörgicsei úti táborban nyaraló 187 gyermek közül szombaton tizenöt kisdiákot szállítottak kórházba, a többiek a turnusváltás után még aznap hazamentek.

Korábban:

Már csak három gyermek van kórházban abból a tizenötből, akit egy Balatonakali táborból szombaton vittek be hányás és hasi panaszok miatt; vasárnap várhatóan ők is hazamehetnek - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap.

Pápai Enikő közlése szerint az ajkai kórházból már szombaton hazaengedték az ott ápolt négy kisgyermeket, a veszprémi kórház gyermekosztályán még hárman vannak.

Hozzátette: a megbetegedések pontos okáról még nincs információja, a laboratóriumi vizsgálatok eredménye leghamarabb hétfőn lesz ismert. Az továbbra sem valószínű, hogy ételtől betegedtek meg a gyerekek. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati osztályának ügyeletes orvosa azt közölte, hogy a gyermekek nagy része infúziós kezelésre szorult, de még az osztályon lévők is jól vannak.

Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató vasárnap az MTI-nek azt mondta: a vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyhából származott. Közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem. Kiemelte, hogy a hatóság szakemberei szerint az ételeket megbízhatóan friss alapanyagokból készítették, és ezt az előírások szerint írásos dokumentumokkal is igazolni tudták.

A Dörgicsei úti táborban nyaraló 187 gyermek közül szombaton tizenöt kisdiákot szállítottak kórházba, a többiek a turnusváltás után még aznap hazamentek.

A gyermekek többségénél hányás fordult elő, hárman pedig hasmenésre panaszkodtak, a mentők a 10-12 éves gyermekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak.

A kétszáz férőhelyes ifjúsági szállást szombaton két hatóság szakemberei is ellenőrizték: járványügyi vizsgálatot végzett a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, míg a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság higiéniai szemlét tartott.

Korábban:

Feltehetően nem élelmiszertől betegedett meg tizenöt gyerek a balatonakali táborban

A tüneteket és az esetek számát tekintve nem valószínű, hogy étel, élelmiszer okozta a tizenöt gyerek megbetegedését Balatonakaliban; a tatabányai diákok Dörgicsei úti táborából, ahol száznyolcvanheten üdültek, újabb megbetegedést nem jelentettek - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére szombaton.

Pápai Enikő közölte: a kisdiákok többségénél hányás fordult elő, hárman pedig hasmenésre panaszkodtak. A mentők a tíz-tizenkét éves gyerekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak.

Hozzátette: a hatóság munkatársai a helyszínen járványügyi vizsgálatot végeztek. Mivel azonban a laboreredmények még nem állnak a rendelkezésükre, az ételmérgezést sem lehet teljes bizonyossággal kizárni. A vírusos vagy egyéb bakteriális eredetű megbetegedés kimutatásához további laborvizsgálatok szükségesek, ezek eredménye leghamarabb hétfőn lesz ismert - mondta.

A szombat délelőtt kórházba került gyerekek állapota a kezelőorvosok tájékoztatása szerint kielégítő, vannak akiket már szombat este hazaengedhetnek. A tábort nem kellett bezárni - jegyezte meg. A két turnusváltás közötti kötelező fertőtlenítést után az üdülőbe délután újabb csoport érkezett.

Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató elmondta: a hatóság munkatársai a helyszínen próbálják kideríteni, hogy étel okozhatta-e a megbetegedéseket. A levett ételmintákat budapesti laborba küldik vizsgálatra, az eredményre átlagosan kettő-öt napot kell várni. A jelenleg is tartó higiéniai szemlén azt is megvizsgálják, hogy a tábor konyhája vétett-e súlyos konyhatechnológiai hibát - tette hozzá Leitold József.

Korábban:

Tizenöt gyereket szállítottak kórházba Blatonakaliból, a tatabábynyai gyerekek Dörgicsei úton található ifjúsági táborából szombat délelőtt, a kisdiákok hányásos tünetekre és hasi fájdalmakra panaszkodtak - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója az MTI-t.

Czirner József közölte: a 10-12 éves gyerekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak, a mentőket szombaton hajnalban hívták ki hozzájuk.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője későbbre ígért tájékoztatást. A tábor vezetője az MTI megkeresésére a vizsgálatok lezárásáig, illetve a pontos vizsgálati eredmények megismeréséig nem kívánt nyilatkozni.

A Balaton északi partján található településen kilenc ifjúsági tábor üzemel.

Olvasóink írták

  • 1. Lívia66 2012. július 21. 22:48
    „tatabábynyai ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy mentőautó Budapesten, ketten megsérültek

Felborult egy mentőautó vasárnap délután Budapest X. kerületében, a Jászberényi úton, a balesetben… Tovább olvasom