Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megállíthatja-e a menekülteket a vasfüggöny?

˝Ez egy nagy nulla. Ha menni akarnak, ezzel a kerítéssel nem lehet megállítani őket˝ - mondja egy, a szerbiai Hajdújárásban élő nő.

– Reméljük, lesz a drótból valami. 32 éve itt élek, én örülnék neki – mondta tegnap a röszkei Felszabadulás utca utolsó házának lakója, Szűcsné Kántor Irén. A nyugdíjas asszony 1984-ben költözött Röszkére a férjével. Még emlékszik, hogyan őrizték akkoriban a határt. – Felhúzták a magas kerítést, csak az utcabelieknek lehetett behajtani. A rendszerváltáskor mindent elbontottak – emlékezett az asszony, aki szerint Magyarországon is szegények az emberek, éheznek a gyerekek, ezért nincs szükségünk menekültekre. – Ha egy, a szögesdrótot ellenző ellenzéki itt élne egy hónapig, megváltozna a véleménye. Felháborító, ami itt folyik – mondta a röszkei Szűcsné Kántor Irén.

Az ásotthalmi határátkelőhelytől néhány kilométerre, a szerbiai Hajdújárásban nem örülnek annyira a határzárnak.

– Ez egy nagy nulla. Ha menni akarnak, ezzel a kerítéssel nem lehet megállítani őket. Majd felszaggatják a kerítést. Ne maradjanak itt nekünk, menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. Hova rakjuk őket, a padlásra? – kérdezte Ibolya, aki a szerbiai Hajdújárásban a főutcán lévő Lucky Burger hamburgerező tulajdonosa.

Nem kellett sokat autóznunk, hogy menekültekkel találkozzunk Szerbiában. A 30 fiatal férfi a Hajdújárás szélén lévő egyik szőlősoron vágott át. Azt mondták, van köztük burmai, bangladesi, pakisztáni és szíriai. Tőlünk kérdezték, merre van Magyarország.


Botka nem hitte volna, hogy új vasfüggöny épül

– Nem hittem volna, hogy megérjük, hogy a XXI. században új vasfüggöny épül – mondta érdeklődésünkre Botka László. Szeged szocialista polgármestere hangsúlyozta, a migráció tényleg gondot okoz nekünk és egész Európának, és ezt meg kell oldani, de szerinte nem így.
Mórahalom körzetében gyakran bukkannak fel a zöldhatáron keresztül illegálisan magyar területre lépő menekültek.

– Minden olyan intézkedést támogatok, amely hatékonyan állítja helyre a rendet, amelyet normális esetben fenn kellene tartania egy államhatárnak. Támogatom a határzár létesítését is, ha ez biztonságot nyújt nekünk – mondta lapunknak Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere.

Toroczkai: Én vetettem fel először

Toroczkai László nagyon örül a vasfüggöny felhúzásának.
– Én vetettem fel először az ötletet. Abnormális dolog, ami eddig történt: százfős csoportok büntetlenül, a szemünk láttára szökhettek át a zöldhatáron, miközben a törvénytisztelő magyaroknak órákig kellett várakozniuk az átkelésre. A drótkerítés felállítása azonban önmagában nem lesz elég: kell hőkamera és emberi védelem is – mondta Ásotthalom jobbikos polgármestere.

Nógrádi György: Pillanatok alatt megépíthető

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány határzárról szóló döntését. Véleménye szerint a jelenlegi technikával a vasfüggöny a teljes magyar–szerb határszakaszon pillanatok alatt felhúzható. Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását.
A 4 méter magas, 175 kilométer hosszú kerítéssel kapcsolatban a Magyar Helsinki Bizottság a hvg.hu-nak azt mondta, hogy elvi ellenérv nincs a fal építésével szemben, a nemzetközi jog szerint egy állam a saját területén építhet falat. Ugyanakkor a Helsinki Bizottság azt is hangsúlyozta, hogy embertelen és érzéketlen intézkedésről van szó, amely sérti Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeit a Genfi Egyezmény és az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halasztják a perbeszédeket a Kulcsár-ügyben

Az egyik vádlott betegsége miatt szeptemberre halasztották a Kulcsár Attila és társai ellen… Tovább olvasom