Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Megállapodtak a Hemingway-hagyaték megóvásáról

Megállapodást írt alá Kuba és az Egyesült Államok hétfőn a Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway Kubában található kéziratainak és egyéb hagyatékának megóvásáról.
Hemingway
több mint húsz évet Kubában élt. A megállapodást Havanna külvárosában írták alá, ahol az író több mesterműve született. Jelen volt a Hemingway-család több tagja, Fidel Castro kubai elnök és egy jelentős amerikai küldöttség a massachusettsi James McGovern képviselő vezetésével.

A kétoldalú kulturális egyezmény az író házának pincéjében található több ezer dokumentum – levelek, fényképek, kéziratok – megóvására, osztályozására és archívumba helyezésére vonatkozik. Olyan emlékekről van szó, amelyekhez az amerikai szakértők eddig lényegében nem férhettek hozzá – a két országnak több mint negyven éve nincsenek diplomáciai kapcsolatai. A tervek szerint restaurálják Hemingway halászbárkáját is.

A megállapodás szerint az eredeti dokumentumok Kubában maradnak, de számítógépes, illetve mikrofilmes másolataik az egyesült államokbeli John Kennedy könyvtárba kerülnek. A kubai-amerikai kapcsolatrendezés vezető hívének számító McGovern elmondta, hogy a kubaiak eddig is nagy szeretettel őrizték az emlékeket, de ideje nagyobb ráfordítással egy komolyabb megóvási munkába kezdeni. Az amerikai gondozók mintegy 500 ezer dollárnyi adomány összegyűjtését tartják szükségesnek.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsul a tánc a parketten

Novemberben és decemberben a tőzsdékre rend szerint kedvező hangulat jellemző, idén pedig az évvége… Tovább olvasom