Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Megállapodás a Malév új kollektív szerződéséről

Hosszú távú megállapodás született a Malévnál alkalmazandó új kollektív szerződésről - közölte a Malév az MTI-vel pénteken - azt követően, hogy csütörtökön este eredményesen befejeződtek a tárgyalások a pilóták és a légiutas-kísérők szakszervezetével.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy "a pilóták és a légiutas-kísérők érdekképviselete a több hónapja tartó tárgyalás sorozat után döntött úgy, hogy egyeztetés keretében kívánja elérni a kollektív szerződés megkötését a munkáltatóval. Bár a hírek csak a pilóták és légiutas-kísérők pihenőidejének szabályozásáról szóltak, a felek a tárgyaló asztalnál a társaság összes munkavállalójára vonatkozó szabálykészlet kidolgozásán fáradoztak".

A Malév közleménye szerint az új kollektív szerződés rendelkezik többek között a társaság munkavállalóira általánosan vonatkozó szabályokról, a pilóták és légiutas-kísérők speciális munka és pihenőidő szabályairól, a krízis helyzetek kezeléséről, mint amelyen az izlandi vulkán kitörés hatása volt, valamint a cafeteria rendszerről is.

Az MTI kérdésére a Malév kommunikációs igazgatója, Róna Márta és Óvári Tamás, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (HUNALPA) elnöke azt mondta: közös döntés alapján a megállapodás részleteit nem közlik. Az érdekképviseleti vezető jó kompromisszumnak nevezte a megállapodást.

Az MTI kérdésére közölte: ami miatt szerdán a két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, a pihenőidő tekintetében kölcsönösen engedtek úgy, hogy az a magyar légitársaság versenyképességét is biztosítsa. A közleményben Király József humánpolitikai igazgató, a munkáltatói oldal tárgyalásvezetője hosszabb távon vállalható kompromisszumos megállapodásról szólt, amely kiterjed a Malév valamennyi légi és földi dolgozójára. A Malév menedzsmentje 2010 márciusában augusztus elsejei hatállyal felmondta a kollektív szerződést, amit akkor a szerkezetátalakítással és a költségek racionalizálásával indokolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet: egy év nyolc hónap a prostikat futtató Keleti Györgyinek

Kitartottság miatt mondta ki bűnösnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken Keleti Györgyit,… Tovább olvasom