Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Megalakult az új parlament

A törvényhozás 386 megválasztott tagjának eskütételével tegnap megalakult az új Országgyűlés. Ezzel az aktussal – az alkotmány szerint – megszűnt az Orbán-kormány megbízatása, amely az új kabinet megalakulásáig ügyvezető kormányként működik tovább.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a várakozásoknak megfelelően bejelentette: a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra.

A parlament elfogadta Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a választások lebonyolításáról. A T. Ház minden idők legszorosabb felállásában lát munkához. Az alakuló ülést – amelyen a Fidesz-frakció tagjai kokárdát viseltek – Mádl Ferenc délután két óra kilenc perckor nyitotta meg. A képviselők egyperces néma felállással adóztak a múlt csütörtöki móri bankrablás áldozatai előtt. A köztársasági elnök megnyitóbeszédét taps először akkor szakította meg, amikor megköszönte az előző Országgyűlés és a leköszönő kormány munkáját; másodjára pedig amikor közölte: hamarosan Medgyessy Pétert kéri fel kormányalakításra.

Mádl Ferenc köztársasági elnök huszonhárom perces beszédében rámutatott: a szavazók akaratából közel azonos létszámban van jelen a T. Házban a kormánypárti és az ellenzéki oldal. „ Ezért különösen fontos tudniuk, hogy bár más-más felfogást, pártos eszmét, választói réteget képviselnek, ezekből a padsorokból azonban a nemzet egészét kell látniuk " – mondta az államfő.

Orbán: „ Ma erősebb a nemzet "

„ A magyar nemzet ma erősebb, egységesebb, szabadabb, mint az elmúlt negyven évben bármikor volt " – jelentette ki Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök. A kormányfő az elmúlt négy év eredményei között említette a családtámogatási rendszert, a csökkenő inflációt, a magyar vállalkozások előnyben részesítését, a státustörvény megalkotását, valamint azt, hogy „ többségében sikeresen vívták meg a csatáikat a nemzetközi nagytőke képviselőivel " .

Medgyessy: „ Békét minden embernek "

„ Tízmillió magyar állampolgár miniszterelnökeként fogok dolgozni, aki tizenötmillió magyar iránt érez felelősséget " – jelentette ki Medgyessy Péter, miután hivatalosan megkapta a kormányalakítási megbízást Mádl Ferenctől. A politikus szavai szerint számára a miniszterelnöki tisztség nem a szereplés, hanem a roppant felelősség pódiuma lesz. „ Nem erőből akarok politizálni, hanem megértően és következetesen " – szögezte le, hozzátéve: nem tetszetős rögtönzésekre és szónoki fordulatokra, hanem kitartó, elmélyült, igényes munkára törekszik. „ Békét minden becsületes embernek " – fűzte hozzá, majd megköszönte a távozó kormány elmúlt négyéves munkáját.

Az első női házelnök a T. Házban

A képviselők Szili Katalint, az MSZP elnökhelyettesét választották meg a parlament elnökévé. Alelnök Dávid Ibolya (MDF), Harrach Péter (Fidesz), Mandur László (MSZP), Szájer József (Fidesz) és Wekler Ferenc (SZDSZ) lett. A honatyák döntöttek a jegyzők személyéről, valamint határozatot hoztak 25 parlamenti bizottság létrehozásáról. Utóbbiak közül 14 élén kormánypárti, 11 élén ellenzéki politikus áll. Az ülésen bejelentették, az MSZP frakcióját Lendvai Ildikó, a Fideszét Pokorni Zoltán, az MDF-ét Balsai István, az SZDSZ-ét Kuncze Gábor vezeti.
Szili Katalin, az első női házelnök azt kívánta a következő négy évre, hogy „ ne a csatazaj jellemezze a politikát, hanem a vitázó okosság vigye előre az ország ügyeit " .

Képviselőink mondták

Papp József csornai polgármester (MSZP), aki először vesz részt a parlament munkájában: „ Felemelő érzés itt lenni, új és új hatások érik az embert. Egyelőre szokatlan a nevemet látni a székemnél. Tapasztaltabb társaink azt mondták, próbáljuk meg ezt az ünnepi hangulatot minél tovább megtartani, mert jól fog jönni a szürke hétköznapokon, a sok munka közepette. "
Balogh József győri polgármester (MSZP), aki szintén újonc az Országgyűlésben: „ Kétségtelen, hogy ünnepélyes az alkalom. Nagy az épület, s bonyolult a szervezet működése. Az első napon sok információ zúdult ránk a parlamenti szabályoktól kezdve a szavazás módjáig; ezeket a következő napokban el kell rendezni magunkban. "
Medgyasszay László (MDF) negyedszer vesz részt a parlament alakuló ülésén: „ Az elsőt természetesen semmi sem múlhatja felül, de ezen a mostanin jobb részt venni, mint az 1994-es alakuló ülésen. Akkor ugyanis nagyon vesztesnek éreztük magunkat, most mások nyertek, de nem vagyunk vesztesek. "
Ivanics Ferenc (Fidesz – MPP) másodszor tette le esküjét az Országházban: „ A most kezdődő parlamenti ciklusban is ugyanazon az oldalon ülök – még ha három sorral feljebb is – , de a másik oldalon. Eddig ugyanis a kormányzó párt tagja voltam, ami most ellenzéki lett. Az épületet négy év alatt kiismertem, olyannyira, hogy már a táskám is magától a helyére talál. "

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az interneten terjed A Klónok támadása

A legszigorúbb óvintézkedések ellenére egy héttel a világpremier előtt letölthető az internetről A… Tovább olvasom