Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Megalakult az új kormány

Az Országgyűlés tegnap 197 igennel, 178 ellenszavazattal, valamint egy tartózkodás mellett miniszterelnöknek választotta meg Medgyessy Pétert, és egyidejűleg elfogadta a kormányprogramot. Ezt követően Mádl Ferenc államfő kinevezte a minisztereket.
Az öröm pillanatai
Az ünnepélyes eskütétel előtt, a kormányprogram vitájában elhangzottakra reagált Medgyessy Péter, aki mintegy félórás beszédében hangsúlyozta: kormánya – a bírálatokkal szemben – fontosnak tartja a mezőgazdasági családi támogatások fenntartását és kiterjesztését, a határon túli magyarok jövőjének kérdését, az inflációellenes politikát, és továbbra is működtetni kívánja a családi támogatásoknak az előző parlamenti ciklusban elfogadott formáit.
Az első taps – bár kizárólag a szocialisták és a szabad demokraták padsoraiból hangzott fel – akkor szakította meg Medgyessy felszólalását, amikor ismételten leszögezte, hogy közjogi értelemben tízmillió magyar miniszterelnöke lesz, hiszen nem lehet más, de 15 millió magyarért érez felelősséget. Hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarság támogatásának mértékét kormánya növelni kívánja a jövőben. Végül a családtámogatásokról szólva kiemelte: 2003-ban a családi pótlékot 20 százalékkal, egyedülálló szülők esetében pedig 30 százalékkal növelik.
Az Országgyűlés ezután egy-

idejűleg szavazott a miniszterelnök személyéről és a kormányprogramról. Csapody Miklós, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselője előre bejelentette, hogy frakciója döntésével szembehelyezkedik, és nem szavazat helyett tartózkodni fog. A politikus szerint ugyanis a kormányprogram és az azt előterjesztő miniszterelnök személye szorosan összefügg, mindkettő „ a választások eredményének következménye " . „ Ebből adódóan a felelősség is az övék, én tehát mint konstruktív ellenzéki, csupán tartózkodhatok " – mondta Csapody Miklós.
A szavazás után felröppent a hír, miszerint az MDF frakcióján belül fegyelmi vizsgálat indul Csapody Miklós ellen. Medgyasszay László, Győr-Moson-Sopron megye MDF-es képviselője lapunknak azt nyilatkozta: nem ért ugyan egyet képviselőtársa döntésével, de szerinte az MDF van annyira demokratikus párt, hogy elviselje, ha valaki másképp gondolkodik egy-egy kérdésről. Elképzelhetőnek tartotta viszont, hogy a párton belül lesz, aki fegyelmit kezdeményez a képviselő ellen.

Eggyel kevesebb tárca

Az Országgyűlés így 197 igen szavazattal, 178 nemmel, 1 tartózkodással miniszterelnöknek választotta Medgyessy Pétert, és elfogadta a kormányprogramot. A parlamenti eskütétel után Mádl Ferenc köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztésére – ünnepélyes keretek között nyújtotta át a Medgyessy-kormány tizenöt miniszterének kinevezését május 27-i hatállyal. Az új kabinetben egy tárcával kevesebb van az előzőhöz képest; tizenegy minisztert az MSZP, négyet az SZDSZ jelölt. Görgey Gábor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát vezeti, Kiss Péter foglalkozáspolitikai és munkaügyi miniszter, Csehák Judit az egészségügyi és családügyi tárca irányítója lett. Lamperth Mónika az ország első női belügyminisztereként dolgozhat, a honvédelmet ezentúl Juhász Ferenc vezeti. Kovács László – aki a legnagyobb tapsot kapta bemutatásakor – a külügyet, Kiss Elemér pedig a Miniszterelnöki Hivatalt irányítja. A kormányfő szerint az oktatásügy nyer Magyar Bálint személyével, Bárándy Pétert pedig olyan igazságügyi miniszterként jellemezte, aki nagy tekintélyt vívott ki a jogászok között. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére Csillag István, a Pénzügyminisztériuméra László Csaba, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériuméra Jánosi György, az agrártárcáéra Németh Imre, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériuméra Kóródi Mária, míg az újonnan létrehozott Informatikai Minisztériuméra Kovács Kálmán került.

Frakcióvezetők vitája

„ Felemelő érzés itt lenni: a kormány végre hozzáláthat programja megvalósításához, amely reményeink szerint békét hoz az országnak " – nyilatkozta a Kisalföldnek Kun-

cze Gábor szabad demokrata frakcióvezető. A politikus arra számít, hogy az MSZP és a SZDSZ koalícióját az erős egymásrautaltság miatt a fegyelmezett együttműködés fogja jellemezni.
Pokorni Zoltán kérdésünkre ettől gyökeresen eltérően értékelte az új kabinet megalakulását. „ A kormányprogram hús nélküli kocsonya. Azoknak az elképzeléseknek legfeljebb a harmada került bele, amelyeket a kampány során Medgyessy Péter becsületszavát adva megígért. Ehelyett a gyűlölködés keserű epéje hatja át a sorokat " – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. Pokorni szerint ilyen kicsinyes és alantas stílusban fogalmazódott kormányprogramot még nem olvasott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leier-siker

Bécsben átadták „Az év legsikeresebb osztrák családi vállalkozása” díjakat. Az… Tovább olvasom