Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Megalakult az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Kofi Annan ENSZ-főtitkár megnyitotta hétfőn Genfben a világszervezet újonnan létrehozott Emberi Jogi Tanácsának első ülésszakát, úgy fogalmazva megnyitó beszédében, hogy "új korszak kezdődött" az ENSZ emberi jogokkal kapcsolatos tevékenységében.
Felszólította az új intézmény tagállamait, hogy ne okozzanak csalódást mindazoknak, akik várakozással tekintenek az új testületre. Ehhez szavai szerint a tanács munkájának élesen el kell ütnie elődszervezetének, a sokat bírált Emberi Jogi Bizottságnak a tevékenységétől. Nem szabad megengedni, hogy az Emberi Jogi Tanács "politikai csatározásokba bonyolódjék", vagy "alantas manőverekhez folyamodjék" - mondta a főtitkár a tagállamok több száz képviselője, köztük számos minisztere előtt.

Úgy vélekedett, hogy főként az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletének hiánya miatt forog veszélyben a világ békéje, s emiatt oly nagyon egyenlőtlen a jólét megoszlása is. Az ENSZ-Közgyűlés tagállamai közül 47 csatlakozott az új testülethez, amely hatvan év után váltja fel az ENSZ Emberi Jogi Bizottságát. Annan volt a hitelét vesztett Emberi Jogi Bizottság feloszlatásának egyik fő kezdeményezője. Az Emberi Jogi Bizottság éles politikai csatározások színterévé vált. E csatározásokban gyakran a fejlett és a fejlődő országok között

Magyarország üdvözli az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megalakulását, és kész annak tevékenységéhez minden támogatást megadni - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel hétfőn.

Magyar vélemény szerint a világszervezet legfontosabb emberi jogi testülete előrelépést jelent jogelődjéhez, az Emberi Jogok Bizottságához képest. A tanács, építve a bizottság hatvanegy éves működésének vívmányaira, megtartva annak az emberi jogok védelmét segítő működését, egy olyan általános emberi jogi ellenőrző mechanizmust vezet be, amelynek keretében valamennyi ENSZ-tagállam emberi jogi gyakorlata vizsgálat tárgya lehet - mondta Polgár Viktor.

Az alakuló ülésszak megünneplésére, svájci kezdeményezésre, az ENSZ egy speciális emblémával ellátott zászlót készített, amelyet hazánk sok más, az emberi jogok ügyét prioritásként kezelő országgal együtt hétfőn kihelyez a Külügyminisztérium épületére - közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Győri Nyár

Június 23-án pénteken startol a 41. Győri Nyár, amely idén is számos programot kínál. Tovább olvasom