Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megalakult a harmadik Orbán-kormány

A következő négy év a nagy tettek korszaka lesz - mondta Orbán Viktor.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Országgyűlés előtt tettek esküt az új kormány miniszterei pénteken, a kabinet megalakulását követően. Az eskütételt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet a Ház előtt. Az ellenzéki pártok egyebek között azt kifogásolták, hogy soha ilyen hosszú ideig nem tartott még kormányalakítás, illetve, hogy zárt körben alakult meg a kormány.

Az alaptörvény értelmében az új kabinet a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy két órával az eskütétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Áder János köztársasági elnök átadta a minisztereknek a kinevezési okmányokat.

Áder János a kinevezési ünnepségen átadta megbízólevelét Semjén Zsolt tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, Hende Csaba honvédelmi miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek és Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit pénteki hatállyal.

Megalakult a harmadik Orbán-kormány. Fotó: MTI (galéria)

Ezt követően a Parlamentben Kövér László házelnök köszöntötte Áder János köztársasági elnököt, Orbán Viktor kormányfőt, Schmitt Pál volt államfőt, Boross Péter volt miniszterelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt, Kászoni-Kövendi Józsefet, a Magyar Unitárius Egyház püspöki helynökét, valamint a külhoni magyar közösségek képviselőit, a diplomáciai testület tagjait, az Európai Parlament magyar képviselőit, az országgyűlési képviselőket, a nemzetiségi szószólókat, a hazai és külföldi sajtó képviselőit.

Ezt követően Szűcs Lajos jegyző felolvasta Áder János államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd felkérte Orbán Viktor miniszterelnököt kormányának bemutatására.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásában azt mondta, hogy a következő négy év a nagy tettek korszaka lesz. A kormányfő beszédében néppárti kormányzást tűzött célul, miniszterei iránytűjének pedig a hazaszeretetet, az alázatot és a szolgálatot határozta meg.

Míg az előző négy év a nagy és bátor gondolatok időszaka volt, addig a következő négy év már nem a nagy gondolatok, hanem a nagy tettek korszaka lesz - mondta a miniszterek eskütételét megelőző beszédében Orbán Viktor.

Mindezek alapján szerinte a mostani miniszterek dolga nehezebb lesz, mint az előző kabinet tagjaié volt, a léc ugyanis magasabbra került.

A kormánynak mindig, minden helyzetben a háromharmadot kell szolgálnia - mondta. Kiemelte: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata, és minél nagyobb a felhatalmazás, annál nagyobb a feladat és a felelősség. Minél nagyobb a felelősség, annál nagyobb alázattal kell szolgálni az egész országot - rögzítette Orbán Viktor.

A miniszterelnök bejelentette, hogy Semjén Zsolt a harmadik Orbán-kormányban is miniszterelnök-helyettes lesz.

A kormányfő beszédét követően esküt tettek Orbán Viktor harmadik kormányának miniszterei, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.

Megalakult a harmadik Orbán-kormány. Fotó: MTI (galéria)

Párt reagálások

Az MSZP szerint a szemfényvesztés kormánya alakult meg pénteken. Ezt Tóbiás József, a szocialista frakció megbízott vezetője mondta Budapesten sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus közölte, az elmúlt 25 évben soha ilyen hosszú ideig nem tartott a kormányalakítás Magyarországon, két hónap telt el a választás óta. Kifogásolta, hogy a parlament ülése előtt egy órával, zárt körben alakult meg a kormány.

Az Együtt-PM a következő négy évben az eddigieknél hangsúlyosabban és erőteljesebben akarja bemutatni a kormány "disznóságait" - mondta a szövetség pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Szelényi Zsuzsanna, aki a tervek szerint jövő héten teszi le képviselői esküjét. Az Együtt-PM politikusa az új kabinet megalakulása alkalmából azt mondta, hogy az új Orbán-kormány "semmi jót nem vetít elő", mert a miniszterelnök azt ígérte, folytatják, amit eddig "műveltek".

A Demokratikus Koalíció (DK) "szigorú és legádázabb ellenzéke lesz az orbáni világnak" - írta Gyurcsány Ferenc, DK elnök az új kormány tagjainak eskütétele után az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az ellenzéki pártvezető szerint sokat elmond egy kormányról, hogy milyen körülmények között alakul meg. Ma az Orbán-kabinet egy zárt szobában, a sajtót gyakorlatilag száműzve, női miniszter nélkül jött létre - fejtette ki, hozzátéve: az sem mellékes, hogy választás óta soha ilyen lassan nem alakult meg kormány.

Az LMP szerint az új kormányt példátlan hatalomkoncentráció jellemzi. Ezt nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korlátlan hatalma, hanem az is mutatja, hogy még mindig nem ismert, melyik tárca pontosan miért felelős - reagált a kormány megalakulására az LMP két társelnöke, Schiffer András és Szél Bernadett.

Volner János, a Jobbik alelnöke egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre azt mondta: nem értenek egyet a kormány összetételével, szavai szerint az eddigi kormányzati politika folytatása a kivándorlási kedv növekedését és az ország leépülését hozza.

Korábban írtuk:

Esküt tettek a miniszterekEsküt tettek Orbán Viktor harmadik kormányának miniszterei pénteken az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.

Az új kabinet tagjai: Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi, Hende Csaba honvédelmi, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az alaptörvény értelmében az új kabinet a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy két órával az eskütétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Áder János köztársasági elnök átadta a minisztereknek a kinevezési okmányokat.

A kormánytagok a történelmi zászlók előtt tettek esküt.

Az ülésen Kövér László házelnök köszöntötte Áder János köztársasági elnököt, Orbán Viktor kormányfőt, Schmitt Pál volt államfőt, Boross Péter volt miniszterelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt, Kászoni-Kövendi Józsefet, a Magyar Unitárius Egyház püspöki helynökét, valamint a külhoni magyar közösségek képviselőit, a diplomáciai testület tagjait, az Európai Parlament magyar képviselőit, az országgyűlési képviselőket, a nemzetiségi szószólókat, a hazai és külföldi sajtó képviselőit.

Az ülés végén a képviselők elénekelték a Himnuszt. Ezt követően a frakcióvezetők, illetve frakcióvezető-helyettesek gratuláltak a kormánytagoknak.

Új kormány - Orbán: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leszSemjén Zsolt a harmadik Orbán-kormányban is miniszterelnök-helyettes lesz.

Ezt a miniszterelnök a kormánytagok eskütétele előtt elmondott parlamenti beszédében jelentette be.

Orbán Viktor sok sikert kívánt Semjén Zsolt munkájához és elismeréssel szólt az elmúlt négy év nemzetpolitikájáról.

Orbán: célunk a néppárti kormányzásA pénteken megalakuló kabinet célja, hogy néppárti kormány legyen, néppárti kormányzást folytasson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a parlamentben, harmadik kormánya minisztereinek eskütétele előtti beszédében.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt 24 évben az összes kormány munkáját testközelből figyelhette, hasznos erkölcsi és gyakorlati tapasztalatokat szűrhetett le, ami megadja a lehetőséget, hogy kiérlelt szempontok alapján, határozott célok és világos elvárások mentén alakíthassa meg a szabad Magyarország 10. kormányát.

Magyarország kormányának egységes és erős nemzetet kell vezetnie azon az úton, amelyen négy éve elindult - mondta Orbán Viktor.

Új kormányának tagjait bemutató beszédében a néppárti kormányzás mellett állást foglalva a kormányfő közölte, "ez több, mint a demokrácia szabályainak betartása", a néppárti kormányzás ugyanis a klasszikus lincolni gondolat alapján áll: "a népből, a néppel, a népért".

Orbán Viktor szerint ez a felfogás elutasítja az elitizmust. Az igazságos és versenyképes Magyarország megépítéséhez szükség van "kiemelkedő koponyákra, tekintélyes szakemberekre", de a kiemelkedő képesség, a magas iskola, az elismert szakértelem önmagában nem ad jogalapot az ország vezetésére. Elitekre szükségünk van, de elitista kormányra nincs - hangsúlyozta.

A kormánynak mindig, minden helyzetben a háromharmadot kell szolgálnia - mondta Orbán Viktor.

Kiemelte: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata, és minél nagyobb a felhatalmazás, annál nagyobb a feladat és a felelősség. Minél nagyobb a felelősség, annál nagyobb alázattal kell szolgálni az egész országot - rögzítette Orbán Viktor.

Kijelentette: a kormány az egész magyar nemzetet képviseli, hiszen nemcsak az anyaországi, hanem a Kárpát-medencében és azon kívül élő magyar emberektől is kapott felhatalmazást. Elvárható a kormány minden tagjától, hogy ezt a történelmi felelősséget vállalja, azaz bárkivel és bármivel szemben álljon ki a magyarokért, az egész magyar nemzetért - hangoztatta a kormányfő.

A következő négy év már nem a gondolatok, hanem a tettek korszaka lesz - fogalmazott.

Beszédében a kormányfő elmondta: a gondolati építmény már áll, biztos alkotmányos alapon. Most nagy ívű és bátor tettekre lesz szükség és lehetőség - mondta.

Orbán Viktor kijelentette: a kormány tagjainak dolga nehezebb lesz, mint az előző ciklusban volt, a léc ugyanis magasabbra került. Mint mondta, komoly teherbírású és "magas szakítószilárdságú" emberek kellenek, akik elbírják a súlyt és felelősséget, alázattal közelítenek feladatukhoz és kitartanak céljaik mellett.

Fotók


Megalakult a harmadik Orbán-kormányKinevezte Orbán Viktor harmadik kormányának minisztereit a köztársasági elnök pénteken Budapesten, ezzel megalakult az új, a rendszerváltás utáni tizedik kabinet.

Áder János államfő a Sándor-palotában reggel kilenckor megkezdődött kinevezési ünnepségen adta át megbízólevelét Semjén Zsolt tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, Hende Csaba honvédelmi miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek és Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit pénteki hatállyal.

Az alaptörvény értelmében a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kabinet a tárcavezetők kinevezésével alakul meg.

Orbán Viktor harmadik kormányának tagjai az Országgyűlés délelőtt 11-kor kezdődő, egyórásra tervezett plenáris ülésén esküt tesznek.
Orbán Viktort május 10-én választotta újra miniszterelnökké a parlament.
A Sándor-palotában tartott rövid rendezvényen, amelyen beszédek nem hangzottak el, családtagok és munkatársak vettek részt. Az új kormányt rövid műsorral köszöntötték, majd az elnöki hivatal koccintásra invitálta a jelenlévőket.

Fotók


KorábbanMa alakul meg az új Orbán-kormány, az Országgyűlésben esküt tesznek a miniszterek.

A minisztereket Áder János köztársasági elnök nevezi ki reggel a Sándor-palotában.

Az Országgyűlésben délelőtt 11-kor kezdődő, egyórásra tervezett plenáris ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, majd esküt tesznek harmadik kormánya tagjai.

A kabinetben Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Lázár János pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz.

Az alaptörvény értelmében a minisztereket a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A kormány a tárcavezetők kinevezésével alakul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogterjesztő láncolatot számoltak fel Csongrádban és Hajdú-Biharban

Lekapcsolt a rendőrség egy olyan hazai terjesztőláncolatot, amely Szerbiából Csongrád megyébe… Tovább olvasom