Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Megalakult a Duna Menti Kamarák Szövetsége

Megalakult a Duna Menti Kamarák Szövetsége, az erről szóló dokumentumot Budapesten írta alá szerdán a nyolc Duna-menti ország regionális kereskedelmi és iparkamarájának vezetője.

Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária együttműködésének célja, hogy az államhatárokat eltörölve a Duna menti térségben lévő kamarák együttműködését összehangolják.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára az aláírás előtt hangsúlyozta: a magyar kormány gondolkodásában kiemelt helyet foglal el Közép-Európa. "Úgy gondoljuk, hogy elérkezett az a történelmi időszak, amikor új lendületet lehet adni a közép-európai építkezésnek" - mondta az államtitkár.

A szövetségen belüli együttműködés során prioritásként kezelik a pénzügyi fejlődést, valamint a munkanélküliség csökkentését elsősorban a helyi foglalkoztatási ösztönzésével, ezenkívül aktívan együtt szeretnének működni a balti államokkal is - olvasható a kitűzött célok között.

A kamarai szövetség egy laza, a résztvevő kamarák szabad együttműködésén alapuló jogviszonyt testesít meg. Stuttgart, Bécs, Pozsony, Győr, Budapest, Újvidék, Belgrád, Eszék, Rusze, Temesvár és Bukarest már jelezte részvételi szándékát a szövetségben, amely 2010. szeptemberében tartja következő ülését.

Németh Zsolt kiemelte: a közép-európai együttműködés egyik fontos építőkockája a Duna-menti országok együttműködése, a Duna-stratégia, amely azért is tölt be fontos helyet a közép-európai gondolkodásban, mert a 2011-es magyar uniós elnökség alatt várható az elfogadása. Magyarország ezért kifejezetten érdekelt abban, hogy sikeres legyen minden erőfeszítés, amely a Duna-stratégia megvalósulását célozza. A Duna Menti Kamarák Szövetségének megalakulása is ebbe az irányba mutat - mondta az államtitkár.

A kamarák által kitűzött prioritások - különös tekintettel a kis- és középvállalkozások együttműködésének támogatására - egybevágnak a kormány közép-európai együttműködésről vallott, valamint gazdaságpolitikai elképzeléseivel - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Elmondta: a kormány fontosnak tarja azt is, hogy a kis- és középvállalkozók térségi együttműködéséhez rendelkezésre álljanak a megfelelő infrastrukturális feltételek. Ezért utakat, hidakat kell építeni, egy újfajta határ menti térségfejlesztést kell megvalósítani, ez pedig a Duna-stratégia célkitűzéseihez is jól illeszkedik - fűzte hozzá az államtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztottak egy idős nőt Körmenden

Kifosztottak egy látásában és mozgásában is erősen korlátozott, idős asszonyt Körmenden, a… Tovább olvasom