Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Megalakult

a Pannon Kultúrkör

Az Esterházy-alapítvány 2009-ben – Haydn halálának kétszázadik évfordulójára – a kismartoni (Eisenstadt) kastély átalakítására készül. A tervek szerint a létesítmény később a régió kulturális központja lehetne.
A 2009-es nemzetközi Haydn-év alkalmából Pannon Kultúrkört alapított az Esterházy-alapítvány. A kezdeményezés a kulturális fellendülést kívánja szolgálni az észak-burgenlandi és a nyugat-magyarországi régióban.
A projekt sarkalatos pontja a

kismartoni Esterházy-kastély

felújítása. A tervek szerint itt

lenne a régió kulturális központja. Az Esterházy-alapítvány minderre mintegy 110 millió eurót kíván

költeni a jövőben.
A kastélyt a mai kor igényei szerint szeretnék átalakítani. A tervek szerint új szárnyat kapna a kastély, mégpedig Charles Moreau építész XIX. században készült tervei alapján. Az új épületrészben helyet kapna egy közép- és kelet-európai kortárs művészetet bemutató galéria, valamint próbatermeket, ruhatárakat alakítanának ki és a Haydn Terem új technikai felszerelést kapna.
Emellett a hercegi könyvtárat is restaurálnák. Ennek befejeztével a nagyközönség először láthatja majd a főnemesi család 70 ezer példányos könyvtárát, köztük sok könyvritkaságot. Az Ágoston-rendi szerzetesek egykori kolostorát pedig elegáns szállodává, az egykori istállók környékét pedig bevásárlóutcává alakítják.
A nagyszabású tervekkel azt szeretné az Esterházy család elérni, hogy egész évben kultúrprogramokkal töltsék meg a kastélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc beszéde az Andrássy úti nagygyűlésen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt szombaton Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Andrássy úti… Tovább olvasom