Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Megadóztatják a cafeteriát!

A természetbeni juttatások 25 százalékkal adóznak jövőre.


Bekerült a körbe a pénztári befizetés is, az internetutalvány viszont mentes lesz. Kedvezményes áfakulcsba kerül a kerül a szálláshelynyújtás, míg több ingatlan után is meg kell fizetni a vagyonadót.

A jelenleg adómentes természetbeni juttatások 25 százalékkal adóznak majd jövőre - ez derül ki a gazdasági bizottság kedden benyújtott, és a költségvetési bizottság által is támogatott módisító javaslatból. A pillanatnyilag véglegesnek tűnő verzió szerint a kedvezményes adóztatású körben marad az üdülési csekk a minimálbér összegéig - azzal, hogy azt csak üdülési és művelődési célra lehet felhasználni - a meleg étkezési utalvány - 12 ezer forintról 18 ezer forintra emelve a kedvezményesen juttatható mértékét - az utazási bérlet és a képzések költsége.

Amint arról beszámoltunk, a vagyonadóra vonatkozó tervek is jelentősen módosultak. További részletek itt olvashatók.

Emellett a kedvezményes körbe kerülnek az önkéntes pénztári munkáltatói befizetések is, ám az egészségpénztári befizetések a minimálbér harminc, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig lenne 25 százalékos adóztatású. Meglepő változás azonban, hogy a munkáltató által fizetett internethasználat nemhogy kedvezményes, hanem egyenesen adómentes lesz. A fuvarozói lobbi is sikeres volt, legalábbis az üzemanyag-megtakarításból származó bevétel ugyanis adómentes marad, de legfeljebb százezer forint összegig.

Az egyes igénybe vételi korlátok beiktatásával és a korábbiak meghagyásával nem lesz bevezetve a természetbeni juttatások általános 400 ezer forint összegű korlátja.

Az átmeneti szabályok között azt is tartalmazzák a módosítók, hogy az idén kibocsátott utalványokra még az idei szabályokat kel alkalmazni akkor is, ha azokat csak jövőre használják fel. Vagyis az üdülési csekkeket még a szélesebb körben lehet felhasználni.

Teljes cikk a Napi Gazdaság oldalán olvasható!

Olvasóink írták

 • 20. georgbob 2009. június 17. 22:50
  „Azért az nem igaz, hogy mindegy mire használod...
  1, internet-adómentes
  2, egészségpénztár-adómentes
  3, hideg-meleg étkezési utalvány-adómentes
  4, üdülési csekk-adómentes
  5, kézpénz-adózás alá vonják”
 • 19. kolombela 2009. június 17. 21:01
  „A kafetéria rendszernek egy a lényege. A cégeknek lehetősége van, hogy dolgozóinak olyan juttatást is tudjon adni, ami adómentes, mindegy, hogy mire használta fel a dolgozó, a lényege az, hogy annyival is kevesebbet kellett költenie bizonyos dolgokra. Ez jó a munkáltatónak és a munkavállalónak is egyaránt, legalábbis eddig. Egyébként rendkívüli cinizmust lehet felfedezni két területen is. Az egyik, hogy a munkáltató által fizetett internet előfizetés adómentes. Napjainkban egyhavi korlátlan internet díj pár ezer Ft. Nem hinném, hogy ez vágná földhöz a családokat, ellenben pl. az üdülési csekk támogatást megadóztatják.
  A másik az, hogy eltörlik a felső határt. Szeretném tudni, hogy Magyarországon melyik dolgozó kapta meg a maximális cafetéria hozzájárulást a felső színtű vezetőkön kívül. Azt hiszem nem sokan vannak ilyenek.”
 • 18. LAZA 2009. június 17. 20:11
  „Nicht Normál!
  Nos akkor ez lenne a gazdaságélínkítő program?
  Szétk.rni az egyetlen sikeresen mükődő rendszerüket is.
  Ehhez aztán nem kell ész!
  Erre egy számolni tudó hatelemis gyerek is képes lenne!
  15-nek
  Szeretnélek megnyúgtatni,ha a narancssárgák hasonló szinvonalú kormányzást fognak produkálni(a cimben szereplő idióta döntésekkel)akkor legfeljebb négy év múlva ők is seggbe lesznek billentve!
  Persze már nem a jelenlegi pusztító koalició által!Ezeknek egyszer és mindenkorra befellegzett!
  fleto és siserehad bandája szétzúzta ezt az egykoron jobbsorsra érdemes gyülekezetet!”
 • 17. MTT 2009. június 17. 18:19
  „nálunk a cafetéria ismeretlen fogalom, inkább az ebéd árából (600Ft) engednek el 50%-ot, ellenben
  kötelező (!?)arra befizetni. Havi szinten, ha eszed, ha nem, majd 4500.-Ft az ebédpénz, amit nekem kell fizetnem. Ez legális?”
 • 16. Dew 2009. június 17. 17:33
  „Ha egyszer pont az volt a cafeteria lényege, hogy adómentesen tudták adni, akkor gondolják ezek, hogy a cégek ugyanolyan buzgalommal fogják adni? Hát nem. Borítékolom, lesz olyan cég, sőt, inkább a a többség, akik nem fognak egyáltalán adni, mert minek. És emiatt a turizmusban (üdülési csekkek) és a gasztornómiában (éttermek) munkahelyek fognak megszűnni. Köszönjük.”
 • 15. Reális 2009. június 17. 16:32
  „Na majd jönnek a narancssárga kommunisták,aztán máshogy lesz!”
 • 14. Duracell-copy 2009. június 17. 13:33
  „Nem a cafeteriával kellene szarakodni, hanem a minimálbért megadóztatni. Ahhoz persze nincs mersze ennek a Mekk mester kormánynak!”
 • 13. georgbob 2009. június 17. 12:22
  „bugriskin...Ha egy cég vállalja a dolgozója részére a cafeteria-t, az neked miért diszkrimináció??? Miért kevered össze a feketén zsebbe fizetett bérrel??? Elárulom neked, mert tuti hogy nem tudod, ha valaki a cafeteria-ját készpénzben kívánja megkapni, teljes mértékben adózik utánna. Ha a megszabott keretet vállalja,csak akkor nem...”
 • 12. kimi01 2009. június 17. 10:57
  „Ez a komcsi-cigo és -buzibarát kormány már megint odavágot, ahol legjobban fáj, legalább az étkezésit hagyták volna békén, inkább nem is kell cafeteria, csak azért, hogy 100ezerből 25-t ennek a tetves bandának adjak, hogy még többet lophassanak.Pfuj.”
 • 11. bugriskin 2009. június 17. 10:45
  „Ez is ép oly diszkrimináció volt adózatlanul, mint a a kevesebb bérért bejelentve és a többit a adózatlan zsebbe fizetve. Az adó részét meg a munkáltató vágta zsebre. Akár a hivatalos napi "négy órát" dolgoztatva és a valóság pedig 10-12 óra/nap. Mivel a munkaügyi ellenőrzések csapnivalók így bújnak ki az adózás alól az olyan munkáltatók, akik a protekciót ma is élvezik.”
 • 10. Discoboy 2009. június 17. 09:56
  „Eddig se adott a cégem ilyen utalványokat, ezután se fog. Úgyhogy ez nem mindenkit érint.”
 • 9. Agent 2009. június 17. 09:15
  „Szívlapáttal kellene tarkón csapkodni a döntéshozókat, csak immár nem lapjával, hanem élével...”
 • 8. vienna 2009. június 17. 09:07
  „Kedvezményes kulcs, úgyhogy nesze, még örüljetek, hogy nem 96% az adó.
  Milyen nagyvonalúak ugye?
  IGEN MEGCSINÁLTUK!
  HURRÁ!”
 • 7. 01010 2009. június 17. 08:42
  „Több elvonás, adó , akkor lehet hogy több "szürkegazdaság" lesz. :(”
 • 6. georgbob 2009. június 17. 08:06
  „17%-os támogatással még mi a ..... keresnek itt???”
 • 5. Andersen 2009. június 17. 07:53
  „öngondoskodását”
 • 4. Andersen 2009. június 17. 07:53
  „Na ennyire támogatja a kormány a polgárok öngondoskodást, lásd, önkéntes pénztárba fizetett összegek.Eddig legalább akinek volt munkahelye és az hajlandó volt Nyugdíjpénztárba fizetni volt valami eseélye még az egyszerű kétkezi munkásnak is, hogy nyugdíjas éveiben nem hal éhen.De sebaj, majd az állam gondoskodik a nyugdíjasokról, az éveken belül összeomló nyugdíjrendszerével!!Csak gratulálni tudok, megint azt ütik, akinek a legkevesebb van!!”
 • 3. Ikrob 2009. június 17. 07:48
  „Csípem, hogy a "nép" dolgait hogy bírják nyírbálni és intézni. Jó lenne, ha a saját juttatásaikkal is ilyen határozottak lennének (na nem felfelé, hanem a csökkentések és szigorítások irányába).”
 • 2. KicsiCsíra 2009. június 17. 05:46
  „javítok: magyartalan”
 • 1. KicsiCsíra 2009. június 17. 05:45
  „Hibák tömkelege a cikkben! Érthetetlen magyartalam mondatok, szenvedő szerkezet. Hát aki ezt a kezéből kiadta tán tanusíthatna némi önkritikát és mielőtt kiad valamit átolvashatná!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségügyi miniszter kész tárgyalni

Ahogy eddig, úgy a jövőben sem zárkózik el attól az egészségügyi miniszter, hogy a… Tovább olvasom