Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Még várnak a döntéssel a vállalkozók

Egy hét óta ingyenes zöldszámon kaphatnak tájékoztatást a vállalkozók a jövőre életbe lépő eváról, azaz az egyszerűsített vállalkozói adóról, amelyre gyakorlatilag tegnap lehetett először jelentkezni.
Egyelőre csekély érdeklődés mellett zajlik a félfogadás az APEH győri ügyfélszolgálati irodájában.
Noha személyesen is jó néhányan, telefonon még többen érdeklődtek, az APEH megyei igazgatósága győri ügyfélszolgálati irodájában tegnap csak kevesen jelentkeztek az egyszerűsített vállalkozóadóra. A laikus azt feltételezte volna, mivel az evára csupán december 20-ig lehet jelentkezni, ettől a határidőtől eltérni pedig semmilyen indokkal nem lehet, már az első napon sorban állnak a vállalkozók igényükkel. Süveges Imréné, a megyei igazgatóság illetékes vezetője viszont nem lepődött meg. Azt mondja, ismerve az adózók lélektanát, bizonyosra lehet venni, hogy december 20. előtt néhány nappal már lényegesen többen lesznek az irodákban.

Csak egy bejelentőlap

Az igazgatóság az evára való bejelentkezők számára külön ablakot nyitott. Az APEH szakemberei nagyon célszerűnek tartanák, ha azok, akik a leegyszerűsített vállalkozói adót szeretnék választani, előtte náluk érdeklődnének. Akiknek adatait átfuttatják a számítógépen, azok már biztosra mehetnének: valóban alkalmazhatják az egyszerűsített vállalkozói adót.
Az evára jelentkezőknek egyébként csak egy bejelentkező lapot kell kitölteniük, adataikat végigfuttatják a számítógépen, s amennyiben az illető nem alkalmazhatja az evát, elutasító határozatban tájékoztatják. Fontos tudnivaló, hogy a vállalkozóknak a bejelentkezés időpontjában kell megfelelniük a feltételeknek, a bejelentkező lapok egyébként az internetről letölthetők. Az egyéni vállalkozók számára a 02-103-as, a társas vállalkozók számára a 02-203-as, illetve a JNY03-as nyilatkozat szükséges.

Tiszta, érthető rendelet

Megkérdeztük az egyik ügyfelet az evával kapcsolatos véleményéről. V. A.-né aktív éveiben pénzügyi osztályvezető volt, most két alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozó rokonának végzi szívességi alapon a könyvelését. Az eváról úgy nyilatkozott, tiszta rendelet, megértése a legkisebb gondot se okozta számukra. Megismerve az evát, az volt az első gondolatuk, hogy szinte számukra és a hozzájuk hasonló vállalkozók számára készült. Ugyan az alkalmazottak miatt ezután is kell egyebek között „tébézniük", de mindenképpen csökken majd az adminisztráció. Az eva anyagilag is kedvező számukra. Mivel a kisvállalkozásnak kevés a költsége, a számla húsz százalékát kellene áfa címén befizetniük. Az eva esetében viszont csak 15 százalékot. Már csak ezért is megéri...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit kínál a karácsonyi PC piac?

Az idei karácsony előtt a gyártók komoly erőfeszítéseket tettek a PC piac… Tovább olvasom