Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Még több munkahely kellene

Bár biztatóak a tapasztalatok, Kapuvár még mindig a megyei legrosszabb munkaerő-mutatókkal bír.
Legutóbb a képviselő-testület előtt Illés János, a megyei munkaügyi központ kapuvári kirendeltségének vezetője tájékoztatójában elmondta: tavaly Kapuvár térsége foglalkoztatáspolitikai helyzetében jelentős romlás következett be. A Ringa, a beledi cipőgyár és a Rába Futómű Kft. bezárása nyomán mintegy hétszáz ember munkaviszonya szűnt meg. Így a már regisztráltakkal együtt több mint ezerháromszázra nőtt a munkanélküliek száma. Ez az év elején már kilencszázalékos munkanélküliséget jelentett.

Több cégnek a munkaügyi központ munkahely-megőrzési támogatást nyújtott a továbbfoglalkoztatás érdekében. Ennek mértéke Kapuváron közel harmincmillió forint volt. Elhangzott, hogy míg a Kapuvári Szabóipari Rt.-nél gondok jelentkeztek, addig a hasonló profilú Diadal létszámbővítést hajtott végre. A város újonnan betelepült cége, a Provertha Rt. létszáma az év végére meghaladja a száz főt. Gerencsér Jenő gyárvezető elmondta, lassabban halad a létszám feltöltése a vártnál, mivel a Kapuvárra áthozandó technológiára a dolgozókat ki kell képezni. Véleménye szerint a következő évben is folytatódik a Provertha munkásfelvétele.

Kiemelkedően sok az ingázó

Illés János kiemelte: ez év elejétől a kisebb cégek és a Kapuváron kívüli foglalkoztatók munkaerőigényei miatt mintegy ötszázzal csökkenthették a munkanélküliek számát. Így napjainkra a ráta hét százalékra mérséklődött, s ez részben a munkaügyi kirendeltség munkaerő-piaci támogatásainak tudható be. Kiemelkedően magas az ingázók száma a városban, többen Győrbe, Sopronba, de még Sárvárra is járnak dolgozni. Bármennyire is biztatóak azonban az idei tapasztalatok, Kapuvár még mindig a megyei legrosszabb munkaerő-mutatókkal bír. Magas a pályakezdő állástalanok száma, közel százhúsz. Közülük hetvennyolcan kapuváriak. Részükre átképzéseket szerveznek.

Az „Új esély" program tapasztalatai

A megyei munkaügyi központ és a kapuvári kirendeltség pályázaton több mint ötvennégymillió forintot nyert. Ebből „Új esély" néven foglalkoztatáspolitikai programot indítottak. Célja, hogy az ebben részt vevő szakképzett és szakképzetlen, tartós munkanélküliek esélyeit javítsa. A program jövő év közepéig tart, eddig mintegy kétszáz emberrel vették fel a kapcsolatot. Többek közt varrónőket, kőműveseket és vagyonőröket is képeznek. A program végéig így közel száz fő képzése és elhelyezése valósul meg. A tájékoztató szerint az egyik kiemelt célcsoport, a roma munkanélküliek nem éltek e lehetőségekkel. A kirendeltség az előkészítés szakaszában megszólított nyolcvan ügyfelet, a képzés lehetőségével csak ketten éltek. Pk a kőművesképzés második hetében igazolatlanul távol maradtak. Emiatt határozat született a képzési támogatás és a tanfolyami díj visszaköveteléséről.

A kapuvári kirendeltség vezetője elmondta: reményeik szerint a munkaerő-piaci helyzet nem romlik tovább a térségben. Megállapítását a nagyobb foglalkoztatók jövő évi üzleti terveinek ismeretében tette. Amennyiben változások lennének, azok nem érintik olyan nagyságrendben a foglalkoztatást, mint a gyárbezárások.

Megkülönböztetett figyelemmel

A kapuvári munkaerőhelyzetről Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója elmondta: a továbbiakban is megkülönböztetett figyelmet fordítanak a munkanélküliek munkába helyezésére, képzésekbe vonására, valamint az új munkahelyek létrehozását segítő támogatásokkal kívánják orientálni a befektetői szándékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója

Különös a film, mert a forgatott jeleneteket archiv anyagok fogják illusztrálni vagy éppen… Tovább olvasom