Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés a médiatörvény módosítását

Az államfő kaphat jogot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének kinevezésére, a kiválasztási eljárásban pedig civilek is szerephez juthatnak.
Lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről.

A kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra - közölte az MTI kérdésére válaszolva Thorbjorn Jagland, a szervezet főtitkára egy keddi brüsszeli sajtóeseményen. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint megkezdődhet a médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása, s az Országgyűlés még tavasszal módosíthatja a jogszabályt, miután az ET elfogadta a kormány javaslatát.

Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára az Európai Politikai Központ (EPC) által szervezett sajtóreggelin emlékeztetett: súlyos bírálatokat váltott ki szerte Európában, hogy a magyarországi médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás átalakítása túlzottan központosítja a hatalmat ezeken a területeken. Ezért az ET alkotmányossági ügyekben illetékes szakértői testülete, a Velencei Bizottság és az Európai Unió is megszólalt a kérdésben. Az Európai Bizottság ugyanakkor jelezte, hogy a médiaszabályozás területén nem rendelkezik a kellő jogi eszközökkel, ezért az Európa Tanácsot kérte fel, hogy kezdjen párbeszédet a magyar hatóságokkal.

Jagland elégedetten állapította meg, hogy a párbeszéd nyomán több jogszabály megváltoztatásáról döntöttek Magyarországon. Úgy véli, hogy "jó irányba" mennek a dolgok, köszönhetően az ET és az Európai Bizottság együttműködésének, s Magyarországon olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől.

Az EPC sajtóreggelije után tartott sajtótájékoztatóján Thorbjorn Jagland a médiaszabályozással kapcsolatban elmondta: Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek az előző napon elküldött levelében üdvözölte a magyar változtatási szándékokat. Ezek közül az ET-főtitkár szerint az a legfontosabb, hogy a médiatanács elnökét nem a miniszterelnök fogja kinevezni, hanem - a miniszterelnök javaslata alapján - a köztársasági elnök. Ezzel - vélekedett Thorbjorn Jagland - a kinevezési jog átkerül a végrehajtó hatalom kezéből a nemzet egységének megtestesítésére hivatott államfőhöz. A médiatanács elnökének mandátuma egyetlen kilencéves ciklusra terjedhet majd ki.

Jagland felhívta a figyelmet a tervbe vett új magyar szabályozás azon elemére is, hogy a médiatanács elnökének kinevezési folyamatában szerepet kell kapnia a civil társadalomnak is, valamint hogy egyértelmű, magas szakmai minőségi követelményeket kell megfogalmazni azzal kapcsolatban, kit lehet kinevezni médiatanácsi elnöknek.

Az ET főtitkára egyúttal közölte: "az Európa Tanács és a magyar kormány együttműködése folytatódni fog, hogy szakértőink véleményével összhangban tovább javuljon a magyar médiatörvény".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint megkezdődhet a médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása, s az Országgyűlés még tavasszal módosíthatja a jogszabályt, miután az ET elfogadta a kormány javaslatát a médiaszabályozással kapcsolatban. Az ET döntése által bebizonyosodott, hogy a médiatörvény alapvető értékei és megoldásai összhangban állnak az európai értékekkel - hangoztatta a szaktárca közleményében.

A Fidesz üdvözölte a főtitkár bejelentését. A parlament sajtóbizottságának fideszes elnöke szerint Magyarország igaza bebizonyosodott, ugyanis "a médiatörvény körüli hisztériának" semmilyen szakmai alapja nem volt. Cser-Palkovics András kijelentette: "a gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz". Úgy fogalmazott, sokadik alkalommal lepleződött le a magyar választók által elutasított, ezért "külföldön haknizó balliberális politikusok képmutatása, Magyarországot bármikor elárulni képes magatartása".

A Fidesz európai parlamenti delegációja felszólította "az Európai Parlament baloldali és liberális képviselőit, hogy hagyjanak fel a további hisztériakeltéssel, az ország és a magyar kormány alaptalan rágalmazásával".

A szocialisták a fideszes Cser-Palkovics András korábbi közleménye javításának titulált ironizáló közleményükben úgy fogalmaztak, hogy "az idő igazolta népi köztársaságunk igazát, az imperialista gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz". Ugyanakkor utaltak Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság médiaügyekkel is foglalkozó biztosának korábbi kijelentésére, miszerint továbbra sem elégedett a magyar médiaszabályozással.

Az MSZP Európai Parlamenti (EP) delegációjának vezetője szerint nem igaz, hogy lezárult volna az ET vizsgálata a magyar médiahelyzetről. Tabajdi Csaba szerint "szó sincsen arról, hogy minden rendben lenne; nemcsak az EP, hanem az Európai Bizottság is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyar médiaszabályozással szemben".

Korábban:

Az államfő kaphat jogot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének kinevezésére, a kiválasztási eljárásban pedig civilek is szerephez juthatnak. A médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása során - amelyet tavasszal fogadhat el a Ház - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) arra is nyitott, hogy az NMHH elnöke ne legyen újraválasztható.

Ezt a KIM sajtófőosztálya közölte az MTI-vel kedden, azt követően, hogy az Európa Tanács (ET) elfogadta a kormány javaslatát a médiaszabályozással kapcsolatban. Közleményük szerint ezzel megkezdődhet a médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása, amelyet még tavasszal elfogadhat az Országgyűlés.

A tárca tudatta azt is: az ET döntése által bebizonyosodott, hogy a médiatörvény alapvető értékei és megoldásai összhangban állnak az európai értékekkel

A kommüniké emlékeztet arra: Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára még tavaly novemberben levélben fordult Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, amelyben javasolta az NMHH elnöki és a médiatanács elnöki posztjának különböző személyek általi betöltését, továbbá azt, hogy az NMHH elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés válassza meg. A főtitkár az NMHH elnökének kilenc éves mandátumát levelében elfogadhatónak nevezte, abban az esetben, ha az újraválaszthatóságot a törvény kizárja - szerepel a közleményben.

Navracsics Tibor a válaszlevelében leszögezte, hogy a két elnöki pozíció elválasztása az új médiaszabályozás olyan alapvető koncepcionális eleme, amelyen nem indokolt változtatni, továbbá az NMHH elnökét nem választhatja meg az Országgyűlés, mivel az alaptörvény szerint az önálló szabályozó szerv vezetőjét vagy a miniszterelnök nevezi ki, vagy a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök.

Ugyanakkor kifejezte a magyar fél készségét a médiaszabályozás olyan módosítása iránt, hogy az NMHH elnökének kinevezése tekintetében a köztársasági elnök kapjon jogkört az alaptörvénynek megfelelően, valamint, hogy a civil szervezetek a miniszterelnöki jelölést megelőzően kapjanak szerepet az NMHH elnökének kiválasztási eljárásban.

A kormány abban a kérdésben is nyitott, hogy a törvény magasabb kompetencia-kritériumokat állapítson meg a kiválasztásnál. Ugyancsak megvalósíthatóként jelezte a válaszlevél a kilenc évre választott NMHH elnöke esetén újraválaszthatóságának kizárását - tudatta a tárca.

Olvasóink írták

  • 2. Cloeon_dipterum 2013. január 30. 13:32
    „Bizony szigorítani kellene.”
  • 1. sorok_közt 2013. január 29. 20:59
    „Egyszerűen felháborító, hogy nem tudnak (nem akarnak?) mit kezdeni a bömbölő reklámokkal! Távirányító nélkül nem lehet TV-t nézni. Mondjuk nálam ellenkező hatást váltanak ki, mert azonnal elkapcsolok vagy némítok, de akkor is idegesít. Pedig az a sokat vitatott médiatörvény lehetőséget adna a szankcionálásra. A héten olvastam: 30 ezer körüli büntetést szabtak ki néhány tévére. röhej. akkor minek tették be a passzust a törvénybe? a törvényeket csak az állampolgárnak kell betartania?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embert gázolt a vonat a dunakeszi vasútállomás közelében

Átlagosan 10-15 percet késnek a vonatok a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon, mert a dunakeszi… Tovább olvasom