Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Még soha nem voltunk ennyire pesszimisták

Újabb történelmi mélyponton kezdte az évet a tavaly ősz eleje óta romló GKI konjunktúra-index. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 januárjában. A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény különösen a lakosság körében lett a korábbinál is borúlátóbb. A GKI fogyasztói bizalmi index januárban még a Bokros-csomag idején tapasztaltnál is mélyebbre esett - közölték.
Az ipari bizalmi index zuhanása a tavalyi év végén csökkent ugyan, de januárban ismét gyorsult kissé. Romlott az időszaki termelésről alkotott vélemény, és gyengült a foglalkoztatási szándék.

Minimálisan, de javult viszont az exportrendelések, stagnált a saját termelésű készletek megítélése. Az építőipari bizalmi index is csökkent januárban. A termelési helyzet megítélése lényegében nem változott, a foglalkoztatási szándék viszont némileg romlott.

Az iparban és az építőiparban az áremelési törekvésekkel szemben többségbe kerültek az ármérséklési tervek, a GKI szerint. Januárban folytatódott a szolgáltatói bizalmi index csökkenése is. Tovább romlott az üzletmenet megítélése, a közeljövőre vonatkozó forgalom és foglalkoztatási lehetőség megítélése pedig alacsony szinten stagnált.

A 2008 júliusa óta tartó zuhanás után viszont enyhén javult a kereskedelmi bizalmi index. Lényegesen kedvezőbb lett az eladási pozíció, valamelyest a készletek, és a közeljövőben várható rendelések megítélése is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008 októbere óta zuhan, s januárban még a Bokros-csomag időszakában tapasztaltnál is mélyebbre esett, az elemzők szerint. Számottevően romlottak a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai, és tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem.

A lakosság 88 százaléka szerint családjának továbbra sincs módja félretenni, és romlott a tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is.

Olvasóink írták

 • 8. G.D 2009. február 02. 22:35
  „Nem mentünk mélyre a gondolkodásban.! Igen is lesz még rosszabb is. Meg fogjátok látni.!”
 • 7. Lovasbandi 2009. február 02. 15:39
  „dr73!
  Nagyon mélyre mentél a gondolkodásban. A ma regnáló polikusaink nem gondolkodnak ilyen mélységekben. Én nem a gazdasági helyzetre gondoltam hozzászólásomban, hanem a politikára!”
 • 6. dr73 2009. február 02. 15:13
  „Lovasbandi!
  Sajnos ennél rosszabb is lehet :(
  Ennyi munkanélküli,pénz nélküli ember....hova vezet?
  Megkezdődik a megélhetési bűnözés.
  Vagy nagyon mélyre lementem volna gondolkodásban?!”
 • 5. Lovasbandi 2009. február 02. 14:50
  „Én nem vagyok pesszimista! Ne általánosítsunk! Én optimista vagyok! Ennél már remélem csak jobb lehet!”
 • 4. Judytka 2009. február 02. 10:17
  „Kösz Zsolt,hogy szóltál :)) Ha lesz öt percem,sajnálom ezt a szegény Verest..”
 • 3. FREDDY/S 2009. február 02. 10:07
  „A gazdasági válság okozói nem a kétkezű munkások voltak, így nehéz lesz a válságon felülkerekedni, nemde...”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. február 02. 10:03
  „Nana, Judytka! Azért a politikai elitben is romlott a tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetősége! Ne légy igazságtalan velük, úgyis még az ág is húzza őket. Látod, szegény Veres János is kénytelen volt 4 évet várni az autója lecserélésére, és akkor is csak egy koszos, 15 milliós Audi A6-ra tartották érdemesnek. Többre nem tellett.”
 • 1. Judytka 2009. február 02. 09:49
  „"A lakosság 88 százaléka szerint családjának továbbra sincs módja félretenni, és romlott a tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is."
  A fennmaradó 12%, a politikai "elit"..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albérletben lakott, sőt munkát is kapott a 13 éves csellengő

Budapesten találtak meg a rendőrök és vitték haza Kaposvárra azt a 13 éves tinilányt, aki egy… Tovább olvasom