Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Még öt hónap van a kutyák ˝csipezésére˝: tilos lesz a fülcsonkítás, farokkurtítás

Tilos a kutyák fülének csonkítása augusztus 1-jétől, és farokkurtításra is csak az állat hétnapos koráig lesz lehetőség.
Tilos a kutyák fülének csonkítása augusztus 1-jétől, és farokkurtításra is csak az állat hétnapos koráig lesz lehetőség mostantól; az ebek csippel történő megjelölésére azonban még van öt hónapjuk a gazdáknak - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kedden.

A NÉBIH közleménye szerint augusztus 1-jén hatályba lép a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) kormányrendelet legújabb módosítása, ami leginkább az ebtartókat érinti.

A számos változás közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező csipes megjelölése. Január elsejétől négyhónaposnál idősebb ebeket már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve lehet tartani. A gazdáknak tehát még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kilogrammig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kilogramm) 15, nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben.

Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.

Fontos változás az is, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából ezután fülcsonkítást nem, csak farokkurtítást lehet végezni, azt is csak az állat hétnapos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb-(valamint a macska- és görény-)kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

Olvasóink írták

 • 2. ISU 2012. július 31. 23:20
  „Olyan szabályozást hoztak, amit lehetetlen betartani.
  Falun ezzel senki nem fog foglalkozni.
  A kóbor kutyákat nem képesek össze szedni,akkor mit akarnak az ilyen szabályozással.
  Röhej.
  Ezért a holdudvarból valaki megint lenyúlt egy két millát.”
 • 1. miracle 2012. július 31. 19:58
  „És miután chippel megjelölték (ami a cikkben egyszer csip, másszor chip), jön a fekete leves: a chipsadót kiterjesztik a kutyákra is.
  Az viszont érdekelne, hogy a 6 hetesen az utcán kóválygó macskakölykökről, hogyan állapítják meg, hogy kié, esetleg megkérdezik őket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrongálás Kaposváron: megemlékezés a zsidó temetőben

A kaposvári zsidó temetőben kedden megemlékeztek azokról, akiknek a síremlékét a közelmúltban… Tovább olvasom