Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Még nem tudták bevezetni a közúti drogszondát

Lassan nyolc éve jelent meg az első információ arról, hogy a magyar rendőrség drogszonda-tesztet vezet be a közutakon. A kísérlet nem vált be, s egyelőre osztrák szomszédaink is csupán azzal szembesülnek - nő a kábítószer fogyasztása miatti közlekedési balesetek száma.
Magyarországon 1999 tavaszától vált büntethetővé, ha valaki kábítószer hatása alatt vezet gépkocsit, s a drogszondákra rögtön tendert is kiírt az Országos Rendőr-főkapitányság, amelyre öt cég küldte el termékeit: még az év őszén közlekedésbiztonsági akciósorozat keretében "vetették be" őket.

Egy évvel később sem született döntés arról, melyiket rendszeresítik - később kiderült, hogy egyiket sem, mivel a vizeletmintából következtetnek a drogfogyasztásra, ezért közutakon, szúrópróbaszerűen aligha alkalmazhatók. A tenderen nem indulhatott egy angol cég, amelynek készüléke nyálminta segítségével jutott volna eredményre, mert a teszt rendkívül drága.

Azóta kiderült róla az is, hogy nem teljesen megbízható, így Magyarországon maradt a "szemrevételezés", illetve azt követően a gyanúsak "kiszűrése" vagy a szórakozóhelyeken, diszkókban vagy a rendőrőrs illemhelyén - a drogfogyasztást jelző vizeletpróbával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV akarata ellenére vesz új trolikat

Tovább olvasom