Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Még mindig megmentésre vár a postakocsi-fogadó

Továbbra is fiókban várakoznak a műemlékvédők által jóváhagyott tervek, mert a gönyűi postakocsi-állomás felújítására nincs pénz. A polgármester abban bízik, hogy a határon átnyúló, történelmi postaútvonal felkutatásával sikerül európai uniós támogatáshoz jutni.
A kulturális örökségvédelmi hivatal már több mint három éve jóváhagyta a több mint kétszáz éves gönyűi postakocsi-állomás felújítási terveit. A másfél milliárd forintos projektben szerepelt minden: négycsillagos szálló, étterem és bár, át-

riumos koncertterem, kaszinó. Arról is szó volt, hogy az építési engedély beszerzését követően akár már 2004-ben elkezdődhetnek a munkák. Az ingatlanra kilencen jelentkeztek, volt, aki éttermet kívánt létesíteni, más kaszinót képzelt a Duna-partra vagy egy lakópark koncepciójával állt elő. Esélyes alternatíva volt a családi kúria ötlete is, mint ahogy a lovasklubé és a golfpályáé is. Végül egyikből sem lett semmi. Ezúttal – kilencedikre – továbbjutottak az álmok szintjénél, a tervek is elkészültek, a pénz kellett volna „csak” a kezdéshez.
Befektető azonban nem akadt. A projektmenedzseléssel megbízott cég többször végzett állagmegóvási munkálatokat a kétszáz éves épületen, amit a szocializmus évtizedeiben mondhatni módszeresen, később pedig csupán pénz híján hanyagoltak el, s az állagmegóvási munkák nélkül néhány év múlva már nem lehetne megmenteni.
Törzsök Gyula, Gönyű polgármestere maga is sokat foglalkozik a kuriózumértékű épületegyüttessel, s reméli, hogy uniós támogatáshoz sikerül jutni, ha a XVIII. és XIX. században kiépült postakocsi-útvonal állomásait egységes egészként kezelik. Magyarországon a gönyűi az egyetlen ilyen, komplex épületegyüttes, s Európában is az egyik legkorábbi: még II. József építtette. A legrégebbi – ötszáz esztendős állomás Kremsben áll, mondani sem kell, nem hullanak a cserepei. A gönyűinél jobb sorsra jutott az osztrák Kübben található állomás is, ahol ma étterem működik, s ezenkívül még egyet sikerült feltérképezni egy, a napóleoni csatákat kutató, német professzor segítségével. A lubereggi fogadóról van szó, amely ugyancsak támogatásra szorul, mivel a 2002-es dunai árvíz komoly károkat okozott az épületben. Törzsök Gyula elmondta, felvette a kapcsolatot a települések polgármestereivel, s a közös pályázati lehetőségek kiaknázása mellett abban is bízik, hogy az egyedülálló postatörténeti közkincs ügyét a Magyar Posta is felkarolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom