Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Még mindig árulják a fűszerpaprikát.

A fogyasztóvédők megkezdték az országos ellenőrzést, hogy az üzletek tényleg leszedték- e a polcokról a paprikát.
A kormány csütörötktől az összes paprikakészítményt kitiltotta az üzletek polcairól, miután kiderült, három fűszerforgalmazó cég termékeiben az aflatoxin (egy mérgező anyag) mennyisége meghaladja a megengedett szintet. Ezzel együtt súlyos büntetéseket is kilátásba helyezett: 100 ezer forintos büntetésre és a működési engedély felfüggesztésére számíthat az a kereskedő, aki továbbra is fűszerpaprikát árusít.

A Kisalföld három városban indult „paprikakörútra", s munkatársai mindenhol sikerrel jártak, vagyis egy órán belül fűszerpaprikával tértek vissza. Közben kiderült, feltehetően importtermékek okozták a fűszerpaprika szennyeződését – de ez sovány vigasz a botrány kellős közepén. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz.

Győr: négyből két találat

Annak a közleménynek az ismeretében indultunk útnak Győrött, hogy „az érintett termékek forgalomból való kivonása országosan megtörtént; annak ellenére is, hogy sok helyre nem jutott el hivatalos tájékoztatás, így az üzletvezetők csak a médiából értesültek a fejleményekről". Ehhez képest négy üzletből kettőben láttunk és vettünk is fűszerpaprikát.

Az, hogy a megyeszékhelyen minden második boltban még kapható volt tegnap az őrlemény, azért túlzás lenne, hiszen a nagyáruházakat eleve kihagytuk, tudva, hogy azokban valóban ürítették a polcokat.
Az első „sikeres" vásárlásunkat egy kisboltban bonyolítottuk le, ahol ugyan már begyűjtötték a polcokról a paprikákat, de a zacskóból mégiscsak akadt egy „régebbi termék, ami még biztosan jó".

Az eladó igazát kétség nélkül elhittük, a készítmény valóban régebbi – csakhogy annyira, hogy a szavatossági ideje is hónapokkal ezelőtt lejárt... Ezzel együtt biztos, hogy penészgombából származó mérgező anyagokat nem tartalmaz. Egy másik – éjjel-nappal működő – boltban aztán azon csodálkoztak, hogy mi csodálkozunk: a polcokon öt-tíz zacskónyi csemegepaprika-őrlemény csütörtök délelőtt is található. Ráadásul az egyik olyan gyártó termékei voltak azok mind, amelynek neve a fertőzött termékek forgalmazójaként került be a köztudatba. Egyet elvittünk, így is maradt még jó néhány a következő újságíróra vagy vevőre várva.

Sopron: ötből egy

Sopronban egy kicsivel több fáradságunkba került a paprikabeszerzés, de így sem kellett üres kézzel távoznunk a boltokból. Ötödjére sikerült ugyanis olyan üzletet találni, ahol jó szándékú meggyőződéssel adtak egy zacskóval az egyébként a polcokról már levett paprikaőrleményekből: „Ez ugyan a tiltott termék, de a szavatossági idejéből – 2005. június – tudható, hogy ezt már magyar és nem dél-amerikai alapanyagból készítették." A tiltás híréről mindenki hallott, de a kilátásba helyezett büntetésről is.

Mosonmagyaróvár: háromból egy

Mosonmagyaróváron szintén a legtöbb helyen már leszedték a paprikakészítményeket a polcokról, vásárolni persze így is lehetett. De ez a körutunk sem így indult: az egyik üzletlánc mosonmagyaróvári boltjában készséges eladó fogadott, s segítséget kínált keresésben. Joghurtot és fűszerpaprikát kértünk.

Az eladó hölgy azonban érthetően elmagyarázta: utóbbi terméket nem tudnak adni, ugyanis egy rendelkezés miatt le kellett szedni mindet a polcokról. „Néhány házzal arrébb" viszont már sikerrel jártunk: a paprikák még nem kerültek a raktárba, bárki a bevásárlókosarába tehette azokat. Egy szigetközi település vegyeskereskedésében is próbát tettünk: itt már jobban féltek a törvényi szigortól. Amint az eladó elmondta: a rendelkezés után rögtön a raktárba kerültek a fűszereszacskók, s bár többen kérték, senki sem kaphatott a mérgezőnek nyilvánított fűszerpaprikából.

A hazai helyzetet ezzel együtt jól mutatja, hogy néhány óra alatt csaknem ezren fordultak felvilágosításért az Országos Mentőszolgálat által működtetett telefonvonalhoz. Információ továbbra is kérhető 06-40-dri-nfo, azaz 06-40/374-636-os telefonszámon. A tájékoztatószolgálat az interneten is elérhető a www.drinfo.hu címen, illetve szintén felvilágosítással szolgál az ÁNTSZ honlapja, amely a www.antsz.hu címen érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvis a legjobban kereső halott

Negyvenmillió dolláros éves jövedelemmel Elvis Presley a legjobban kereső halott - jelentette a BBC.… Tovább olvasom