Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Még közelebb – Ákos üzenetei

Csápoló tinik a küzdőtéren. A zene ritmusára ringatódzó párok a széleken. Kisiskolás gyerekét magasra emelő apa, mellette asszonya. Az újszegedi sportcsarnok ülőhelyein a szóra, a szövegre koncentráló középkorúak. A színpadon: Ákos. Dübörög az adventi koncert. Közös az élmény a Délmagyarország és a Délvilág több ezer olvasójának ajándékozta Ákos-koncerten: mindenkihez elér az üzenet: – Még közelebb!
Ákos szegedi koncertjének közönsége egy-egy pillanatra közösséggé vált
Koncert.
Hat hete próbált csapatával, két előadás után, a Délmagyarország és Délvilág meghívására érkezett Szegedre Ákos. Nyilatkozott – mintegy figyelmeztetve-fölkészítve közönségét –, hogy ez a koncert a korábbaiktól eltérő lesz. Mégis elkelt minden jegy, zsúfolásig megtelt az újszegedi sportcsarnok. „Ez bizalmi helyzet – mondja. – Az elmúlt 15-17 év munkája alapján ítélkeznek az emberek. Én viszont eddigi föllépéseim közül a legfontosabbnak tartom az adventi koncertet.
Nem kikapcsolódást igyekszik adni, hanem bekapcsol a világba."

Sorrend. „Kockázatos a dalok sorrendje" – figyelmeztet Ákos, aki régi és új szövegeket-dallamokat font koszorúba. Az ív teljes: az első, a még bakelitlemezen megjelent daltól kezdve a 2000-beli Hűségen át a legújabb, az október 20-án boltokba került, de már platinalemezes Még közelebb összes számáig. Szerelem és világnézet – líra és dráma a színpadon. A kivetítőn filmetűdök: a tűz lobogásától kezdve a rendőri brutalitás és a nagyvárosi rémségek képein át a hulló falevél villanásaiig. De föltűnnek fotók Ákos életútját elbeszélve, s persze a koncert pillanatairól is. A szöveg, a zene, a látvány összessége hat.

A közönség csápolt, ringott, értett, érzett
Közönség.
Ákos közönsége vegyes: gerincét ifjabb felnőttek alkotják, de középkorúak és nagymamák ugyanúgy szeretik, mint tinik. Olyan gyerekek is föltűntek a közönség soraiban, akik fiatalabbak, mint Ákos legidősebb dala. „Különböző emberek, sokféle irányból jönnek, s különböző szinten értenek, de nagyon hasonlóan éreznek – véli a sztár. – Becsülöm, szeretem, értékelem ezt a tényt és hiszem: a koncert közönsége hirtelen, egy-egy pillanatra közösséggé válhat."

Kulisszatitkok. Egy országjáró turné előkészítése több hónapig is tart. Hat-nyolc hét a próbaidőszak. Az utolsó egy hét: hangárpróba, fénnyel, teljes technikával. „Már a korai próbák és a szervezés is sok embert mozgat meg – számszerűsít az előadó, akinek fellépései hatását szolgálja néhány kamionnyi felszerelés, és 70-110 ember műszaki munkája. De tábori konyha is utazik a csapattal – árulkodott az újszegedi sportcsarnokban terjedő rántott hús illata a stáb csütörtöki ebédjéről.

Lapunk főszerkesztője, Szetey András olvasóink, a közönség nevében is megköszönte a koncertet Ákosnak
Dal.
„Személyesen megélt dolgokat akarok elmondani – a dalaimmal és a színpadon is. Ez az én felelősségem" – vall küldetéséről. „A zene: játék, számomra a szöveg a fontosabb. De receptem nincs arra: 'hogyan kell Ákos-dalt írni'. Talán annyi, hogy először a gitáron kapirgálva születik egy ötlet, ezt aztán elkezdem hangszerelni. De teljesen másképp is történhet. Például az Új törvény albumomról az Altató versként született, csak később zenésítettem meg."

Üzenet. Az új kedvenc, A lepkegyűjtő mellett olyan korábbi dalok is fölhangzottak, mint a Majom a ketrecben, vagy az Örök április. Sokat elmond a friss albumról, hogy szinte minden száma felkiáltójeles: Ennyi nem elég! – Adj hitet! – Ébredj!, miközben a leglíraibb dalban is felkiáltójeles az emlékezés: 1956. „Eredendő nai- vitásomat, remélem, nem vesztettem el, eredeti, ifjúi énem nem rongáltam össze – néz vissza Ákos. – A tapasztalatlan ember gyakran kesereg, hogy őt nem értik. Mégsem gondolhatok a kedves befogadóra, mikor a szövegeket írom. Sajátos öncenzúra lenne, ha úgy kezdenék írni, hogy mindenki számára érthető legyek. Nem lehet cél, hogy mindenki elfogadjon, nem kívánhatom, hogy mindenki értsen."

Advent. Egyfajta böjt is advent. Aki ezt komolyan veszi, a hangos zenétől is tartózkodik. De ez az Ákos-koncert nem ellentétes az advent szellemiségével. A kezdet: ragyogtasd fel arcod „... Micsoda rabság a gépszabadság!…" És a vég: „...Minél tisztább igazság / Mondj igent / Annál inkább vitatják / Mondj igent!"


Még közelebb

Kíméletet aligha vár
Csordultig telt a méregpohár
Kiáltanék és futnék
Még közelebb
Szemembe néz és úgy lép
Még közelebb

Ítéletek elébe megy
Terhét felveszi, hiszen vár rá a hegy
Halála percét hozza
Még közelebb
Követném botladozva
Még közelebb

Szirmokat havaznak a fák
A Nap tüzétől lángol a
gyúlékony világ
Mégis vonz a fénye
Még közelebb
Mindig az egész kéne
Még közelebb

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint megéri az új stadion építése?

Tovább olvasom