Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Még korai a pandémia végéről beszélni

"Az influenza világjárvány eddig mérsékelt súlyosságúnak tekinthető. Amennyiben a H1N1 vírus genetikai szerkezetében nem következik be jelentős változás, úgy Európában nem valószínű egy tavaszi-nyári járványhullám."
Folytatni kell azonban az influenza elleni védőoltási programot, mivel szórványosan előforduló megbetegedésekre, kisebb helyi járványokra még számítani kell" - áll az ÁNTSZ országos közleményében, amely a WHO megállapításai alapján készült.

"Az Európai Influenzafigyelő Szolgálat adatai szerint az Unió országai túljutottak az őszi-téli járványhullám csúcsán. A világ számos területén (pl.: Kelet-Európa, Nyugat-Afrika, Közép-Ázsia) azonban még mindig terjed az új vírus. A déli félteke országaiban, pl. Ausztráliában pedig hamarosan elkezdődik az influenza szezon. A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzet alakulását ezekben a régiókban. Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei rendszeresen tanácskoznak arról, hogy szükséges-e a készültségi szinten változtatni. Jelenleg a világjárvány hatos, azaz legmagasabb készültségi szintjét tartjuk fenn.

2010. február végéig gyakorlatilag a világ összes országából jelentettek laboratóriumi vizsgálattal megerősített influenza A(H1N1)v eseteket. A bejelentett igazolt halálesetek száma világszerte meghaladja a tizenötezret, azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

Az epidemiológiai adatok értékelése alapján nem valószínű, hogy Európában újabb tavaszi-nyári járványhullámra kerülne sor, amennyiben a pandémiás influenzavírus alapvető tulajdonságai változatlanok maradnak. Szórványos megbetegedések természetesen előfordulhatnak. Az elkövetkező időszak legvalószínűbb forgatókönyve szerint a vírus, ha lassan is, de terjedni fog a fogékonyak körében és kisebb közösségi járványok is kialakulhatnak. Európában nagyobb pandémiás hullám 2010 őszén-telén valószínűsíthető.

Az elkövetkezendő hónapokat két tennivaló határozza meg. Folytatni kell a pandémiás influenza elleni védőoltási programokat világszerte, hiszen számtalan olyan ország van, ahol vagy csak mostanában kezdték el a védőoltásokat, vagy még nem érték el a kitűzött nemzeti célt. Elkezdődtek továbbá azok az értékelések, amelyek célja a világjárvány elleni nemzetközi összefogás hatékonyságának vizsgálata. Az értékelés során a főbb szempontok: az új vírus korai felismerése és a terjedés nyomon követése; a pandémia súlyosságának a korai értékelése; a járványügyi intézkedések tervezése és a döntéshozatal; végül, de nem utolsó sorban a kommunikáció és az információáramlás hatékonyságának vizsgálata.

Ezek az értékelések még folyamatban vannak, de néhány tanulság már körvonalazódik:

Az influenza világjárvánnyal szemben az egyes országok esélytelenek. Csak nemzetközi összefogással és összehangolt intézkedésekkel lehet eredményeket elérni.

A felkészülési tervek, útmutatók nagyon fontos kiindulási alapok, de – mivel nincs két egyforma járvány – az intézkedések meghozatalakor nagyfokú rugalmasságra van szükség az aktuális járványügyi helyzet és a pandémia súlyosságának függvényében.

A 2009-es influenza világjárvány összességében mérsékelt súlyosságúnak tekinthető, ám nagy különbségek voltak az egyes országok között a következményeket tekintve. Ukrajnában és Mexikóban például súlyosabb következményei voltak a pandémiának. Jelentős következménynek minősül a magas halálozás, a GDP csökkenése, a nemzetközi utasforgalom csökkenése, továbbá fennakadások az egészségügyi ellátórendszer működésében. Az Európai Unió tagállamaiban a világjárvány viszonylag enyhe következményekkel járt eddig.

Lehet egy országnak bármennyi oltóanyaga, ha az oltóanyag nem áll rendelkezésre időben ott, ahol a védőoltásért kereslet mutatkozik. Ez történt pl. az Egyesült Államokban, ahol kezdetben, amikor az emberek sorban álltak az oltóanyagért, nem volt elegendő vakcina a védőoltási célcsoportok számára. Addigra viszont, amire elegendő mennyiségben szállítottak ki oltóanyagot, sokan elvesztették az érdeklődésüket, és nem mentek vissza az oltásért. A logisztika és a kommunikáció szerepe tehát minden bizonnyal felértékelődik a védőoltási programok tervezése során a jövőben."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarellenes gyűlésre készülnek a románok Maroshévizen

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCR) március 20-ra Maroshévizre hívta… Tovább olvasom