Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Még két hétig lehet visszaigényelni a regisztrációs adót

Alig két hét maradt a regisztrációs adó visszaigénylésére. Eddig a jogosultak harmada jelentkezett a pénzéért, így akár több mint 5 milliárd "visszajáró" maradhat az államkasszában.
Az Európai Bíróság tavaly őszi ítélete nyomán közel 73 ezer, az EU-csatlakozás és 2005 vége között forgalomba helyezett használt gépjármű, illetve motorkerékpár után lehet augusztus 13-áig visszaigényelni a megfizetett regisztrációs adó egy részét.

A múlt hétig csaknem 25 ezer kérelem érkezett a vámhivatalokhoz, amelyekből 21 ezret már elbíráltak - tájékoztatta lapunkat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) illetékese. Az igénylőknek eddig 3,7 milliárd forint adót és 560 millió forint kamatot fizettek vissza.

Július végéig 47,8 milliárd forintnyi regadót szedett be a VPOP, 2006 hasonló időszakában 40 milliárdot. A bővülés elsősorban a február eleji, inflációs prognózisnak megfelelő 6,1 százalékos adótétel-emelésnek köszönhető.

A Pénzügyminisztérium 10 milliárd forint visszatérítéssel kalkulált, így több mint 5 milliárd forint megtakarítás keletkezhet, ha a jogosultak a határidő végéig nem rohamozzák meg a hivatalt. A tapasztalatok szerint néhány ezer forint miatt általában nem vállalják a visszaigénylési procedúrát.

A kérelmet beadók számát és a megtérített regadó összegét figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy inkább a magasabb összegű adót fizetők, vagyis az idősebb, jobb kategóriájú gépjárművet vásárlók fordultak a vámhatósághoz. Az adót jellemzően azok a magánszemélyek kérték vissza, akik maguk hozták be a gépjárművet és intézték az adófizetést.

Sokan azért estek el a nekik járó összegtől, mert nem rendelkeztek a megfelelő igazolásokkal, illetve számlával. Utóbbinak ugyanis tételesen tartalmaznia kellene az áthárított regadó összegét, ami azonban nem jellemző, így sem a vevő, sem az eladó nem felel meg az igénylés feltételeinek, hacsak nem módosítják utólag a számlát. Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke a visszaigénylési lehetőség megnyílásakor, február 15-én még úgy becsülte, hogy a jogosultak fele hozzájuthat majd a pénzéhez.

A VPOP a benyújtott kérelmek 2 százalékát utasította el, elsősorban a szükséges dokumentumok hiánya miatt. A vámhatóság azoknak is visszadobja a kérelmét, akik nem rendelkeznek az adó befizetését bizonyító igazolással, de abban az esetben, ha az igénylő fellebbez, a saját nyilvántartásukból előkeresik az adatot.

Június végén a VPOP akciót hirdetett a külföldi - elsősorban szlovák - rendszámú autóval közlekedő magyarok ellen, mivel a költségvetés - becslések szerint - legalább 5 milliárd forintnyi regadótól esett el miattuk. Ellentétes a jogszabályokkal, ha az életvitelszerűen Magyarországon élő (vagyis évente több mint 185 napot itt töltő) személy más tagországban forgalomba helyezett járművet használ tartósan a határon belül.

A vámhatóság munkatársai a közutakon, a határátkelőhelyek közelében, illetve az autópályán megállíthatják az autósokat és ellenőrzést végezhetnek. Hogy eddig milyen eredményeket ért el a VPOP, azt nem tudni, a szlovák, illetve egyéb külföldi autók hazai használatával, illetve azok ellenőrzésével kapcsolatban ugyanis nem vezetnek külön statisztikát.

A szakértők szerint a más tagállamban tartózkodási engedéllyel és ott albérleti szerződéssel rendelkezőket nehéz tetten érni, a regadót elkerülők többsége pedig - a szomszédban erre szakosodott cégeknek köszönhetően - ebbe a kategóriába tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülhetnek-e a betegek?

A korszerű utasszállító repülőgépek biztonságosak és kényelmesek, ennek ellenére utasként kismértékben még ma is számolni kell bizonyos szokatlan hatásokkal. Ma már szinte bárki bárhová elrepülhet, azonban az idült betegségben szenvedők vagy betegségből lábadozók mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban. Tovább olvasom