Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Még idén létrejöhet a vizsgálóbizottság

Pénteken a parlament elé terjeszti a Fidesz az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatos vizsgálóbizottsági kezdeményezését. A testület még idén létrejöhet - közölte Rogán Antal szerdán.
A kormánypárt frakcióvezetője a Facebookon közzétett videóban emlékeztetett, hogy egyes hírek szerint magyarországi vezetőket, üzletembereket is lehallgathattak, illetve felhasználhattak személyes adatokat is.

Európa, így Magyarország polgárai is érzékenyek személyes adataikra, ezért "szükség van arra, hogy kiderítsük, mi az igazságtartalma a Magyarországot érintő lehallgatási botránynak" - mondta Rogán Antal.

A felmerülő kérdések között említette, hogy lehallgattak-e Magyarországon embereket, és ha igen, mire használták fel az adatokat. Kérdés az is - folytatta -, hogy külföldi gazdasági vagy titkosszolgálati érdekcsoportok részéről vannak-e - és ha igen, milyen - befolyásszerzési kísérletek a magyar közéletben, gazdasági életben.

Mindezek miatt a Fidesz úgy döntött, hogy pénteken kezdeményezi parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását az ügyben. A testület remélhetőleg még karácsony előtt létrejön - tette hozzá Rogán Antal.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője hétfőn a parlamentben tett fel kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban. Vona Gáborarról érdeklődött, mikor állhat fel az üggyel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság. Válaszában a kormányfő megígérte egy olyan bizottság létrehozását, amely a külföldi befolyásolási kísérletek felderítésével foglalkozik.

Korábban Orbán Viktor külön-külön is egyeztetett a lehallgatási botrányról a parlamenti képviselőcsoportok vezetőivel.

Az ügy szerepelt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának napirendjén is egy hónappal ezelőtt. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a testület tagja az akkori zárt tanácskozás után azt mondta: ha a miniszterelnök és a frakcióvezetők közötti konzultációk lezárultak, a Fidesz javaslatot tesz a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.

Kocsis Máté akkor felidézte: nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai, és ismertté váltak a lehallgató és átjátszó központok helyszínei, amelyek között több európai főváros, köztük Budapest is szerepelt. Kiderült továbbá, hogy az Egyesült Államok európai vezető politikusokat is lehallgatott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekszik a háztartások adóssága

A megkérdezett magyarok 72 százaléka marad el a számlák határidőre történő megfizetésével, több,… Tovább olvasom