Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Még hiányszakmák maradnak

Győr-Moson-Sopron - A megye 4042, általános iskola 8. osztályban tanuló diákja töltötte ki azt a kérdőívet, amelyben a regionális munkaügyi központ a továbbtanulási szándékukról kérdezett. Az összesítésből kiderült többek között, hogy a fodrászszakmára ismét túljelentkezés várható, szemben a hiányszakmákkal.
A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a kiemelt feladatként kezelt pályaválasztás-, pályaorientáció-támogatás keretében felmérést végzett a megyei általános iskolák 8. osztályos tanulóinál. A központ főigazgató-helyettese, Rimányiné Somogyi Szilvia tájékoztatása szerint a 2009–2010-es tanévre vonatkozó továbbtanulási szándékok felmérésének célja, hogy a fiatalok érdeklődésüknek, képességeiknek és a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő szakemberként kezdjék majd el pályájukat a munka világában.

– Az egyre nehezülő gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy most minden pályaválasztó fiatal valóban olyan pályát válasszon, mely érdeklődésének megfelel. Olyan iskolában tanuljon tovább, melyet képességeire és tanulmányi eredményeire tekintettel sikeresen el tud végezni. Így a megszerzett szakmája biztos jövőt és megélhetést nyújt majd számára – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, majd hozzátette:
– Így van remény arra, hogy jól, sőt, kiválóan elsajátítja a választott szakma ismereteit. Hiába választ a fiatal és szülője jó és biztosnak tűnő szakmát, ha a gyermek csak kötelességből végzi azt el és bizonyítvánnyal a kezében a pályakezdő álláskeresők táborát növeli.

A felmérés közzétételével a munkaügyi központ segítséget kíván nyújtani a pályaválasztási döntés kialakításához. A tanulók megkérdezése azzal a céllal történt január elején, hogy a végleges jelentkezési döntések meghozatala előtt a központ áttekintést kapjon a várható felvételi szándékokról, továbbá a beiskolázási keretszámok alapján számba vehetőek legyenek a sikeres felvételi esélyei.

– A felmérés azt tükrözi, hogy továbbra is kevesen választanak hiányszakmákat, amelyekre folyamatos a kereslet, de kevés a szakember. Győrben az önkormányzat új ösztöndíjrendszerrel, támogatásokkal is segíti a hiányszakmákra való beiskolázást. Ugyanakkor az elhelyezkedési nehézséget jelentő, például fodrászszakmára ismét túljelentkezés várható a legtöbb képzőnél – emelte ki Rimányiné Somogyi Szilvia.

Hasznos információk

A munkaügyi központ felhívja a pályaválasztók figyelmét, ha bizonytalanok a kiválasztott szakmával kapcsolatban, vagy érdeklődnének olyan szakmák iránt, amelyekre nagyobb eséllyel jelentkezhetnek a végzősök, keressék fel a megyeszékhelyi kirendeltségen működő Foglalkozási Információs Tanácsadót (9024 Győr, Bartók Béla út 2., tel.: 96/528-770).

A szakemberek az érintettek figyelmébe ajánlják még a www.epalya.hu honlapon lévő érdeklődési, képességteszt kitöltésének lehetőségét, szakmaleírások megtekintését. Arra is választ kaphatnak az érdeklődők, hogyan alakult a kiválasztott szakmában elérhető keresetek nagysága. A felmérés a www.nyugatrmk.hu honlapon érhető el.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás Szabolcsban

Meghalt egy ember abban a balesetben, ami csütörtök este történt a 41-es úton, Szabolcsban -… Tovább olvasom