Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Még az idén nyilvános lehet a fogyasztóvédelmi feketelista

Várhatóan már az idén közzéteszik a vásárlókat megtévesztők adatait, készül ugyanis a fogyasztóvédelmi feketelista. Januártól átalakul a mostani bírságpolitika is, többmilliós szankció kiszabására számíthatnak az ismételt jogsértők.
Nem kizárt, hogy már az idén nyilvános lesz a fogyasztóvédelmi feketelista; a vásárlókat megtévesztő vállalkozások adatai várhatóan a hatóság honlapján olvashatók majd - mondta a lapnak Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) szóvivője.

Egyelőre annak súlyozása folyik, hogy milyen mértékű jogsértések váljanak publikussá. A jelenlegi szabályok alapján már most nyilvánosságra kerülhetnek az egymillió forintnál nagyobb bírsággal sújtott cégek, és amelyek ismételten megszegik a törvényt.

Egy hónap múlva, szeptember elsejével feláll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), s ez lehetővé teszi, hogy az összes, jelenleg szakigazgatási szervként működő regionális felügyelőség az FVF közvetlen irányítása alá kerüljön át a közigazgatási hivataloktól.

Január elsejétől pedig életbe lép a fogyasztóvédelmi törvény módosítása, amely átalakítja a mostani bírságpolitikát is. A leggyakrabban alkalmazott fogyasztóvédelmi bírságnak ugyan nincs felső plafonja, ám Kathy Attila jelezte: a felügyelők szigorúbban veszik majd az ismételt jogsértéseket, ezeknél többmilliós szankciók kiszabása várható.

A fogyasztóvédelmi felügyelők létszáma is nő: az idén 26, jövőre pedig további 250 munkatársat vesznek fel, így közel félezer fős lesz a hatóság létszáma. Főleg a fogyasztók egészségére, biztonságára, anyagi érdekére veszélyt jelentő termékek ellenőrzésére koncentrál a hatóság. Nemcsak az élelmiszerek, vegyszerek, gyermekjátékok értendők ez alatt, hanem a pénzügyi szolgáltatások és a betegellátás is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülhetnek-e a betegek?

A korszerű utasszállító repülőgépek biztonságosak és kényelmesek, ennek ellenére utasként kismértékben még ma is számolni kell bizonyos szokatlan hatásokkal. Ma már szinte bárki bárhová elrepülhet, azonban az idült betegségben szenvedők vagy betegségből lábadozók mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban. Tovább olvasom