Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Még 30 év van a globális felmelegedés enyhítésére

A következő 20-30 év döntő jelentőségű lesz a globális felmelegedés enyhítésében - állapította meg jelentésében az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) bangkoki tanácskozásán.
"A következő 20-30 évben a felmelegedés enyhítésére irányuló erőfeszítéseknek nagy szerepe lesz abban, hogy esély legyen alacsonyabb szinten stabilizálni az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátási mennyiségét" - olvasható az öt napi vita után péntek hajnalban elfogadott jelentés összefoglalójában, amelyet a mintegy kétezer tudóst tömörítő ENSZ-csoport és több mint 120 ország kormányzati küldötte a politikai döntéshozók figyelmébe ajánl.

A szöveg szerint igenis van esély a sikerre a globális felmelegedés elleni küzdelemben; rendelkezésre állnak azok a technikák, amelyek segítségével mérsékelhető az üvegházhatást okozó gázok - elsősorban is a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével a levegőbe kerülő széndioxid - kibocsátása, és ezzel az éghajlati zavarok elhárítása, de a siker eléréséhez azonnali cselekvésre van szükség: 2050-ig 50-85 százalékkal kell csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

A szakértők a jelentésben kitérnek arra, hogy hogyan lehetne visszafogni a szóban forgó gázok kibocsátásának jelenleg gyorsan növekvő ütemét. Mint rámutattak, számos olyan energiatermelési és energiatakarékossági módszer létezik - így az atom-, a nap-, a szélenergia felhasználása, hatékony energiafelhasználású épületek és világítás alkalmazása, vagy a széntüzelésű erőművekből kibocsátott széndioxid megkötése és tárolása -, amely a kibocsátás jelenlegi mértékéért jórészt felelős harmadik világ országai számára is megfizethető, ugyanakkor hatékony az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásában.

A jelenlegi erőfeszítések arra irányulnak, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot. Ilyen fokú felmelegedés is mintegy kétmilliárd embert érintő vízhiányt idézne elő 2050-ig, s a Földön élő fajok 20-30 százalékának kipusztulásához vezetne, de nem következne be ennél sokkal súlyosabb globális katasztrófa. E limit eléréséhez a jelentés szerint mindössze a világon előállított bruttó hazai termék 0,12 százalékával egyenértékű ráfordítás szükséges a jelentés összeállítói szerint. Ahhoz viszont, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2-2,4 százalékot, legkésőbb 2015-ig tetőznie kellene az üvegházhatású gázok kibocsátásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyerekek a kifutón

A modellkedés, hasonlóan az élsportokhoz, rengeteg idővel és energiával jár. A tehetség és a szülők… Tovább olvasom