Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Médiatörvény: nem a médiahatóság az a hatóság, amely az információforrás felfedésére kötelezheti az újságírót

A médiaalkotmány alapján a médiahatóság nem, csupán bíróságok és a nyomozóhatóságok kötelezhetik indokolt esetben az újságírókat információforrásuk felfedésére - közölte Kiricsi Karola. A médiatanács szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján az új médiaszabályozást érő kritikákra reagált így.


Hozzátette: a médiaalkotmány az eddigi gyakorlattal szemben lehetővé teszi, hogy az oknyomozó újságírók akár büntetőeljárásban is megtagadják forrásuk felfedését. Erre csakis a nemzetbiztonság és a közrend védelme, illetve bűncselekmények elkövetésének felderítése és megelőzése érdekében kötelezhetik őket - mondta Kiricsi Karola.

A mediahatosag.blog.hu oldalon részletesebben is taglalják a félreérthető mondatot:

A félreértett rendelkezés így szól: 6. § (3) „Bíróság vagy hatóság - a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése vagy megelőzése érdekében - kivételesen indokolt esetben az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót, valamint a vele munkaviszonyban vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyt."

A félreértés tárgyát a szövegben szereplő „hatóság" szó jelenti. Többen úgy értelmezték a törvényt, hogy az a Médiatanácsra, vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra (NMHH) is vonatkozik. Erről azonban nincsen szó. A hatóság ebben az esetben azon hatóságokat jelenti, amelyek „a nemzetbiztonság és a közrend védelmét vagy bűncselekmények elkövetésének felderítését vagy megelőzését" végzik. De ezen érdekek védelmével kapcsolatban sem az NMHH, sem a Médiatanács nem léphet fel. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a pécsi püspök - a pápa elfogadta a lemondást

Lemondott tisztségéről Mayer Mihály pécsi megyés püspök; XVI. Benedek pápa elfogadta a lemondást -… Tovább olvasom