Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Médiatörvény - LMP: a jogszabály másodszor szenvedett vereséget

A médiatörvény a második vereséget szenvedi el és küszöbön áll a harmadik is - kommentálta Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek szerdán azt, hogy a médiaügyekben eljáró EU-biztos szóvivője bejelentette: Magyarország és az Európai Bizottság megállapodott a jogszabály változtatásában.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy első körben a törvény a hazai civilek és a magyar újságíró-társadalom ellenállásán bukott el, mert a jogszabály által "sugalmazott öncenzúra helyett" egy szabad és bátor reakciót váltott ki.
A politikus úgy fogalmazott, hogy a törvény a második vereséget az Európai Bizottság álláspontja, illetve az EU még folyamatban lévő vizsgálata miatt szenvedte el.
Véleménye szerint a harmadik vereséget az Alkotmánybíróságon (Ab) fog bekövetkezni, mert "nyilvánvaló, hogy még a módosított törvény is számos ponton alkotmányellenes". Hozzátette, bízik abban, hogy az Ab záros határidőn belül állást foglal és megsemmisíti a mostani változások által nem érintett, de alkotmányellenes pontokat.
Hangot adott annak a véleményének, hogy ha a Fidesz-KDNP támogatta volnaaz LMP-nek a rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó javaslatát, illetve a párt módosító csomagját, akkor az Európai Bizottságtól "most kapott négy pofonból hármat meg lehetett volna előzni. A mi módosítóink ugyanis a kiegyensúlyozottság, a regisztráció és a gumifogalmak használata által okozott problémákat is orvosolták volna".
Továbbra is fenntartják azokat a módosításaikat "amelyek kigyomlálnák a törvényből a legdurvább szabályokat" és remélik, hogy az Országgyűlés tárgyalni fogja azokat - mondta.
Szerencsétlennek nevezte, hogy a kormány csak az Európai Bizottsággal hajlandó tárgyalni, azzal is csak "titokban"; ők azt szeretnék, ha az egyeztetéseket kiterjesztenék a hazai szereplőkre is.
Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság által "kikényszerített" változtatások fontosak, de a legfontosabb pontokat nem tudják érinteni, mert a vonatkozó EU-s irányelv ezekkel nem foglalkozik. Ezért az LMP azt javasolja, hogy ne csak az uniós irányelv, hanem a magyar alkotmányos hagyományok és a sajtószabság általános elvei alapján hajtsák végre a szükséges módosításokat.

Olvasóink írták

  • 2. load 2011. február 16. 21:35
    „1. Julianusz
    Mit gondolsz, a TV székház ostroma mennyit kóstált?”
  • 1. Julianusz 2011. február 16. 16:56
    „Az LMP foglalkozzon a melegfelvonulással, abban othon van, és biztosítsa azt saját pénzén, ne a rendőrséggel biztosítassa az adófizetők pénzén.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonvertek egy idős férfit Tiszaföldváron

Saját otthonában agyonvertek egy tiszaföldvári férfit, a gyilkosokat néhány óra alatt elfogták… Tovább olvasom