Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Médiatörvény - Komoly bírálatok, Orbánnak ˝esze ágában sincs˝ változtatni a jogszabályon

Az Európai Unió demokratikus alapelveivel ˝összeegyeztethetetlennek˝ nevezte az új magyar médiatörvényt Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában.


"Szeretjük a magyarokat, de ezzel ők valóban rögtön az elején eljátszották hírnevüket"

A hírügynökség szerint Schwarzenberg a törvényt jelenlegi formájában "veszélyesnek" nevezte, és úgy vélekedett: "Ha a törvény cikkelyeit megfelelően értelmezzük, akkor az a média teljes elhallgattatásához vezethet."

A cseh külügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Uniónak rögtön a magyar uniós elnökség január elsejei kezdetekor egyértelművé kell tennie a törvénnyel kapcsolatos álláspontját. Schwarzenberg szerint a legközelebbi lehetőséggel élve európai keretekben kellene rögzíteni, hogy a szóban forgó törvény ellentmond az Európai Unió alapelveinek." "Mindezt rögtön az uniós elnökség kezdetekor teljes egyértelműséggel kell kimondani" - fogalmazott a miniszter, aki a dpa szerint hozzátette: "Szeretjük a magyarokat, de ezzel ők valóban rögtön az elején eljátszották hírnevüket."

Schwarzenberg ugyanakkor a hírügynökség által ismertetett interjúban óvta az uniót attól, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján azonnal szankciókkal fenyegesse meg Magyarországot. Az EU-nak nem kellene rögtön ágyúval lőnie - hangoztatta a cseh külügyminiszter, aki a dpa szerint reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök "meggondolja magát és módosítja a törvényt".

Daniel Cohn-Bendit, az európai zöldek egyik vezetője a Deutschlandfunk német rádióállomásnak nyilatkozva annak a nézetnek adott hangot: "Európa számára nehezen lesz megemészthető" , hogy az Európai Unió soron következő elnöke egy, a médiát felügyelő hatóságot hoz létre. Cohn-Bendit szerint Magyarország "kellemetlen viták" előtt áll.

Az európai zöldek képviselője a csütörtöki interjúban annak a nézetnek adott hangot: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben "viharos" ülésre számíthat, amikor januárban előterjeszti majd országa európai uniós elnökségi programját.

Orbán: nem tervezünk változtatni a jogszabályon

˝Eszünk ágában sincs˝ - így válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítását.

A miniszterelnök csütörtökön a Hír TV Rájátszás című műsorában megismételte: nincs olyan passzusa a magyar médiatörvénynek, amely valamelyik európai uniós tagállam médiaszabályozásában ne lenne benne. Ez egy európai törvény - mondta.

Az interjúban Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy kitölti-e a mandátumát Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, úgy reagált: "a jegybank független Magyarországon, tehát a parlamentnek, illetve a magyar kormánynak nincs lehetősége arra, hogy az ő mandátumát elvegye. Ha lenne, már rég meg is történt volna."Állásfoglalást adott ki csütörtökön a brit külügyminisztérium a magyarországi média helyzetével kapcsolatban

A Foreign Office honlapján megjelent hivatalos szóvivői közlemény szerint a sajtószabadság a szabad társadalom központi eleme. "Reméljük, hogy a magyar kormány hamarosan kielégítő módon megoldja ezt a kérdést, és azt is, hogy (az ügy) nem gyakorol kedvezőtlen hatást a magyar EU-elnökség sikeres lebonyolítására" - áll a brit külügyminisztérium csütörtök este közzétett rövid állásfoglalásában.

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége is aggódik

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége (EANA) a magyar kormányhoz és parlamenthez írt levelében csütörtökön aggodalmát fejezte a magyar médiatörvény miatt.

"Az EANA elnöksége 2010 nyara óta figyelemmel kíséri a magyar kormánynak az ország médiatörvényének megváltoztatására tett intézkedéseit. Az EANA elnöksége csatlakozik ahhoz a nagy számú médiához és emberi jogi szervezethez, amely mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ország médiával kapcsolatos törvénykezése elfordul a médiaszabadság alapvető elveitől" - áll a levélben, amelyet Erik Nylén, az EANA titkára juttatott el az MTI-hez.

"Hangsúlyozni kell, hogy ezek az új médiatörvények, amelyek nagyobb ellenőrzést biztosítanak a kormányzati szerveknek a média fölött és utat nyitnak azelőtt, hogy az újságírókat rákényszerítsék forrásaik felfedésére, stb., olyankor kerülnek alkalmazásra, amikor a magyar kormánynak át kell vennie az Európai Unió elnökségét.

Egy olyan médiatörvény alkalmazása, amely ha visszaélnek vele, alkalmas a média elnyomására és sérti a médiaszabadság és az elfogulatlan hírközlés alapvető elveit, nem csupán Magyarországot érinti, hanem az egész európai közösséget is - fogalmazott Mika Petterson, az EANA elnöke, az STT-Lehtikuva finn hírügynökség főszerkesztője és vezérigazgatója.

Az EANA 31 európai ország hírügynökségeit tömöríti és együttműködési és tájékozódási fóruma a hírügynökségi tevékenységnek. Az EANA alapokmánya hangsúlyozza, hogy a tag hírügynökségek támogatják a sajtószabadság és az elfogulatlan hírközlés elveit.

A szervezet elnöksége sürgeti a magyar kormányt, hogy védje a közszolgálati és egyéb média függetlenségét" - hangzik a levél.

Olvasóink írták

141 hozzászólás
 • 141. Cloeon_dipterum 2010. december 29. 22:26
  „"Az európai zöldek képviselője a csütörtöki interjúban annak a nézetnek adott hangot: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben "viharos" ülésre számíthat, amikor januárban előterjeszti majd országa európai uniós elnökségi programját."
  Eszerint az európai zöldek sem gondolkodnak, hanem csak dühből árasztják a bolondságot. Kérdezem, mi az európai zöldek programja? És mi köze a zöld témáknak Orbán Viktor politikájához?”
 • 140. Sagittarius 2010. december 28. 20:52
  „139. load 2010.12.28. 16:28
  "A 2/3 már most nincs meg."

  Mondjátok Ti! Szerencsére ez nem szoclibbérenc bemondással működik! Ez nem árfolyam, vagy tőzsde!
  De, ne is törődj vele! A szociknak az utolsó 2-3 évben már 1/10-ük sem volt, még is kormányon maradtak, és vidáman csavarták a nadrágszíjat!

  Éljen Viktor királysága!”
 • 139. load 2010. december 28. 16:28
  „138. Sagittarius
  A 2/3 már most nincs meg.
  De csak reménykedj!”
 • 138. Sagittarius 2010. december 28. 11:00
  „137. load 2010.12.27. 17:51
  "Előbb is meg lehet vonni azt a mérleget."

  Akkor vond meg, és kiabáld a pusztába! Arra azért figyelj, hogy egy ország 2/3-a fog rajtad röhögni!”
 • 137. load 2010. december 27. 17:51
  „135. Sagittarius
  "8 év múlva szívesen összevetem veled a ténykedésüket!"
  Szerintem - ha csak így teljesítenek - nem lesz nyolc évük.
  Előbb is meg lehet vonni azt a mérleget.”
 • 136. dzsipo 2010. december 27. 17:29
  „Nem az a baj, hogy Orbán vagy Gyurcsány! Más a baj!
  Ez az ökör állat azt a kezet akarja megharapni, akitől a jobbulást lehetne várni (EU)
  Kinek fog ártani? Nekünk, a köznépnek, még azoknak is akik most fennen hirdetik a Vezér mindenhatóságát!”
 • 135. Sagittarius 2010. december 27. 12:29
  „134. gjozsi88 2010.12.27. 08:09

  Bocs hogy én válaszolok.
  Egyszerű a dolog!! Tudod mit mondott a vak??
  "Majd meglátjuk!"

  Gyurcsányit már láttuk, most lássuk Viktort!
  8 év múlva szívesen összevetem veled a ténykedésüket! -addig viszont nektek hallgass a nevetek!”
 • 134. gjozsi88 2010. december 27. 08:09
  „idegen!

  Mi volt az a BÖSZMESÉG ,amit a Gyurcsányék csináltak?
  Ugyanis ez a lényeg.....!
  Ha ezt megfejted ki fog derülni, hogy a szoci pazarló rendszerek fenntartásának kisérlete!
  Ezt akarta ő egyedül eukonformossá tenni....megfurtátok.....Ő ment....Viktor meg folytatná ezt a BÖSZMESÉGET!
  Csak nem így hívjátok, hanem nemzet mentésnek, miközben tartalmilag ez ugyan az.....azaz a pazarló rendszerek fenntartása, azaz BÖSZMESÉG!

  Persze a mitől lesz jó, amit a Fidesz kitalált, sőt mitől lesz már középtávon is fenntartható....arról semmi!
  Mentségedre legyen mondva, hogy erre sem a Matolcsy, sem a Viktor nem tud mondani semmit.....erre nem kaptál párt propagandát!”
 • 133. load 2010. december 26. 21:57
  „130. nasi12
  ""Orbán kormányfőnek elment volna az esze, ha a komoly rádióadókon és újságokon akarna hatalmával példát statuálni ahelyett, hogy ott avatkozna be, ahová remélhetőleg még soha nem esett Asselborn (luxemburgi külügyminiszter) és Merkel asszony pillantása" - hangsúlyozta a kommentátor."
  No, ebben téved a kommentátor.
  Itt nem a prnográfia korlátozásáról van szó, és azt te is jól tudod.”
 • 132. idegen 2010. december 26. 18:31
  „jozsika ! Különben nem kell itt cáfolni semmit. Majdnem bele döglöttem amikor úgy csináltunk mindha kormányoztunk volna és közben nem csináltunk semmit. Tudod ki mondta ezt ? Segítek. Az öszödi böszme.”
 • 131. Sagittarius 2010. december 26. 18:29
  „125. idegen 2010.12.26. 13:45

  Szépen leírtad!!
  Kiegészíteném még annyival, ha megengeded:
  Semmi sem véletlen! A globális zionista tőkével összefonódott szoclib kormányzat úgy hozta a törvényeket, hogy sikerrel bele tudják hajtani a népet az adósságspirálba. Közben ők az államot is belevitték. Ebben segítettek nekik a médiák, a globális tőke által irányított hazai és külföldi elemző, és minősítő cégek, valamint Simor elvtárs kihelyezett helytartó. Ezek így együtt kényük kedvük szerint manipulálhatják az állami pénzek árfolyamát, ezzel a tőzsdéket, és az állami papírokat! Nem vagyunk viszont egyedül! Éppen így járt Görögország, Izland, Írország, Spanyolország, Olaszország..stb!!
  De borítékolom, hamarosan a törött kezükkel fogott dollárkötegeikkel törölgethetik a véres orrukat globalogazdiék!!”
 • 130. nasi12 2010. december 26. 17:23
  „A Magyar sajtó máris megszegte a médiatörvényt, az igazság elhalgatásával!
  mert:
  A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezércikke védelmébe veszi a Magyar Médiatörvényt?

  A Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki vezércikkében a magyar médiatörvényt ért bírálatokra reagálva azt írja:
  az Alkotmánybíróság döntései alapján Magyarországon nagyobb becsben áll a véleménynyilvánítás szabadsága, mint általában Nyugaton.
  Sok habókos és ügyeskedő ezt szándékosan és gátlástalanul félreértette.
  Georg Paul Hefty cikkében szól arról is: éveken át panaszkodtak magyar értelmiségiek arra, micsoda förmedvények láthatnak napvilágot Magyarországon.
  Most pedig elvetendő volna az ezek elleni törvényi fellépés?
  A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung bírálóan jegyzi meg: még mielőtt egyetlenegyszer is alkalmazták volna az új jogszabályt, a nyugati figyelmeztetők egyetértenek abban, hogy az felszámolja a sajtószabadságot. Holott egyikük sem ismeri a magyar sajtótermékeket, beleértve az internetet, és azok antiszemitizmustól pornográfiáig terjedő rettenetes skáláját. "Orbán kormányfőnek elment volna az esze, ha a komoly rádióadókon és újságokon akarna hatalmával példát statuálni ahelyett, hogy ott avatkozna be, ahová remélhetőleg még soha nem esett Asselborn (luxemburgi külügyminiszter) és Merkel asszony pillantása" - hangsúlyozta a kommentátor.

  Georg Paul Hefty emlékeztet arra, hogy az alkotmánybíróság döntései alapján Magyarországon nagyobb becsben áll a véleménynyilvánítás szabadsága, mint általában Nyugaton. Sok habókos és ügyeskedő ezt szándékosan és gátlástalanul félreértette. Éveken át panaszkodtak magyar értelmiségiek - köztük Kertész Imre Nobel-díjas író - arra, micsoda förmedvények láthatnak napvilágot Magyarországon. Most pedig elvetendő volna az ezek elleni törvényi fellépés - teszi fel a kérdést a cikk írója.”
 • 129. meir 2010. december 26. 16:01
  „128/Gjozsi88!!
  arra kell mar csak NAGYON odafigyelni,hogy az EU-nak ne jusson eszebe ELSZIGETELNI Magyarorszagot!!
  akkor ugyanis vege minden szep alomnak!!”
 • 128. gjozsi88 2010. december 26. 15:06
  „idegen!
  Senki sehol nem cáfolt meg....főleg Te!
  De szívesen visszaidézheted azt, hol cáfoltál meg...állok elébe!
  Azt is hol magyaráztad el, mitől lesz jó amit a Fidesz kitalált!
  A mai napig nem tudjuk, hogy lesz fenntartható a nyugdíj rendszer...ki fogja tudni fizetni a nyugaton bevált önkéntes pénztári tagdíjat a nettójából!

  Arról a csődről már Viktorral vitatkozol nem velem!
  Juliusban még nem volt az....most az lesz!
  Varga Mihály, mikor sirt, hogy a minősítésünk 3 fokozattal rosszabb, mint Gyurcsány idejében!”
 • 127. idegen 2010. december 26. 14:31
  „meir ! Így van .De nem egy év mulva hanem 8 év mulva.”
 • 126. meir 2010. december 26. 14:19
  „meglatjuk!!----mondta a vak is!!
  egy ev mulva is tessek ilyen hosiesen vedelmezni a viktorka elveit!!”
 • 125. idegen 2010. december 26. 13:45
  „jozsi ! Vitatkoztam én már veled nagyon sokszor. De te érdemben nem reagálsz rá,csak mondod a magadét ugyan azt.Ha valaki megcáfól akkor a te szavaiddal élve elrohansz mellette.Csak mondod más fórumokon is ugyan azt.Ez a gazdaságplitika vezetett a csőd szélére bennünket. Ezért vagyuk eladósodva többek között 85%- ban.És jössz ilyenkor a lakossági deviza hitelekkel, azért is az elvtársaid a felelősek.Mert tudatosan verték bele a lakosságot a deviza hitelekbe.A bankok nem is voltak hajlandók tárgyalni forintalapu hitelekről,vagy csak nagyon drágán.És még lehetne sorolni tovább a hibákat,de nincs értelme mert elrohansz mellettük.
  Sagittarius !
  Ilyenkor jól érzem magam :-)))”
 • 124. gjozsi88 2010. december 26. 12:33
  „Sagittarius

  Te Orbán Viktort hazudtolod meg......aki még soha nem hazudott!
  Juliusban az IMF szükségtelenségét a stabil gazdasággal és költségvetéssel indokolta.......miről beszélsz?

  Ezzel szembe fordulni mitől lesz jó....?”
 • 123. Sagittarius 2010. december 26. 12:08
  „120. gjozsi88 2010.12.26. 10:22
  "Tessék megmondani, hogy miért jó, amit a Fidesz kitalált..."

  Elmagyarázom ismét neked!
  Egy biztos, az elmúlt 8 év katasztrófába vitte az országot. Az az irány ebből kifolyólag totális csődtömeg!
  Ezért az okosabbak kitalálták, ha így nem jó, akkor nagy valószínűséggel ellenkező irány lehet a jó!
  Ennek a logikai okfejtésnek az igazságtartalmát majd 8 év múlva megvizsgálom, mert ha már voltam olyan nagyvonalú, hogy a szoclibeknek adtam 8 évet az életemből, akkor Viktor is minimum ennyit megérdemel!!
  Hajrá viktor, csak így tovább!! Jó lesz ez!
  Akinek pedig nem tetszik, az .....”
 • 122. Sagittarius 2010. december 26. 11:59
  „119. idegen 2010.12.26. 09:41

  A rúgás pontot ér!!!!! :-)))))”
141 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy busz - Feloldották az útzárat az M5-ös autópályán

Egy kigyulladt busz miatt volt útzár az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Kecskemét… Tovább olvasom