Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Médiatörvény - Határidő kijelölésére sürgetnek az EP szocialistái

Arra sürgeti az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportja az Európai Bizottságot, hogy szabjon határidőt Magyarország számára a médiatörvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatainak elfogadására, és amennyiben a magyar fél ezt nem teljesíti, indítson szabálysértési eljárást.

Ezt az EP-frakció tekintélyes tagjai, Maria Badia y Cuthchet és Hannes Swoboda mondták el újságíróknak csütörtökön Brüsszelben.
Megerősítették, hogy az uniós parlamenten belül jelenleg folyik az egyeztetés, szülessék-e határozat a médiatörvényről a jövő heti plenáris ülésen folytatandó vita nyomán vagy később. Hangoztatták, hogy a frakció olyan határozatban érdekelt, amelynek elegendő támogatottsága van ahhoz, hogy meg tudja szerezni a szükséges többséget.

Swoboda már előző nap nyilatkozott arról, hogy a határozat ügyében a döntést annak fényében kell meghozni, megfelelő lesz-e az Európai Bizottság kifogásaira készülő új magyar válasz. A válasz megfogalmazására a bizottság korábbi közlése szerint csütörtök a határidő.

A képviselők most jelezték, hogy a szocialista frakciónak változatlanul fenntartásai vannak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az alapvető emberi jogok szempontjából is. Elsősorban nem is politikai ügyként kezelik a témát - tették hozzá.

Előző nap az EP zöld frakciója bejelentette: olyan határozattervezetet készített, amelyben a médiatörvény alkalmazásának felfüggesztését követeli.

EP-források szerint azonban egy ilyen tartalmú szöveg aligha kaphat elegendő támogatottságot az uniós parlamentben, ahol a legnagyobb képviselőcsoport a magyar kormányerőket is tagjai közt tudó néppárti pártcsaládé.

Swobodáék most azt is jelezték, hogy szeretnék elérni az Európai Bizottságnál egy, a médiapluralizmusról szóló előterjesztés elkészítését. Erről a témáról a frakció néhány héten belül konferenciát szervez - tették hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a kormány átverte az emberek kétharmadát

Az emberek kétharmadának kevesebb, mint bruttó 300 ezer forint a fizetése, vagyis ők rosszul járnak a januárban életbe lépett adócsomag miatt. Tovább olvasom