Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Medián: A választók közel fele akar új választást

A választók 45 százaléka szeretné, ha előre hozott választások lennének, a többiek véleménye megoszlik abban, hogy szakértői kormány jöjjön létre vagy pedig MSZP-s politikus legyen a miniszterelnök - derül ki a Medián felméréséből.


Csak 9 százalék szeretné azt, hogy Gyurcsány maradjon a posztján, a kutatásban megfuttatott lehetséges miniszterelnökjelöltek közül Surányi György volt MNB-elnök szerepelt a legjobban.

Kilenc százalék akarná a maradását

A vasárnap készült felmérés szerint egy nappal a bejelentés után a választók 95 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc hajlandó lemondani a miniszterelnökségről. 49 százalék örömmel fogadta Gyurcsány távozási szándékát, ami sokak szerint megnyitotta a lehetőséget a változások előtt - írja a közvélemény-kutatást ismertető Népszabadság.

A teljes népességben a legtöbben - 45 százalék - azok vannak, akik azt szeretnék, ha a parlament feloszlatná magát és új választásokat írnának ki - derül ki a kutatásból, amely szerint 33 százalék véli úgy, hogy az lenne a jó, ha több párt támogatásával létrejönne egy szakértői kormány. 9 százalék szeretné, ha Gyurcsány hatalmon maradna, 6 százalék egy másik MSZP-s politikust látna szívesen a miniszterelnöki szélben, 7 százalék pedig nem tudja, mi lenne a helyes megoldás.

A felmérés kitért arra, hogy milyen támogatottsága van néhány, a sajtóban már felmerült lehetséges miniszterelnöknek. A legtöbben gazdasági szakember nevét említették, vagy csak azt mondták, hogy szakértő legyen a miniszterelnök, és ne politikus - írja a Népszabadság. Bokros Lajos közgazdász a legismertebb és egyben a legmegosztóbb jelölt: 87 százalék mondta azt, hogy meg tudja ítélni a tevékenységét, de csak 39 százalék tartja alkalmasnak.

A többi értékelt lehetséges jelölt - Surányi György korábbi jegybankelnök, Simor András jelenlegi MNB-elnök, Békesi László korábbi pénzügyminiszter, Gráf József agrárminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Bajnai Gordon gazdasági miniszter - közül Surányi szerepelt a legjobban, 67 százalék mondta azt, hogy meg tudja ítélni a tevékenységét, és 47 százalék tartja alkalmasnak.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. azaki 2009. április 23. 17:58
  „A kép azt örökítette meg,ahogy gy.f. éppen negyvenkettedszer bérmálkozik:)”
 • 29. Nahááát 2009. március 25. 16:52
  „Namégegyszer: "A választók közel fele akar új választást" Magyarul a többség nem...”
 • 28. Nahááát 2009. március 25. 16:51
  „"A választók közel fele akar új választást" Magyur a többség nem...”
 • 27. menti 2009. március 25. 16:16
  „nah, nekem az egészből úgy van elegem, ahogy van. 56 évesen sok mindent megértem. Mit mondok, amikor megírják, Sz. Katalin, az OGY elnökének 7 év alatt 134 milla jövedelme volt, és úgy vett fel költségtérítést, hogy szolgálati lakásban lakik, gépjármű hozza, viszi. Na ez az!!! nekem nem adatott meg, életemben nem kerestem ennyit. A 20 év alatt az országgyűlési képviselők, így vallják be jövedelmüket, és ne legyenek megválaszthatóak. Miért? érintse meg Őket is az, hogy mi az amikor a főnök azt mondja, irány a munkanélküli hivatal. Sokan vagyunk, akiket érint, Ők meg max. 500 fő, akit érintene. Bár az a gond, hogy ilyen jövedelmek mellett Sz. Péter, aki 4 év alatt 50 milliót vallott be, nem érdekli az egész, mert már a menekülő utakat kiépítették maguknak, függetlenül a hovatartozástól. Szumma szummárum Új választások, de azok, akik a rendszerváltást követően parlamenti képviselők voltak ne legyenek megválaszthatók, ha 4 millió feletti jövedelemmel bírtak, a képviselői idejük alatt. Így talán lehetne konszenzus, megújhodás, és Magyarország kilábolna a korrupt társadalmi helyzetéből.”
 • 26. Dew 2009. március 24. 21:11
  „"Miért akarod ádert, orbánt, kövért eltakarítani?
  Tudod, alma nem esik messze a fájától. Ha érted a régi közmondást."
  A mocsok mocsok, fajra, nemre, felekezetre és színezetre való tekintet nélkül.

  "Daw"
  Dew. Köszönöm.

  "A képviselok visszahívhatosága olyan helyzetet hozna létre,amelyben fuggetlenek és új,valodi támogatottságot élvezo kis pártok is képviseloi szerephez jutnának."
  Most is van lehetőség kis pártokra szavazni. Nem csak a két nagy van.

  "Es csakis a nagy pártok képviselhessék a kis embereket,mert ez bevált. Bevált ? Huncut vagy Daw és Orbán ! Mit akartok majd az elonorzés felett állo hatalommal ?"
  Most is lenne lehetőség ellenőrzésre. Civil kontroll, etc. Hogy miért nem jó a képviselők folyamatos leváltogatása? Már most is nagy probléma, hogy nincs egy hosszabb távú, körvonalakban megfogalmazott nemzetgazdasági stratégia. Mennyire lenne ez megvalósítható egy olyan környezetben, ahol rosszabb esetben kéthetente új ember kerülne be a Parlamentbe? A helyi népszavazások anyagi vonzatát nem tekintve elég szép summát vinne el a kiesett politikus végkielégítése, a kiesett miniszter vagy az ebből esetleg következő minisztérium alkalmazottainak elbocsájtása, újak felvétele, kipótlása,stb. Addig, ameddig a politikai elitünk olyan trágya, amilyen, addig hiába hoznánk bármilyen hangzatos jogszabályokat, úgyis megtalálnák a módját, hogy hogyan játsszák ki egyesületileg azokat.

  "Miért - és mire - lenne/lesz megoldás Orbán ?"
  Hol írtam, hogy az lenne?

  "!Kinek a pénzéből akar választást és minek?"
  A jelenlegi retorikája szerint pénzt spórolandó, az Eu-választásokkal egyidőben szeretne választást.”
 • 25. lakatos 2009. március 24. 20:53
  „Mást nem hallani a fidesztől:Előre hozott választás,nem tárgyalunk!Kinek a pénzéből akar választást és minek? Ez csak hatalom vágy és üres kiabálás!Jól teszi Gyurcsány ha lemond,mindenést őt mocskolják,pedig csak egy ember azok közül akik a parlamentben vannak!”
 • 24. Primax 2009. március 24. 19:35
  „Dew #10 -hez :
  Miért - és mire - lenne/lesz megoldás Orbán ?
  Mikor 2002-ben megbukott, három évig gyakorlatilag be sem járt a Parlamentbe.
  Aztán "magához tért" és azóta - bármi áron - vissza akar kerülni a hatalomba.
  Semmi , de semmi hasznosat nem csinált ő és a FIDESZ az elmúlt években, csak Gyurcsány megbuktatásán fáradoztak.
  Most sikerült, eléggé zavarban is vannak azóta. Örömükben még ki sem vonulgatnak....
  Egy felelős ellenzéknek nem az a dolga, hogy a hatalomért remegjen és romboljon.
  Véleményem szerint az összes jelenlegi képviselőt el kellene küldeni, de úgy , hogy 15 évig még a Parlament közelébe se mehessenek.
  Vicc ez az egész, de most mindenki be van ájulva Viktortól, holott semmi sem fog változni.
  Csak mi - a "nép" - vesszük komolyan az ország sorsát, remek "politikai elit"-ünk csak a hatalomról meg a pénzről bír fantáziálni.
  Mi meg itt aggódunk össze-vissza...”
 • 23. Feri1 2009. március 24. 18:41
  „http://www.hirszerzo.hu/cikk.vegvonaglas.102198.html
  "
  Gyurcsány távozása szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres válságkezelésnek. Nem csupán ő és kormánya, de pártja és a teljes baloldali-liberális konglomerátum megbukott az elmúlt években.

  A magyar baloldal rendszerváltás utáni legnagyobb reménysége, a rendszerváltó generáció Orbán Viktor mellett legtehetségesebb alakja a látszat szerint emelt fővel lépett le a színről; valójában egy súlyos kormányzati kudarcsorozat eredményeképpen távozott hivatalából. Pártjának, amelynek vezetése az elmúlt években partner volt a kormányzati sodródásban, vele együtt felelősséget kell vállalnia azért a példátlan politikai és gazdasági válságért, amelyet az országban, és azért a mérhetetlen morális züllésért, amelyet a baloldalon előidéztek.

  A Gyurcsány távozásával hivatalba lépő "szakértői kormány" megalakítására tett kísérlet ennek a baloldali-liberális konglomerátumnak az utolsó dobása. A jelek szerint a Fidesz és a Bokros Lajost a kelleténél talán kicsivel korábban leigazoló MDF mellett az SZDSZ türelme is fogytán - pláne, hogy a koalícióból frissen kilépett liberálisok elképesztő baloldali szitokáradat közepette javasolták szeptemberben ugyanazt, amiért most Gyurcsány Ferenc elismerést söpör be a hozzá közeli publicistáktól és közíróktól.

  2008 szeptemberében, amikor az SZDSZ javasolta, talán még lett volna értelme annak, hogy szakértői kabinet vegye át Gyurcsányéktól az ország kormányzását. Akkor Gyurcsány támogatói árulózták le és nézték hülyének a kezdeményezőket. Ma már aligha van értelme ugyanennek. Nincs olyan közös nevező, nincs olyan reformprogram, amelynek ma többsége lenne ebben az Országgyűlésben. 1990 óta első ízben a választáson hatalomra került kormánypárt és annak miniszterelnöke mattolta magát - minden jel arra utal, hogy szeptemberben új Országgyűlést választunk."”
 • 22. akinemfél 2009. március 24. 18:18
  „Daw : A képviselok visszahívhatosága olyan helyzetet hozna létre,amelyben fuggetlenek és új,valodi támogatottságot élvezo kis pártok is képviseloi szerephez jutnának. Ezt nem akarná Orbán ? Akkor nem lenne oriási tobbsége a fidesznek a kovetkezo parlamentban. Es csakis a nagy pártok képviselhessék a kis embereket,mert ez bevált. Bevált ? Huncut vagy Daw és Orbán ! Mit akartok majd az elonorzés felett állo hatalommal ?”
 • 21. Komissar 2009. március 24. 18:16
  „"Akar-e Orbán valodi demokráciát ? Akarja-e,hogy a fideszes képviselok visszahívhatoak legyenek,ha az ország lakosai úgy látják,hogy vissza kellene hívni oket ?"
  Nem. Mert a sleppje nem tud 4 évig büntetlenül lopni.
  "valódi rendszerváltás nem a jogszabályi bűvészkedésnél kezdődik, hanem ott, hogy a múlt mocskát kíméletlenül kitakarítják/kitakarítjuk."
  Miért akarod ádert, orbánt, kövért eltakarítani?
  Tudod, alma nem esik messze a fájától. Ha érted a régi közmondást.”
 • 20. pampus 2009. március 24. 17:50
  „Jó a kép! Tán most imádkozik? Szerintem már késő hozzá.”
 • 19. Dew 2009. március 24. 17:17
  „Jah, és még annyit, hogy a valódi rendszerváltás nem a jogszabályi bűvészkedésnél kezdődik, hanem ott, hogy a múlt mocskát kíméletlenül kitakarítják/kitakarítjuk.

  A cikkhez pedig annyit, hogy nem pont a Surányi-féle brancs volt az, aki az ország 62 tonnás aranytartalékát eladta?”
 • 18. edda68 2009. március 24. 17:17
  „Na az a helyzet holy az embereknek teledumálta aféjét a baloldali média ami az egész média 80%a!Na ez a lgnagyobb probléma itt!A fletot meg a haverjait meg elöbb utobb ugyis felelösségre vonják!!Hajrá függezlen biroság!!!”
 • 17. Dew 2009. március 24. 17:12
  „Akinemfél: Ja, hogy te Gyurcsány-Orbán panelekben gondolkodsz? Elnézést...
  Hidd el, az az éppen aktiuális 30% összeszedhető csak virslizteésből és söröztetésből. De még akár egyet is tudnék érteni a visszahívással, ha felelősségteljes emberek kezében lehetne a döntés joga. De ehhez minimum műveltségi cenzust kellene alkalmazni a választásokhoz, ami megint nem lenne tiszta demokrácia. Különben nyakra-főre mennének a vissazhívások, ami helyi népszavazásokat generálna, ami rengeteg pénzt vinne el. Különben is, a tiszta demokrácia csak papíron létezik, valóságban életképtelen lenne.
  Az orbáni diktatúrához pedig csak annyit, hogy a Gyurcsány-kabinet az bkt-s és egyéb tüntetők elleni jogszabályaival kényelmesen puha ágyat vetett meg egy diktatorikus rendszer kiépítéséhez.”
 • 16. Jazz8 2009. március 24. 17:07
  „Több pártból (mindenhonnét a java) egy jó kormány kellene ide!”
 • 15. fortuna54 2009. március 24. 16:30
  „9-es.Szeretem a kabarét,a bohockodást,azért nézem a magyar parlament üléseit.Azért nézem a holland,és a
  német parlamentek munkáit is,de azok nem olyan szórakoztatók.”
 • 14. akinemfél 2009. március 24. 16:27
  „Dew : Orbán diktaturát akar ?
  Tehát a kérdés : az országgyulés és a kormány az ország lakosságát koteles szolgálni,vagy az ország lakossága koteles szenvedni az éppen uralkodo pártot ?
  A 30 % rengeteg. Hiszen egy 50 %-os részvételi aránynál ez a szavazok 60 %-át jelenti.
  Miért kellene nekunk olyan kormány,olyan országgyulés,amelyik olyan dontéseket hoz,amik az ország lakossága számára elfogadhatatlan ?
  Egyébként,ha például egy fideszes képviselot visszahívnának,mert úgy szavazott egy kérdésben a parlamentben,hogy az ot delegálo szavazok nagy része ezért ot visszahívta,és a helyére kerul választásokkal egy MSZP-s képviselo,ot is visszahívhatják,ha az ot delegálo szavazok érdekeit durván megsérto modon szavazgat a parlamentben. Hol itt a probléma ? Ráadásul a választáson nyerhet egy másik fideszes is,sot talán a visszahívott képviselo is nyerhet,ha bebizonyítja a szavazoinak,hogy o nem élt vissza választoinak bizalmával.
  Dew : ennek az országnak szerinted diktaturára van szuksége,vagy félsz az igazi rendszerváltástol ?
  Orbán diktaturát akar ? A hatalom Orbán számára szolgálat vagy ... ?”
 • 13. soproni 2009. március 24. 16:16
  „Akárkit választanak is ,nem lesz egyszerű dolga,ha szeretné kihozni az országot ebből a nagy sz**ból.”
 • 12. Dew 2009. március 24. 15:53
  „"Akar-e Orbán valodi demokráciát ? Akarja-e,hogy a fideszes képviselok visszahívhatoak legyenek,ha az ország lakosai úgy látják,hogy vissza kellene hívni oket ?"
  Ühüm. És ha megvalósul ez a visszahívási intézmény, és véletlenül akad egy olyan kabinet, amely az ország és az állampolgárok érdekében dolgozna, akkor nevetségesen egyszerű, még a vizitdíjszavazásnál is egyszerűbb lenne megtorpedózni az adott kormányt, csak egyesével ki kellene golyózni minden képviselőjét. Mindenhol össze lehet szedni 30%-ot, sörrel, virslivel, ilyen célra.”
 • 11. akinemfél 2009. március 24. 14:27
  „Orbán támogatja az országgyulési képviselok visszahívhatoságát ? Ha például jovore megválasztjuk a sok-sok fideszes országgyulési képviselot és kiderul,hogy ok is úgy értették mint Gyurcsányék,tehát hogy most 4 évig azt csinálhatnak a parlamentben amit akarnak,akkor ad nekunk Orbán esélyt,hogy mondjuk egy-egy képviselo korzetében osszegyujtik a választoképes lakosok 30 %-ának az aláírását,és ezzel visszahívhatoak az egyes képviselok ? Ilyen modon mindig az torténhetne az országban amit az itt lako emberek akarnak.
  Sok helyen van ilyen rendszer a világban,pl. Kaliforniában így kerult kormányzoi pozicioba Arnold is. Az elodje nem ugy kormányzott,ahogy azt az ott élok akarták,hát osszegyujtottek 20 % aláírást a visszahívására.
  Akar-e Orbán valodi demokráciát ? Akarja-e,hogy a fideszes képviselok visszahívhatoak legyenek,ha az ország lakosai úgy látják,hogy vissza kellene hívni oket ?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom: Alkotmányos a kormányfői bizalmatlansági indítvány

Sólyom László azt mondta, hogy az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványával azt lehet elérni,… Tovább olvasom