Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Medencék otthonra – az átlagostól az egyediig

Egyre gyakrabban látni magánházaknál kialakított úszómedencét. Bár a nyár lassan véget ér, a jövőre gondolva érdemes a témában „pancsolni" egy kicsit, s körülnézni, milyen áron s mit kínálnak az üzletek.  

A szaküzletekbe kész tervvel célszerű elindulni. Aki tudja, mit akar a kertjében látni, annak rövid határidőn belül – szerencsés esetben másfél nap vagy néhány hét alatt – összeszerelik a medencéjét, a 150 ezer forintostól akár az egymilliós értékűig. Egy 6x3x1,5 méteres polipropilén medence már 600 ezer forintért a miénk lehet, de kérhetünk még esztétikusabb üvegszálasat, mely – mérettől függően – árban 130 ezertől a kétmillió forintos határig terjed. Ehhez építtethetünk a többihez képest nagyobb helyet igénylő római lépcsőt 144 ezerért vagy egyeneset 62 ezerért.

A szűrőhomok mindig szükséges kellék (4000 forint 50 kilónként), akárcsak a befúvó (darabja 1770–5500 forint), a polifoam szigetelés (54 ezer forint), vagy a vízforgató berendezés (88–170 ezerért). Az alapgépészet része a szkimmer (a felszíni fölöző, 10 ezer 300-tól 27 ezerig). A nyitó vegyszercsomag klórgranulátumot, pH-csökkentőt és algagátlót tartalmaz, 22 ezer forintos áron, de szintén a tisztaságot szolgálja az alapnak tekinthető porszívószett 24 ezerért. Az alapgépészet egyébként „megúszható" egy-másfél millió forintból, amiben nincs benne a föld- és betonmunka ára, valamint a medenceépítés engedélyének beszerzése, ez utóbbi az építtető dolga.

Vannak, akik nem elégednek meg ezekkel az alapfelszerelésekkel, számukra a komfortot sok minden fokozhatja, így például egy solartakaró, amely 79 ezer forintért nem engedi éjszakára lehűlni a vizet. Az ellenáramoltató pedig valamivel több mint 400 ezerért kavarja meg az állóvizünket (bronz kivitelben még 200 ezerrel többet kell fizetni). Igazi luxusnak számítanak már a feszített és a süllyesztett víztükrű masszázsmedencék (áruk másféltől 3 millióig terjed), a falba is építhető nyakmasszázs (108–153 ezer forint), s pluszköltség lehet egy színfelár is 90 ezerért. Ha víz alá merülünk, a fényszóró (5600–27 ezer forint között) és az ehhez való trafó (44 ezer forint) jó szolgálatot tehet.

Családunk apróbb tagjait meglephetjük a pancsoló mellett homokozóval (39–69 ezer forint), kismozdonnyal (98 ezer forint) vagy hintával (2500 forint). Izzadni finn, infra- vagy kombinált szaunába ülhetünk be, áruk félmilliótól indul, s elérheti az egymillió forintot is. Izzadást követően kiülhetünk kerti tavunk partjára – ennek ára széles skálán, 11 és 111 ezer forint között mozog –, melynek vizét szórófejes tavi vízszivattyú dolgozza meg (13 ezer és 55 ezer forint közötti áron), s kétezer forintos műkacsánkat próbálhatjuk meg szóra bírni. Van, ahol ezek szerelési díja a megrendelt áru értékének 10 százalékát teszi ki, a szállítás pedig üzlettől függően fizetős, avagy sem. Általában egy év garanciát adnak a legtöbb termékre, eltérés például (telt) fából készült terméknél akad: itt húsz évre vállalnak jótállást.

Ahogy lapunknak szakbolti eladók elmondták, nem feltétlenül időjárásfüggő a medencevásárlás – csupán a konkrét kerti munkák azok –, hiszen nagyon sokan születésnapra, különleges alkalmakra szeretnék meglepni saját családjukat vagy ismerőseiket kerti műtárgyakkal, illetve akár egy egész úszómedencével. Ha mindez végül összejön, ezekben a forró napokban igazán üdítő élményben lehet részünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom