Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Meddővé tétel

Az Alkotmánybíróság határozata szerint júliustól minden nagykorú magyar nő kérheti művi meddővé tételét.
Jelenleg egy nő akkor kérheti művi úton a meddővé tételt, ha betöltötte a 35. életévét, vagy már legalább három saját gyermeke van. Júliustól azonban már bárki, aki elmúlt 18 esztendős, igényelheti ezt a beavatkozást. Az Alkotmánybíróság határozata értelmében ugyanis az önrendelkezési jog gyakorlását nem lehet a gyermekek számához kötni. A tavaly novemberi határozatban hét hónapot adtak a jogalkotóknak, hogy mérlegeljék más korlátozás bevezetését, ám ez nem történt meg és várhatóan nem is fog, mivel sem a parlament, sem a kormány nem foglalkozik érdemben az üggyel.

Csak egy javaslat volt, amit vissza is vontak, ez 26 éves kor után tette volna lehetővé a beavatkozást. A jelenlegi gyakorlat szerint, ha egy nő kéri a műtétet, és megfelel a jogi feltételeknek, az orvos nem mérlegel. Ha a nő kifizeti a költségeket, azt végrehajtják. Előtte az orvos tájékoztat a várható szövődményekről, a fogamzásgátlási lehetőségekről, valam int arról is, hogy az eljárás visszafordíthatatlan. A kérés és a beavatkozás között három hónapnak el kell telnie.

Gardó Sándor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa átgondolatlannak tartja a döntést. A professzor, ha őt megkérdezték volna a témáról, ellenvéleményének adott volna hangot. A felelőtlenségnek súlyos, visszafordíthatatlan következményei lehetnek, s ha a nő később meggondolja magát, akkor nem marad más remény számára, mint a lombikbébiprogram – nyilatkozta Gardó professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom