Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Meddig érdemes tanulni?

„Huszonhárom éves végzős közgazdász vagyok. Kölyökkoromban mindig azt kérdezték, mi leszek, ha nagy leszek. Most, hogy lassan kezemben a diploma, még mindig gyakran előfordul, hogy felvetődik ez a kérdés. Én még mindig bizonytalan vagyok: érdekel a marketing, de szeretem a stratégiai döntéselméletet is. Ugyanakkor a tanáraim bent marasztalnának az egyetemen doktoranduszként. "
P. Erik (Mosonmagyaróvár)

Ne ijedjen meg bizonytalanságától, ez teljesen normális. Sok kérdést kell megválaszolni magunkban ahhoz, hogy megtaláljuk az elképzeléseinknek, szükségleteinknek leginkább megfelelő, ideális munkakört. Például: Ki vagyok én, megbízhatok-e saját értékítéletemben annyira, hogy tudjam, tényleg azt szeretném, amiről úgy gondolom, hogy szeretném? Mi az, ami ösztönzőleg hat rám a munkavégzésben? Ha a szívemre hallgatok, mi az, ami boldoggá tud tenni? Milyen akadálya van, hogy a munkámban elérjem, amit szeretnék? Hogyan tudok egyensúlyt teremteni a munkám és más társadalmi szerepköreim között? Mit kezdek a szabadidőmmel? Hogyan hasznosíthatom azt? Inkább egy stabil álláshoz vagy valamely hobbihoz kapcsolódik az, amit csinálni szeretnék? Milyen jellegű munka elégítené ki leginkább a szükségleteimet? Hogyan tudnám tényleg azt csinálni, amihez kedvem van? Érdemes most rögtön azt választanom, amit legjobban szeretnék, vagy várjak egy másik alkalomra? Hogyan tudom a választott pályát egyéb céljaimmal és értékrendemmel összehangolni?

Ön az egyetlen igazán kompetens személy, aki a fenti kérdésekre felelhet, még ha most nem is tudja az összes választ. Senki más nem választhat ön helyett szakmát, állást, és nem dönthet a változtatás mellett. A döntés az ön kezében van, és legyen bármilyen fiatal, frissdiplomás, tanácstalan, egyszer ki kell mondania, mi az, amit szeretne! Hallgasson a belső megérzéseire, támaszkodjék az eszére, de a szíve szerint döntsön! Ahogy egyre inkább kezd kikristályosodni, mit is akar és mire lehet leginkább alkalmas, célszerű bevonni másokat is – rokonokat, barátokat, tanárokat – a visszacsatolási folyamatba: vajon ők is ilyennek látják önt, szerintük is alkalmas arra, amit csinálni szeretne? Ütköztesse mások véleményét a saját maga által kialakított képpel, hiszen több szem többet lát!

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom