Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Medárdtól Péter-Pálig

„A nyár ráklábon érkezik" – a régi mondás szerint. Itt a Rák hava, a nyár hírnöke. A gabonaérlelő, termésnevelő hónapnak máig élő hiedelmű és hagyományú jeles napjai vannak.
A Nyárelő hó a népi tapasztalások szerint különös figyelmet érdemel, mert „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség". A megélhetést elsősorban biztosító gabonatermésükért aggódó régi gazdák sűrűn kémlelték Szent Iván havában az eget, kiváltképpen Medárd napján (június 8.). Réges-régi megfigyelések szerint ugyanis ez negyvenes idő- és termésjósló nap: ha esik az eső, esni fog a következő negyven napban is, ha viszont derült az ég, ha gabonaérlelőn szép idejű, jó termést, édes bort hozó nyárra lehet számítani. (A legenda szerint a negyvennapos esőt valaha azért hozta Szent Medárd püspök, mert azzal egy féktelenül mulatozó, intelmeire nem hallgató társaságot akart „jobbra bírni".) Az időjárást sokfelé nemcsak figyelték, de befolyásolni is szerették volna, ezért például Algyőn és tanyavilágában Medárdkor egy nagy kakast volt szokás megfőzni.

A nyári napfordulatot Szent Iván vigíliáján ünnepelték, tűzgyújtásának egész Európában gyakorolt kultikus-játékos szokásai napjainkig élnek. A június 24. előestéjén szertartásosan meggyújtott tűzhöz fűződő archaikus hiedelmek, rituálék és „istentelen mágiák" szűkebb pátriánkban összekapcsolódtak Keresztelő Szent János születése napjának ünneplésével is. Az emlékek szerint a magyarok a 11. század óta gyújtottak tüzeket a nyári napfordulón, őrizvén a tűz ősi misztériumát, általa a kapcsolatot a túlvilágiakkal, a sorsot befolyásoló erőkkel. A Szent Iván-éjjeli tüzekben ott lobogott az őselem iránti tisztelet és félelem, az ősi hiedelmek, a vele kapcsolatos tilalmak (ne szidd, ne szórj bele szemetet), és kötelességek (tápláljad a tüzet, etessed szentelményekkel, ételfalatokkal, lisztel, tésztával). Az egykori szegedi lányok Szent Iván rítuséneke is arról szólt „Virágos Szent János, é'czakád világos, még előtted löszök, tiszteletöt töszök". A tisztelgés azonban párosult szerelemvarázslással: az ősi, misztikus, vallásos szövegek ötvöződtek népi párosító, összeboronáló dalokkal, az éneklők pedig abban a hitben ugráltak át a tűzön, hogy aki így tesz, az hamarosan férjhez fog menni.

A már párra leltek pedig szerelmükkel kézen fogva libbentek át a lángokon, hogy maguknak gyermekáldást biztosítsanak. Az idősebbek Szent Iván tüzét nem termékenység-, hanem egészségvarázslásra igyekeztek felhasználni: azért ugrálták keresztül háromszor, hogy megvédje őket a betegségektől. Egészségőrző célzattal sütöttek almát a tűz parazsában, amit ott helyben megettek – a szegediek például azt vélvén, hogy ezzel megelőzik a has- és fogfájást. Gyógyító, védő hatást a tűzben megfüstölt virágoknak, növényeknek is tulajdonítottak, azokat hazavitték, vélvén egy évig távol fogja tartani tőlük a rosszat. Akárcsak az e napon mezei virágokból font koszorú, amit tűzvész elleni óvásul akasztottak a házak elejére. Mások a virágokat, füveket Szent Iván éjszakáján gyógyítóként gyűjtötték, s hittek abban, hogy az ilyenkor szedett „gyógyító szereknek" a legerősebb a hatásuk. A bűbájoskodók ekkor kérdezték ki az aranyos patrác nevű gyógynövénytől a többi fű titkát, hatását. Az asszonyi varázserőben hívők ezen a hajnalon harmatot szedtek babonázásaikhoz. Mások meg Szent Iván-éjen bogarakat gyűjtöttek házuk, portájuk védelmére.

A júniusi jelesek közé tartozik Péter-Pál napja (június 29.), amit nemcsak a vértanúságot szenvedett apostolok névünnepeként tiszteltek, de hagyományosan ez volt az aratás kezdőnapja is. Az „élet" (a kenyérgabona) töve a néphit szerint e napon megszakad, kezdődhet a betakarítás – legalábbis jelképesen. A régi regula szerint ugyanis e nap dologtiltó, így csak az aratás megkezdésének ünnepélyes ceremóniájára került sor. Az egykori paraszti intelem szerint „Júliusban arass, majd úgy lesz kenyered." Amúgy sokfelé tilos volt e napon a határba, a mezőre menni, mert úgy vélték, azzal vonzzák a jégesőt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VB-kvíz értékes nyereményekkel!

Legyen Ön az a szerencsés, aki megnyeri a nagy képernyős SONY televíziót vagy a SONY DVD lejátszót! A VB időtartama alatt (június 9-től július 9-ig) minden nap (vasárnap kivételével) felteszünk egy-egy kérdést, melyekre Ön válaszolhat. A játék alatt összesen 26 pont gyűjthető össze! A 20 vagy annál több pontot összegyűjtő játékosok között kisorsolunk egy nagy képernyős SONY televíziót, a 10-nél több jó választ adók között pedig egy SONY DVD lejátszót! Tovább olvasom