Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

MDF: új jobboldal vagy új többség?

A Fidesz elnöke egyelőre nem fogadta el az MDF elnökének meghívását, de Dávid Ibolya várja Orbán Viktort, hogy az új többség helyett az új jobboldalról beszéljen vele – közölte Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Herényi Károly megfogalmazása szerint Orbán Viktor most „inkább azon vitatkozik a Kossuth tériekkel, hogy mi az új többség”. Hozzátette, az MDF elnökének meghívója arra adott volna lehetőséget, hogy „normális dolgokról” beszélgessenek. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke úgy reagált Herényi szavaira: a Fidesz a PR-céllal indított kezdeményezésekben nem partner, pártja az érdemi tárgyalások híve.

Schmidt: nincs igény a javító szándékú kritikára

A fideszes politikusoknak, úgy tqnik, nincs igényük a hasonlóan gondolkodó felelős értelmiség javító szándékú kritikájára – jelentette ki Schmidt Mária történész. Schmidt Mária elmondta, hogy nyilvánossá teszik azokat a háttérbeszélgetéseket, amelyeket tavaly a XXI. Század Intézetben rendeztek a jobboldal jövőjének megvitatására. Úgy fogalmazott: „Jó volt érezni, hogy az a hatvan-nyolcvan ember, aki ott megfordult, hasonlóan gondolkodik, hasonló értékvilágot képvisel, hasonlóan látja az ország helyzetét, s ami nagyon fontos: felelős értelmiségként kritikáját javító szándékkal fogalmazza meg. De úgy éreztük, az a célunk, hogy fideszes politikusokkal együtt történjen ez a beszélgetés, nem tud folytatódni, mert úgy tqnik, erre nincs igényük.”

Ötpárti egyeztetés a választókerületek átalakításáról

Ötpárti egyeztetés lesz két héten belül az egyéni és területi választókerületek átalakításáról – közölte Szili Katalin házelnök csütörtökön, miután a kérdésről tárgyalt az ötpárti egyeztetést felvető szabad demokrata képviselőkkel. Fodor Gábor, a liberális párt elnökjelöltje újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a parlamentnek alkotmányos kötelessége június 30-ig átalakítani az egyéni választókörzeteket, mivel az Alkotmánybíróság szerint azok mára aránytalanná váltak: míg az egyikben nagyon kevés szavazattal lehet mandátumhoz jutni, addig máshol ennek sokszorosára van szükség a parlamentbe jutáshoz.

Lévay és Lenkovics lehet a két új alkotmánybíró

Lévay Miklós és Lenkovics Barnabás jelölésében egyezett meg az Országgyqlés alkotmánybírót jelölő bizottsága csütörtöki ülésén. A két új alkotmánybírót már március 19-én megválaszthatja az Országgyqlés, ha az MSZP-frakció hétfői ülésén megerősíti Lenkovics jelölését.

Karvalits Ferenc az alelnökjelölt

Karvalits Ferencet jelöli a jegybank új alelnökének Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Az alelnök – aki a Monetáris Tanács tagja is lesz – az MNB monetáris politikai és közgazdasági, a piaci mqveletek és statisztikai területet felügyeli majd – mondta Simor András. Majd hozzátette: Karvalits Ferenc jelölésénél alapvetően politikai függetlenségét, feddhetetlenségét, monetáris és gazdaságpolitikai szakismereteit vette figyelembe. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom