Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Maximális tánc, minimális bér

Az ország legtöbb helyre hívott társulata a Győri Balett – zárta a társulat 23. évadját Kiss János balettigazgató. Ám ami az országnak szakmai siker, az az igazgatónak személyes kudarc: a kezdő táncosok bruttó ötvenháromezer forintért, a Harangozó-díjasok alig több mint százezerért dolgoznak havonta.
A legújabb előadás, az Örökkörök
Tizenegy éves igazgatóságának legnehezebb döntését kellett meghoznia Kiss Jánosnak az idei évadban. Először hívtak meg magyar táncegyüttest New Yorkba. Az utazás – amelyet egy évvel ezelőtt leegyeztetett – bizonytalanná vált a szeptember 11-ei merénylet után.

Nehéz döntés volt

Álmatlan éjszakák után született meg a döntés, hogy vállalja a Győri Balett a New York-i szereplést és utazik a Purim. A tegnapi évadzárón, mikor visszatekintett Kiss János az eltelt évadra, ezt a döntését emelte ki mint legemberpróbálóbbat. Hogy érdemes volt vállalni a kockázatot, arról már többször is beszámoltunk, hiszen sikerrel és egészségben landoltak a győri táncosok a tengerentúlról: „ Huszonhárom évnyi munkánkra ezzel feltettük a koronát. "
Felsorolni csak papírról tudta Kiss János, hogy merre fordultak meg a 2001 – 2002-es évadban. Ott voltak a budapesti zsidó fesztiválon, a Pécsi Balett otthonában, a Tháliában és az operaházban, velük nyitott a Nemzeti Táncszínház, megmutatkoztak a Millenáris parkban, jártak Debrecenben, Kecskeméten, Siófokon, Szombathelyen és Veszprémben. A hazai fellépések mellett eljutott a társulat Németországba és Görögországba.

Szabadságról nincs szó

A szokatlanul strapás utazóévadban három bemutatóra is jutott energiájuk: Kapcsolatok, Casanova, Örökkörök.
Szabadságról egyelőre még nincs szó, hiszen vendéglátóként és fellépőként a III. Magyar Táncfesztivál eseményein kell részt venniük a táncosoknak és vár még rájuk egy wangeni (Németország) és bolzanói (Olaszország) utazás, egy margitszigeti és egy szabadtéri szegedi fellépés.
A balettigazgató örömmel nyugtázta, hogy társulata a legtöbb helyre hívott magyar együttes, válogathatnak a meghívások között. Kudarcként vallotta be, hogy legjobb szándéka ellenére sem emelkedtek a táncosok bérei, így egy kezdőnek nem tud többet ajánlani bruttó ötvenháromezer forintnál, de egy Harangozó-díjas táncos fizetése is alig haladja meg a százezer forintot. A megélhetéshez szükséges többletet a külföldi napidíjakból pótolgatják.

Római évadkezdés

A jövő évad szeptember 13-án Rómában kezdődik, ahol a magyar kulturális év keretében két előadáson viszik hírét a magyar táncosoknak és Győrnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékmustra

Gáztűzhelyeket, különféle elektromos berendezéseket és gyermekjátékok bizonyos fajtáit ellenőrizte… Tovább olvasom