Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

MÁV: Sztrájk, leálló vonatok, csőd?

Felelős tulajdonos kezében a vasút nem kerülhet a tönk szélére, az utasoknak pedig nem kell tartaniuk a vonatok leállásától - mondta a MÁV-vezér.

Egyeztetés az elégséges szolgáltatásról a vasutassztrájk alatt

Egyeztetés tart pénteken a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a vasúttársaság a meghirdetett vasutas sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájk bizottsága a napokban dönt a gördülő sztrájk folytatásának időpontjáról.

A szakszervezet múlt pénteken jelentette be, hogy sztrájkol, mert a vasutas társadalom számára elfogadhatatlannak tartja a tervezett megszorításokat, a költségtérítésben tervezett elvonást és a vasút átalakítását, amelynek következtében vasutasok ezrei válhatnak munkanélkülivé. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a választmányi és az elnökségi ülést követő keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy térben és időben gördülő sztrájkot tartanak.

Népszabadság: Andrási Miklós szerint nem áll meg a vasút

Felelős tulajdonos kezében a vasút nem kerülhet a tönk szélére, az utasoknak pedig nem kell tartaniuk a vonatok leállásától - nyilatkozta Andrási Miklós, a MÁV elnök-vezérigazgatója a pénteken megjelent Népszabadságban.

Andrási Miklós az interjúban elmondta: csődről nincs szó. A MÁV mindaddig működőképes marad, amíg a személyszállítási szolgáltatásokat megrendelő költségvetés pontosan fizeti a számlát. Erről szólt az a közlekedési miniszternek címzett levél is, amelynek tartalmát a sajtóban elferdítették, és ami alapján a vasút januári csődjéről kezdtek beszélni - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a levélben arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy 2010-ben a MÁV közszolgáltatási szerződésének megkötése nem halogatható. Jövőre a társaságnak nem lesznek a MÁV Cargo privatizációs bevételéhez hasonlóan rendelkezésre álló rendkívüli bevételei. A vonatok nem állhatnak le - közölte Andrási Miklós.

Ha ez bekövetkezne, az nemcsak a MÁV, hanem az ország csődje is lenne. Nehéz helyzetek az elmúlt években is voltak, és a vonatok mégis közlekedtek. "Az én dolgom, hogy ez most is így legyen. A kormányé pedig, hogy egy lehetőleg középtávú, 3-5 évre szóló közszolgáltatási szerződés gyors megkötésével mindehhez a hátteret biztosítsa" - mondta a napilapnak a MÁV vezetője.

Olvasóink írták

 • 6. Jandex 2009. október 16. 14:00
  „Totya mondta nagy balhé lesz!:))))))))”
 • 5. Totya 2009. október 16. 12:50
  „cometnek igaza van. Mindenki csak magával, az önös érdekeivel törődik, igaz ez a rendszer (is) erre tanította az embereket, és már az előző rendszer is, melyben ugyancsak nem volt érték alapúság. A globalizmus mögött a profit, míg az átlag embernek a túlélés marad a haszon helyett. Nincs összefogás, és ha esetleg egyet is értenek sokan, akkor is széthúz az irigység, az önzés. Mindenkinek csak a túlélés, a fennmaradás a lényeg, és ez totális önzéshez vezet. Valami nagyon elcsesződött, de a világban is. Összefogással és bátorsággal (ami önzéssel és félelemmel nem megy) hamar egészen más irányba mennének a dolgok.”
 • 4. comet 2009. október 16. 09:30
  „Bajnai pár cikkel odébb meg éppen arról hablatyol, hogy egyre jobban áll az ország. Máv csőd, kórház csőd, tüntető polgálmesterek, szétesett közbiztonság stb ... ez lenne a kivezető út?
  Az MSZP-nek egy szerencséje van, hogy az elégedetleneknek nincs annyi esze, hogy felfegyék a telefont, és megegyezzenek egy közös demonstrációban, de nem a saját ügyük, hanem a közös ügy érdekében.
  Ez lenne az országot kifosztó MSZP utolsó napja.”
 • 3. Zotya13 2009. október 16. 09:16
  „A tisztelt MÁV vezetőket kéne most elszámoltatni, meg a milliós fizetésért dolgozó szakszervezeti vezetőket!
  Rögtön lenne pénze a MÁV-nak!! Megint az adófizető, dolgozó emberek fizessék a MÁV és egyéb vezetők millás fizetését?”
 • 2. kivagyokén 2009. október 16. 08:33
  „Gaskóból csak egy hiányzik. <moderálva> Sírnak hogy nincs pénz. Persze hogy nincs. Mindíg segélyért sírnak. Azért még egyik se sírt, hogy számoltassák el a vezetőket, köztük Gaskót is, miért keresnek milliókat, hova tűnnek a segítségként kapott pénzek. Azért nem. Az hogy az átlag vonatra lassan nem is száll fel az ember, mert koszos, büdös, ráadásul állandóan késik, egyik ingyenélőt se zavarja. Értelmes dolgot még nem próbált egyik se mondani, hogyan lehet a veszteséget csökkenteni? Csak adjanak pénzt. Ha sztrájkol, még kevesebb pénz marad, és még kevesebb utas. Nem egy ismerősöm átszokott már az autóra. Négyen jönnek, így megéri nekik. Sajnálom az egyszerű vasutasokat, mert a vezetőik, meg a Gaskó féle ingyenélő brigád hülyét csinál belőlük”
 • 1. 2semleges34 2009. október 16. 06:36
  „Gaskó!!! Állandóan te csinálod a feszültséget.Több mint egy millió a fizetésed,nem dolgozol csak a nyálad vered.A többi vasutas szakszervezet megértő,ha nincs pénz ,miből adnának.Ennyi erővel mindenki sztájkolhatna,azzal nem lesz jobb.A legutóbbi sztájk sem sikerült,de az emberek haragját kivivtad.Évek óta az állam pumpál pénzt a vasútban,mégis ráfizetéses.Te is a mi pénzünkből élsz nagy lábon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincezeren kaptak a krízisalapból

Több mint 4,2 milliárd forint van a krízisalap kasszájában, több mint 30 ezer kérelmező már kapott… Tovább olvasom