Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

MÁV: nem úgy van az a vezérigazgatói fizetés!

Magyarország - A MÁV szerint hamis színben tüntette fel az egyik bulvárlap az állami vasútvállalat vezetőjének fizetését. Komoly gond ez: áll a bál a milliós bérek körül!


"Mielőbbi helyreigazítást kér a MÁV Zrt. a vezetői fizetésekkel kapcsolatban a TV2 Tények című műsorától és a Blikk című napilaptól, amiért megtévesztő adatokat közölt a MÁV Zrt. vezérigazgatójának jövedelmével kapcsolatban" - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

A szóban forgó Blikk-cikk zanzáját a kisalfold.hu is közölte.Ne hagyják ki ezt a videót! A kisfilm címe: MÁV cirkusz.
  

"Prémiumjuttatásban is részesülhet"

"A TV2 Tények című műsora és a Blikk aznapi száma ugyanis azt a hamis látszatot keltette április 4-én szombaton, hogy a MÁV Zrt. vezérigazgatójának alapbére jóval magasabb a valóságosnál, s még efölött részesülne az alapbér 80 százalékát kitevő prémiumban.

Ezzel szemben a vezérigazgató munkaszerződése alapján havi fizetése bruttó 3,42 millió forint, ami mellett prémiumjuttatásban is részesülhet.

A prémium a szerződés szerint az éves alapbér legfeljebb 80 százalékát teheti ki.

A prémium mértékére az előre meghatározott prémiumfeladatok teljesítésének függvényében a MÁV Zrt. Igazgatósága tehet javaslatot a tulajdonos részére" - folytatta Kavalecz Imre.

2006-2007-ben igen, 2008-ban nem volt igazgatói prémium

"2008. évre vonatkozóan a vezérigazgató számára prémium-kifizetés nem történt. Ebből következően minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek a MÁV Zrt. vezérigazgatójának jövedelmi adataira vonatkozóan napvilágot láttak az említett médiumok tolmácsolásában.

Az elmúlt 3 évben a prémiumfeladatok kiértékelése alapján a tulajdonos 24 százaléka és 48 százaléka közötti kifizetést engedélyezett a MÁV Zrt. vezérigazgatójának a 2006. illetve 2007. évi eredmények alapján.

A 2008-as feladatok kiértékelésére az idén is az előző évről szóló üzleti beszámoló elfogadása után kerülhet sor.

Az állami vállalatok vezetői közül Heinczinger István tavaly az elsők között ajánlotta fel a 2008. évi prémiumát a miniszterelnök kérésére. A prémiumon kívül a MÁV-ban nem fizetnek semmilyen más jutalmat a vezérigazgatónak" - magyarázta végszóra a MÁV sajtófőnöke.


A MÁV hozta elsőként nyilvánosságra, de... 

A MÁV információi szerint a hazai állami nagyvállalati körből legelsőként a MÁV Zrt. tett eleget a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) és az elektronikus információszabadságról szóló 2005.évi XC. tv.–ből származó adatközlési kötelezettségnek, s hozta nyilvánosságra a vezetői fizetéseket.

Rögtön jegyezzük meg: ez a legkevesebb, amit egy állami cégnek mindenféle újságírói kérés nélkül meg kell(ene) tennie. Nyugat-Európában mindez évtizedek óta így megy. 


Olvasóink írták

 • 14. MTT 2009. április 09. 21:02
  „Hajrá vasútasok, megint álljatok neki sztrájkolni....”
 • 13. AHA. 2009. április 09. 13:58
  „Úgy látszik az országban nem történik semmi,mert a Kisalföld már napok óta csak a semmit érő cikkeket erőltetni.
  Ha valaki idegen olvassa az újság címoldalát azt gondolja,hogy ez egy "happy" ország ahol nincs probléma!
  Köszönjük! Igazán hiteles!”
 • 12. Duracell-copy 2009. április 09. 11:46
  „Ilyen fizuk mellett nem csoda, hogy veszteséges a cég.”
 • 11. jockey 2009. április 09. 10:47
  „Az egészben az a gyalázat, hogy mindezt a mi befizetett adónkból teszik. Mert egy magáncég a saját pénzéből annyit fizet a vezetőnek, amennyit akar, illetve tud. De az, hogy egy rendszeresen sok-sok millió veszteséget termelő vállalat vezetője a mi pénzünkből kapjon ennyit, undorító. Jönnek azzal a dumával, hogy azért kell ennyit fizetni, mert a versenyszférában is ennyit keresnek a csúcsvezetők. Csak azt felejtik el, hogy ott követelmény is van és ott felelősséggel tartoznak a döntéseikért. ha valaki hatalmas veszteséget termel, úgy kirúgják, hogy a lába nem éri a földet is minimum 10 évig a közelébe sem kerülhet hasonló beosztásnak. persze kivéve egy állami vállalatét,. ha megfelelő haverok vannak éppen a hatlomban. Az a szöveg is remek, ha nem fizetnének ennyit, nem kapnának megfelelő embereket. Hát én erre azt tudom mondani, hogy ugyan nincs vasúttal kapcsolatos végzettségem, de az évi szokásos 100 milliárd veszteséget én a jelenlegi vezető fizetésének a feléért is garantálom! Máris mekkora megtakarítás.”
 • 10. pisti83 2009. április 09. 08:54
  „Szegény vezérigazgatóúr remélem, azért nem éhezik, ilyen fizetéből megélni.”
 • 9. Becsület 2009. április 09. 08:52
  „Nem zörög a haraszt, ha nem zörgetik!
  A vezetők bére nagyon eltávolodott a munkásokétól! De, ha baj van, akkor a munkás az, akitől elvonnak! Undorító amit megengednek maguknak az országban egyesek! 20 millió jutalom (AB), csak azért, mert nem romlott a vállalat anyagi helyzete, igaz nagy hiánnyal küzdött,küzd a mai napig! Nem hiszem, hogy ekkora tudás rejtőzik ezen emberek agyában, hogy ennyire dotálni keljen anyagilag! De a magyar ember ostoba és néz, mint a borjú az új kapura, csak időnként bőgi el magát! Ez Magyarország és ez is marad!”
 • 8. Kócoscápalány 2009. április 09. 08:47
  „"Az elmúlt 3 évben a prémiumfeladatok kiértékelése alapján a tulajdonos 24 százaléka és 48 százaléka közötti kifizetést engedélyezett a MÁV Zrt. vezérigazgatójának a 2006. illetve 2007. évi eredmények alapján."

  Jelentkezzen az a dolgozó, aki hasonló juttatásokat kap szar munkáért a főnökétől!
  2008-ban csak azért nem kapott egy vasat sem, mert fellszólították rá, hogy monnyon le róla. Különben szemrebbenés nélkül csúsztatta volna a zakózsebbe a borítékot...”
 • 7. Catherina 2009. április 09. 08:45
  „Akik ennyiből élnek, szarnak belegondolni azok helyzetébe, akiknek nem jut a csóróságon túl több....”
 • 6. kubizo 2009. április 09. 08:37
  „Az elmúlt három évben 24-48 % prémium, miért? hogy veszteséges az egész és az utasok már lassan nem is anyagi, hanem higiéniai okokból maradnak el?Az is vicc, hogy az igazgatóság tesz javaslatot a saját főnökük jutalmáról a tulajdonosnak,(állam) hát persze, hogy javasolja, hiszen függ tőle és nap, mint nap vele dolgozik.”
 • 5. idegen 2009. április 09. 08:22
  „Zaraki !
  Ritkán értek eggyet veled, de most igazad van. Mire fel keresnek sokkal többet (30-40 szeresét )a Magyar átlag bérnél ? Ráadásúl Állami cégeknél ,adófizetők pénzéből. ez vérlázító.”
 • 4. AranyKözépút 2009. április 09. 08:14
  „MÁV vezér ne tiltakozz. Hosszú perek kellettek, hogy kiderüljön a béred, miért nem te nyilatoztál. Gyáva vagy. Már a kutyát nem érdekel a mgyarázkodásod, neked menned kell!”
 • 3. Zaraki_Kenpachi 2009. április 09. 07:59
  „Nincs összhangban az elvégzett munka a bérrel. Meg lehet nézni a MÁV szolgáltatásait, még egy normális menetrendet se tudnak összerakni és ilyen brigád vezetője ennyit kap?”
 • 2. Primax 2009. április 09. 06:50
  „Tényleg, így már "teljesen más" :
  Csak bruttó 3.420.000,- Ft havonta ? ? ? Nem sok...
  Plusz - adható - prémium ? Mire fel ?
  Ha az átlagos 100 milliárd forint helyett pl. csak 80 milliárd a veszteség ?
  Ezek ismeretében sejthető, hogy mennyit keres egy olyan vezér, akinek "működik" is a cége...
  Szóval - főleg - emiatt van mindig nagy csata és hercehurca az ilyen posztokért.
  Ha egy-két évet "kihúz" ilyen poszton valaki, akkor eléggé rendbeteszi maga - és családja - helyzetét.
  Tulajdonképpen az is mindegy, hogy közben mit csinál. Mindegy, mert a MÁV évtizedek óta haldoklik, főnök meg volt már annyi, de annyi...közben nyeli el az adózók százmilliárdjait, látható eredmény nélkül.
  Legalább a vonatok ne lennének a közlekedésre alkalmatlanul mocskos állapotban.
  A leköszönő fejesek - szerződésekben szigorúan rögzített, esetenként több-tízmilliós - végkielégítéseiről ne is beszéljünk, az a bónusz !”
 • 1. PaPa 2009. április 09. 06:47
  „Egy hónap alatt keres annyit mint a minimál béres dolgozó 3 év alatt, mondhatom milyen áldozatott hoz azzal, hogy nem veszi fel a JÓL megérdemelt jutalmát. SZÉGYEN!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már három és fél ezer hektár van víz alatt

Győr-Moson-Sopron - Két nap alatt több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület a… Tovább olvasom